Yasak olmasına rağmen çok satılıyor... Bin adet koronavirüs testi, 76 bin lira

Koronavirüsün teşhisinde kullanılan kitler yasak olmasına rağmen yüksek fiyatlara satılıyor. Test temin etme ve kullanma yetkisi sadece sağlık kuruluşlarında bulunurken, bir e-ticaret sitesinde 1000 adet test kiti 76 bin liraya satıyor

Fotoğraf: Pexel

Tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı, ülkeler mücadelelerini sürdürüyor.

Bu kapsamda hastalığın yayılmasını durdurmak için çok sayıda sağlık ürünlerine ihtiyaç duyuluyor.

Maske ve dezenfektan gibi ürünlerin üretim kapasitesini artıran devletler, çalışmalarını koronavirüsün teşhisinde kullanılan test kitlerine yoğunlaştırdı

İlk koronavirüs vakası Türkiye'de 11 Mart günü açıklandığından bu yana maske, eldiven, el dezenfektanı gibi bazı ürünlere talep patlaması yaşandı.

Bu süreçte bazı stokçular fiyatları artırırken, bazıları ürünleri depolarda sakladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, şu sıralarda ise hastalığın teşhisinde kullanılan test kitleri büyük ilgi görüyor.

Birçok kişi veya firma sağlık ürünlerinin yanında koronavirüs test kiti satışını da yapıyor.

“1000 adet kit 76 bin lira”

Bir e-ticaret sitesi 1000 adet test kitini 76 bin 179 TL'ye satarken, Instagram üzerinden satış yapan kişiler ise 30 ile 45 dolar arasında değişen tutarlarda ürün satışı yapıyor.
 

Koronavirüs AFP.jpg
Çin'deki sağlık yetkilileri vatandaşların ağız ve burnundan aldığı numunelerle test yapıyor / Fotoğraf: AFP


Test kiti tanıtımı yapılan bir sitede ise “kâr gütmeyen kuruluş" ifadesi yer alıyor.

Ankara merkezli bir firma ise, yalnızca bu ürüne özel web sitesi açarak, sitede tanıtımı yapılan ürün ile 10 veya 20 dakika içinde sonuç alınabileceği bilgisi dahi yer alıyor.

Söz konusu firmanın daha önce gayrimenkul sektöründe faaliyet gösterdiği anlaşıldı.
 

Laboratuvar 2 Pexel.jpg
Fotoğra: Pexel


İnternet üzerinden satışı yapılan ürünlerin önemli bir kısmının uluslararası e-ticaret platformları üzerinden temin edildiği belirtiliyor.
 

Koronavirüs test kiti AFP.jpg
Malezya'da geliştirilen ve hızlı tanı koyan bir test kiti / Fotoğraf: AFP


Uzun yıllar medikal ürün satışı yapan bir kaynak "Kısa sürede fahiş kazanç elde etme isteği birilerini bu alana yönlendirmiş durumda. 1000 adet test kitini 76 bin 179 liraya aldığınızda tanesi 76 liraya geliyor. Bu ürünün bir adedini çok rahat 500 liraya satabilirsiniz. Bu da 500 bin lira yapar. Medikal ürün satışı yapılan bazı pasajlarda bile bu işi yapmaya başlayanlar var” dedi.

Sadece sağlık kuruluşları test kiti kullanabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta yaptığı açıklamada, test kitleri bulundurma ve kullanma yetkisinin yalnızca bakanlık bünyesindeki sağlık kuruluşlarında olduğunu açıkladı.

Bu konuda sıkı tedbirler alınsa da, özellikle uluslararası e-ticaret siteleri üzerinden bu ürünü temin etmenin önüne geçilebilmiş değil.  
 

koronavirüs test AP.jpg
Fotoğraf: AP


Satmak da almak da yasak

"Bu test kitlerinin satışı da kullanımı da yasak" diyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu şunları kaydetti:

Sağlık Bakanı'nın birkaç gün önceki açıklaması gayet açık. Bu test kitleri ancak, bakanlığın kontrolündeki sağlık kuruluşlarında olabilir. İnsanlar bu ürünleri ne alsın ne de kullansın. Düşünün, Türkiye'de bu test 5 milyon kişinin elinde var ve insanlar bu testi uyguladı. Sonuç pozitif veya negatif çıktı. Peki bakanlığı bundan haberi var mı; yok! Bu çok büyük bir risk. Ayrıca, bakanlık son 3-4 gündür bu ürünleri ithal eden firmaların malına gümrükte el kokuyor. Ki bu tür durumların önüne geçmek için

Test görüntüleri tartışmayı alevlendirmişti 

Test kitlerinin satışı ile ilgili tartışmanın fitilini ise geçen hafta sosyal medyaya düşen bir görüntü ateşledi.

İş insanı M. S. ve beraberindeki kişilerin denemesini yaptıkları ürün ile ilgili görüntüler sosyal medyaya düşünce tartışma da büyüdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

M. S. görüntü için "Aile ortamında deneme amaçlı” açıklaması yaptı ve 125 ürünün 12.125 liraya alındığına dair faturasını da paylaştı.

Ürünün satışını yapan Ankara merkezli firmadan söz konusu ürünler için "İncelenmesi için numune olarak faturalı şekilde sattık" açıklaması geldi.

Önceki gün de bir milletvekilinin oğlu N. T. ise, Instagram hesabından test kiti için "Ön sipariş alınır" diye paylaşımda bulundu. N.T. gelen tapkiler üzerine paylaşımı yanlışlıkla yaptığını açıkladı. 

 

Independent Türkçe, Hürriyet

 

DAHA FAZLA HABER OKU