Kaçak IŞİD’li anne: Manchester saldırısı haklı bir misillemeydi

Şamima Begüm: İngiltere’de saldırıdan ölenler olduğu gibi IŞİD’e ait bölgede de insanlar saldırı altında

Lizzie Dearden - The Independent

Kaçak IŞİD gelini Şamima Begüm, Manchester Arena saldırısının Suriye'deki sivilleri öldüren hava bombardımanında “haklı” olduğunu söyledi.

Suriye'deki bir toplama kampında bulunan ve İngiltere’ye geri dönmek isteyen 19 yaşındaki genç kadın, IŞİD’in üstlendiği 2017’deki Manchester saldırısına ilişkin BBC'ye “masum insanların öldürülmesinin yanlış” olduğunu söyledi.

Öte yandan Manchester saldırısındaki ölümleri IŞİD’e ait bölgede “şu anda haksız yere öldürülen kadınlar ve çocuklar ile kıyaslayarak” şöyle konuştu:

“Bu gerçekten iki yönlü bir durum çünkü şu anda İslam Devleti’nde kadınlar ve çocuklar öldürülüyor ve bu bir tür misilleme. Onların gerekçesi misilleme yapmaktı, bu sebeple bunun adil bir gerekçe olduğunu düşündüm.”

Şamima Begüm, Manchester Arena saldırısının Suriye'deki sivilleri öldüren hava saldırıları nedeniyle “haklı” bir gerekçeye dayandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Müslümanlara yönelik sınırın aşıldığı” iddiasıyla Selman Abedi tarafından gerçekleştirilen saldırıda IŞİD sorumluluğu üstlenmiş, küçük çocuklar dahil 22 kişi ölmüştü.

Uluslararası koalisyona atıfta bulunan benzer ifadeler, IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani'nin 2014 yılında küresel zulmü çağrısı üzerine, Avrupa genelinde çok sayıda saldırı iddiaları içeren IŞİD açıklamaları için kullanıldı.

Begüm, IŞİD’e 2015 yılın da henüz 15 yaşındayken grubun propagandasını izledikten sonra katıldığını söyledi:

“Sadece baş kesme videoları değil, parkta ailelerin gösterildiği iyi hayatı temsil eden videoları da izledik.”

Kendi hikayesinin başkalarına IŞİD’e katılmaları için ilham verdiğini söyleyen Begüm şunları ekledi:

“Ben gittikten sonra çok fazla insanın ayrılmaya teşvik edildiğini duydum ama sesini medyaya duyuran tek ben değildim.”

Cumartesi günü üçüncü çocuğunu doğuran Begüm şu anda İngiltere'ye geri iade edilmeyi bekliyor.

Kürt yetkililer İngiliz hükümetini, IŞİD bölgesinde bulunan İngiliz vatandaşlarını yargılanmak üzere ülkeye geri dönmeleri için “yasal ve ahlaki görevini” yerine getirmeye çağırdı. Ancak İçişleri Bakanlığı, Begüm’ün dönüşünü engellemek istediğini belirtti.

Herhangi bir yasal eylemin bir İngiliz vatandaşının İngiltere'ye tekrar girmesini engelleyip engelleyemeyeceği konusundaki belirsizlik hala devam ediyor. Ancak Suriyeli yetkililer, Begüm’ün resmi yardım almadan El-Hawl kampından ayrılmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise resmi yardım sağlamayı reddetti.

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/l

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU