İmamoğlu’ndan “dolu otobüsler” iddiasına yanıt: Eğer siyaset buysa; lanet olsun siyasete

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, dün yaşanan ve sosyal medyada gündeme gelen “dolu otobüsler”le ilgili soruya “Bunu yayan meclis üyesi var, ilçe başkanı var, o var, bu var… Utanç duyuyorum! Kanım dondu” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkan Ekrem İmamoğlu, FOX TV’de canlı yayınlanan “Çalar Saat” programında, gazeteci İsmail Küçükkaya’nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle belediyelerin gelirlerinin “sıfır noktasında” olduğunu vurgulayan İmamoğlu, bunu dayanışma ile aşacaklarını ve seferberlik anlayışıyla bir dayanışma kampanyası başlattıklarını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Dönemin ruhuna aykırı hareket edenlere hukukla mücadele edeceğiz”

Dün yaşanan ve sosyal medyada gündeme gelen “dolu otobüsler”le ilgili soruya da “Eğer siyaset buysa; lanet olsun siyasete. Siz de yaşıyorsunuz; efendim troller, şunlar bunlar” diyen İmamoğlu şunları söyledi:

Ya bu nedir Allah aşkına ya! Kendi partimde bu işi yapan, bu şekilde davranan kim varsa, ben onla mücadele edeceğim; partinin üyesi olarak. Bunu yayan meclis üyesi var, ilçe başkanı var, o var, bu var… Utanç duyuyorum! Kanım dondu! Ama mücadele edeceğiz. Sayın Vali’mizle karar birliğimiz var. Bu dönemin ruhuna aykırı hareket eden kim varsa, tüm hukuki haklarımızı koruyacağız. Suç duyurusunda bulunduk.

Söz konusu olayı araştırdıklarını ifade eden İmamoğlu, “Metrobüs hattında 52 durak vardır. Aynı saatte, saat 06.00’da, metrobüs hattını 75 kişi kullanmış. Sabah 6’da, pazar günü; kimse sokağa çıkmayacak. Maç yok. Maça gider gibiler. Otobüse biniş görüntülerini izledim; kanım dondu. Böyle bir kafayla… Sabah namazına gidilmiyor; çünkü cemaatle namaz kılmak yasaklandı. Desek, ‘Toplandılar, namaza gidiyorlar…’ O da değil. İş güç de yok. Çalışma ortamı da yok” dedi.

“Utanç duyuyorum”

“Bir hat örneği vereceğim. Malum Boğazköy hattında, bir hafta önce 1 kişi, bir hafta sonra 71 kişi! Otobüs şoförlerinin beyanları var” diyen İmamoğlu, devamında şu ifadelere yer verdi: 

Derler ya: Kanım dondu! Eğer siyaset buysa; lanet olsun siyasete. Siz de yaşıyorsunuz; efendim troller, şunlar bunlar… Utanç duyuyorum! Bu kavramları niye önemsiyorum biliyor musunuz? Bugün bana, yarın başkasına olmasın. Dünya değişti diyoruz; kafalar değişmeli. Siyaset değişmeli. Siyaset diye bir şey kalmayacak belki. Siyasetin dili, şekli, biçimi değişecek. Kanım dondu! Ama mücadele edeceğiz.”

Türkiye sisteminde belediyelerin merkezi idare ve yerel gelirler olmak üzere iki gelirinin olduğunu belirten İmamoğlu, belediye gelirlerinin şuan neredeyse sıfır noktasına düştüğünü buna rağmen hiç kimsenin kapısına fatura kesintisi için gitmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Otobüs şoförleri konuştu

62 numaralı Kağıthane-Kabataş Hattı / B1530 numaralı otobüsün şoförü Ertuğrul Arslan, pazar sabahı saat 06:15’te 47 yolcunun tek duraktan bir anda binmesinin, hiç görülmemiş imkansız biz şey olduğunu söyledi. Araçta o ana kadar üç-dört tane yolcu bulunduğuna dikkat çeken Arslan, araca sonradan bir kişinin, “Niye susuyorsunuz, niye Beyaz Masa’yı aramıyorsunuz. Bu adam niye bu kadar çok yolcu alıyor” dediğini belirtti.

Şoför, “Sonradan da öğrendik, arkadan birisi kamerayla çekiyormuş. Ben bunun bir kumpas olduğunu düşünüyorum. Bu hatta pazar sabahı bu saatte bu kadar yolcunun olması görülmemiş bir şey imkansız” ifadelerini kullandı.

146 numaralı Boğazköy-Bakırköy Hattı – A1737 numaralı otobüsün şoförü Ahmet Tiryaki ise pazar sabahı 05:40 civarında hareket ettiğini ve 10 durak kadar yolcu sayısının bir-iki olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

KİPTAŞ ve Kültür Durağı’nda yoğun bir yolcu olduğunu fark ettim. Yolcular oturma yerlerini doldurmuştu. Üçüncü durakta sosyal mesafenin korunması için yolcuları ‘Binmeyin, 5 dakikaya kadar boş araç gelecek’ diye ikaz etmeme rağmen kimse beni dinlemedi. Arabaya saldırır vaziyette bindiler. Üç senedir aynı hatta çalışıyorum. Şu sıkıntılı dönemde pazar günü o saatte o yolcunun olması mümkün değil. Art niyet aramamak mümkün değil.

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU