Op. Dr. Karaatlı: Göz kızarıklığı koronavirüs belirtisi olabilir

Çin'de Kovid-19'u bir göz doktorunun ortaya çıkardığını hatırlatan İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Göz Sağlığı ve Hastalıkları'ndan Op. Dr. Süleyman Mesut Karaatlı, kızarıklığın semptomlar arasında yer alabileceği uyarısını yaptı

Fotoğraf: The Independent

Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), Türkiye’yi de etkisi altına alırken, hastalık hakkında yeni iddialar ortaya atılmaya başlandı.

ABD’deki bazı hekimlerin savunduğu iddiaya göre yüksek ateş, kuru öksürük, halsizlik ve nefes darlığı gibi belirtileri bulunan Kovid-19’un semptomları arasına bir yenisi daha eklendi.

Uzmanlar, halk arasında göz kızarıklığı hastalığı olarak bilinen konjonktivitin Kovid-19’un habercisi olabileceği yorumunu yaptı.

"Vakayı ilk tespit eden Li Wenliang da bir göz doktoruydu"

Kovid-19 ile göz hastalıkları arasında bir ilişki olup olmadığını sorduğumuz İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir'den Op. Dr. Süleyman Mesut Karaatlı'ya göre bu durum mümkün.

Konjonktivit tarzındaki bir göz kızarıklığının Kovid-19'un belirtileri arasında yer alabileceği uyarısını yapan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Süleyman Mesut Karaatlı, Vuhan'da koronavirüsü ilk fark edenin de 34 yaşındaki Çinli göz hekimi Li Wenliang olduğunu hatırlattı.

 

Op. Dr. Süleyman Mesut Karaatlı LinkedIn.jpg
Op. Dr. Süleyman Mesut Karaatlı / Fotoğraf: LinkedIn

 

"Bu hastalık (Kovid-19) bize sadece ağız ve burun yoluyla değil, nadiren de olsa göz yoluyla da bulaşabilmektedir"

Süleyman Mesut Karaatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:  

Göz kızarıklığı, konjonktivit tarzı olduğunda da Kovid-19 lehine değerlendirilebilir. Bu konuda nadir de olsa yayınlar var. Gözyaşında da bu virüs (aynen dışkıda bulunduğu gibi) gösterilmiş. Bu hastalık (Kovid-19) bize sadece ağız ve burun yoluyla değil, nadiren de olsa göz yoluyla da bulaşabilmektedir. Dolayısıyla lütfen ellerimizi sık sık yıkayalım ve gözlerimize sürmeyelim. Lütfen belli kuralar var artık hepimiz öğrendik, bunlara uyalım.

Dr. Li Wenliang kimdir?

Ocak ayı başında bir hastasını muayene ettikten sonra yeni tip bir virüsün varlığından söz eden ilk isim Çinli göz doktoru Dr. Li Wenliang olmuştu. 

Meslektaşlarını bu virüse karşı uyarmak için video çeken Li Wenliang'a Çin hükümeti tepki göstermişti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Kovid-19'dan enfekte olan göz doktoru, 6 Şubat'ta Vuhan Merkez Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti.

Doktor Li’nin ölümü sosyal medyada yankı bulmuş, virüs ile ilgili şeffaf olunmadığı gerekçesiyle Çin’e tepkiler büyümüştü.

 

Çinli göz doktoru koronavirüs hekim Li Wenliang kolaj Twitter.jpg
Çinli göz doktoru koronavirüs hekim Li Wenliang / Fotoğraf: Twitter / @straitstimes.com

  

Çin Komünist Partisi Disiplin Kurulu, Vuhan polisinin Kovid-19 salgını tehlikesine dikkat çeken Li Wenliang hakkında tutuklama tehdidi içeren uyarıyı ise geri çekmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU