IKB’de ilk defa bir kadın Parlamento Başkanlığı’na seçildi 

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu’ndaki oylama sonucu 64 oy alan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) adayı Vala Ferit Parlamento Başkanı oldu

IKB Parlamentosu

IKB Parlamentosu dün akşam başkanlık divanını seçmek üzere toplandı. Toplantıya Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) vekilleri katılmazken İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) vekilleri de oturumu terk etti.

Kapalı oylama ile gerçekleştirilen seçimler sonucunda Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) Vala Ferit Parlamento Başkanlığı’na, aynı partiden Hemin Hewrami 68 oyla birinci, Türkmen Reform Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muna Kahveci de 60 oyla ikinci başkan seçildi.

Başkan olarak seçilmesinin ardından kısa bir açıklama yapan Vala Ferid, görevini tarafsız bir şekilde yürüteceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamento Başkanı 1'inci yardımcılığına seçilen Hemin Hewrami de, başkanlık makamının Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) hakkı olduğunu söyleyerek, KDP’nin başkanlık adayının Vala Ferid olduğunu ve KYB ile söz konusu makamın dönüşümlü olarak yönetileceğini söylemişti.

Yeni hükümet konusunda KDP ile diğer taraflar arasında varılan anlaşma gereği Parlamento Başkanlığı için KYB’nin bir aday belirlemesi gerekiyordu. Ancak KYB kendi içerisinde tek aday üzerinde anlaşamadığı için oturumun ertelenmesini talep etmişti.

KYB'de henüz parlamento başkan adayı belirlenmediği için KDP'nin adayı olarak seçilen Wala Ferid, geçici olarak başkanlık görevini yürütecek. KYB'nin Parlamento Başkanlığı’na Begerd Talabani'yi aday göstereceği belirtiliyor.
 

DAHA FAZLA HABER OKU