Koronavirüs, mali krizini derinleştirdiği Hamas'ı iflasın eşiğine getiriyor

Katar’ın İsrail gözetiminde vatandaşlara doğrudan dağıttığı nakitlerle Gazze halkını finanse ettiği biliniyor

Fotoğraf: Reuters

Koronavirüs salgınının getirdiği küresel kriz, Gazze Şeridi’ndeki Hamas’ı da vurdu. Son zamanlarda maddi krizden mustarip olan Hamas, bu sebeple iflasın eşiğine gelmiş durumda. Hamas’ın maddi durumunu takip eden bir kaynak, hareketin yurtdışı yetkililerine ödediği meblağın büyük ölçüde azaldığını, hatta gelecek ay bu kişilere ödeme yapamayacağını öne sürüyor. Zirâ Hamas’ı destekleyen ülkeler, koronavirüs salgını karşısında kendi dertleriyle meşgul vaziyette.

Katar’ın İsrail gözetiminde vatandaşlara doğrudan dağıttığı nakitlerle Gazze halkını finanse ettiği biliniyor. Diğer yandan İran ve Türkiye’nin koronavirüs salgını nedeniyle ciddi bir mali krizden mustarip oluşu ise Hamas’ın bu iki ülkeden aldığı ödemelerin ertelenmesine neden oluyor. Independent Arabia’dan Emced es-Said’in edindiği bilgilere göre, Hamas Siyasi Bürosu Başkanı İsmail Heniyye, geçtiğimiz günlerde bu konu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed es-Sani ve İran Devrim Muhafızları liderleriyle görüştü. Ancak kaynakların bildirdiğine göre, söz konusu taraflardan aldığı cevaplar Hamas’ı pek tatmin etmedi.

Hamas'tan isminin verilmesini istemeyen bir kaynak, Gazze’deki vatandaşların selameti için gereken her şeyi yapan hareketin koronavirüs ile mücadelede tüm varlıklarını, fonlarını, bileşenlerini ve ilişkilerini kullandığını açıkladı. Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre, hareketin iflasın eşiğinde olduğu konusunda ise, gerçeği yansıtmayan bu konudaki haberlerin art niyetli taraflarca yayılan söylentiden başka bir şey olmadığını söyledi.

Gazze şeridinde yeni tip koronavirüse bağlı ilk vakalar geçtiğimiz günlerde kaydedilmişti. Konuyla ilgili bilgiler, Hamas’ın salgınla mücadele yeteneklerinin kısıtlı olduğuna işaret ediyor. Diğer yandan Filistin yönetimi ise Batı Şeria’da karantina önlemlerin alınması, özel durumlar hâricinde sokağa çıkmanın yasaklanması, sağlık kurumları ile koordinasyonun sağlanması gibi ciddi adımlar atıyor. Salgın, Batı Şeria’da önlenebildiği taktirde bu adımlar meyvesini vermiş olacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren:  Elif Turan

independentarabia.com/node/106041

DAHA FAZLA HABER OKU