İran’da 141 hasta daha öldü, yeni doğan bebekte koronavirüs bulundu

Koronavirüs salgında Ortadoğu’da en çok kayıp veren ülke durumundaki İran’da son 24 saatte 141 kişi daha hayatını kaybetti. Vaka sayısının da 3 bin arttığı İran’da kısıtlamaların süresi uzatıldı. Ülkede yeni doğmuş bir bebekte de virüs görüldü

Fotoğraf: Reuters

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, İran’daki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili güncel verileri açıkladı. Cihanpur, devlet televizyonunda canlı yayımlanan açıklamasında, son 24 saatte ülke genelinde 141 kişinin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Kovid-19 kaynaklı can kaybının 2 bin 898'e çıktığını aktaran Cihanpur, vaka sayısının da 3 bin 111 artarak, 44 bin 606'ya ulaştığını söyledi.

Cihanpur ayrıca hastanelerde tedavi gören hastalardan 3 bin 703'ünün durumunun kritik olduğu bilgisini verdi.

Dünden bu yana 745 kişinin daha iyileşerek hastanelerden taburcu edildiğini aktaran Cihanpur, şu ana kadar sağlığına kavuşan toplam kişi sayısının 14 bin 656 olduğunu ifade etti.

Cihanpur, 5 Mart'ta başlatılan "Koronayla Ulusal Mücadele Seferberliği" kapsamında sağlık taramasından geçen kişi sayısının da 65 milyonu aştığını belirtti.

 

rr.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Yeni doğan bebekte virüs bulundu

İran'ın Meşhed kentinde yeni doğan bir bebekte Kovid-19 tespit edildi.  Meşhed Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmed Şah Ferhat, "Kovid-19 taşıdığı şüphesi bulunan bir annenin dünyaya getirdiği bebeğe test yapıldı. Sonuç pozitif çıktı" dedi.

İmam Rıza Hastanesi'nde tedavi altında tutulan bebeğin 900 gram olarak doğduğunu aktaran  Ferhat, "Bebek, dünyaya geldikten sonra ilk 24 saat içinde solunum güçlüğü yaşadı. Şu an destek ünitesi olmadan nefes alabiliyor" ifadelerini kullandı.

Kısıtlamalara uymayanlar ceza alacak

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, salgın nedeniyle ülke genelindeki kısıtlamaların 8 Nisan'a uzatıldığını açıkladı.

Başkent Tahran'da düzenlenen Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında konuşan Ruhani, "Bir kişi bu hastalığa yakalanmışsa kendisini karantinaya alması zorunludur. Durumu vahimse hastanede, durumu iyi ise evinde kendisini karantinaya almalı ve evden dışarı çıkmamalıdır.

Testinin sonucu pozitif olan bir kişinin dışarı çıkarak ülkenin kurallarını ihlal ettiği ve başkalarına zarar verdiği tespit edilirse yasalar kapsamında cezaya tabi tutulacaktır.

Sağlık sigortası olmayan kişilerin de hastanelere başvurmaktan çekinmemesi gerektiğini belirten Ruhani, "Korona hastalarından sigortası olmayanlar hastanede sigorta kapsamına alınacaktır" ifadelerini kullandı. 

Ülke genelindeki kısıtlamaların da uzatıldığını açıklayan Ruhani, "Kısıtlamaların 15 Ferverdin'e (3 Nisan) kadar sürdürülmesini kararlaştırmıştık. Bugün bu kısıtlamaların 20 Ferverdin'e (8 Nisan) uzatılmasını kararlaştırdık" dedi. 

 

rrr.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Hamaney’in Twitter hesapları askıya alındı

Sosyal medya platformu Twitter, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in hesaplarını askıya aldı.

İran lideri Hamaney'in Twitter'da birçok dildeki kullanıcı profillerine girmek isteyenler, "Hesap askıya alındı. Twitter, Twitter kurallarını ihlal eden hesapları askıya alır" uyarısıyla karşılaştı.

Hamaney'in Farsça ve İngilizce hesapları kısa süre sonra tekrar açılırken, Arapça, Urduca ve Fransızca hesapları ise halen askıda tutuluyor. 

Twitter veya Hamaney'in ofisinden henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 

ABD merkezli sosyal medya platformu Twitter, İran liderinin hesaplarını daha önce de birkaç kez geçici olarak askıya almıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU