ABD'li uzmanların analizi koronavirüsün yaşla ilişkisine dair düşünceleri sarstı: Y kuşağı yenilmez değil

Yeni veriler, yaşları 20 ve 44 arasında değişen hastaların yaklaşık 5’te birinin hastaneye yatırıldığını gösteriyor

(Reuters)

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan Kovid-19 salgını, tüm önlemlere rağmen etkisini sürdürüyor. Bu esnada bilim insanları da ciddi hastalık ve ölüm konusunda hangi kesimin daha fazla risk taşıdığını tespit etmek için çalışmalarına devam ediyor.

ABD deneyimi büyük ölçüde Çin'le benzerlik gösterirken, yeni koronavirüsün neden olduğu ciddi hastalık ve ölüm riski de yaşla birlikte artıyor gibi görünüyor.

Ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) 18 Mart’ta yayımlanan analizi, bulaşıcı hastalık uzmanlarının vurguladığı aktarılan bir meselenin altını çiziyor: Y kuşağı yenilmez değil.

STAT News’ten Sharon Begley’in aktardığına göre bu yeni veriler, 20-44 yaş arası hastaların yaklaşık 5’te birinin hastaneye yatırıldığını ve bu kişilerin yüzde 2 ila 4’ünün de yoğun bakıma alındığını gösteriyor.

Yine de en ağır vakalar ve en yüksek ölüm oranları yaşlılar arasında görülüyor. CDC uzmanlarının Hastalık ve Ölüm Oranı Haftalık Raporu’nda bildirdiğine göre 65 yaş ve üzeri kişilerin ABD nüfusunun yüzde 17'sini oluşturmasına rağmen, vakaların yüzde 31'i bu yaş grubunda ortaya çıktı.

Yaşlı Amerikalılar arasındaki yüksek vaka oranı, var olan başka hastalıkların daha da kötüleştirdiği enfeksiyonlara işaret ediyor. CDC’ye göre bu durum, yaşlı Amerikalıların vakaların yüzde 31'ini temsil etmesine rağmen, neden hastaneye yatışların yüzde 45'ini, yoğun bakım başvurularının yüzde 53'ünü ve ölümlerin yüzde 80'ini oluşturduğunu açıklıyor.

“Koronavirüs gençleri ayırmıyor”

Ancak Çinli bilim insanları şimdi yeni koronavirüsün gençleri ayırmadığını bildiriyor. Salgının tespit edildiği ülkede çocuklarda görülen Kovid-19’la ilgili ilk retrospektif (geçmişi de kapsayan) çalışmada 2 bin 143 vaka yer aldı. Pediatrics’te yer alan çalışmada vakaların yüzde 90'dan fazlasının hafif veya orta düzeyde olduğu bildirildi. Bu da çocuklarda şiddetli hastalık riskinin daha düşük olduğunu söyleyen önceki gözlemleri doğrular nitelikteydi.

Ancak pediatrik vakaların yüzde 6'sı yetişkin vakaların yüzde 19'una kıyasla daha şiddetliydi. Açıklanamayan bir bulguda, bebeklerdeki Kovid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 11'inin ciddi veya kritik durumda olduğu ancak hiçbir bebeğin hayatını kaybetmediği bildirildi. Bununla birlikte, doktorların Kovid-19 olduğuna inandıkları hastalığın bir başka solunum yolu hastalığı olabileceğine dair uyarılar yapıldı.

Yaşla ilgili bulgular salgını durdurmada etkili olabilir

CDC tüm vakalara ilişkin kesin verilere sahip olmasa da 19 yaş ve altı 123 hastanın sadece yüzde 1,6 ila yüzde 2,5'inin hastanelere yatırıldığı tahmin ediliyor. Bu kişilerin de hiçbirinin yoğun bakıma alınmadığı ya da ölmediği bildiriliyor. Ancak buna göre 85 yaş ve üstü kişilerdeki 144 vakanın yüzde 31 ila 71'i hastaneye kaldırıldı ve yüzde 6,3 ila 29'u yoğun bakıma ihtiyaç duydu. 65 ve 74 yaş arası hastaların ise yüzde 29 ila 44'ü hastaneye yatırılırken, yüzde 8 ila 19'u yoğun bakıma ihtiyaç duydu ve yüzde 2,7 ila 4,9 hayatını kaybetti.

Buna karşılık, 20-44 yaşlarındaki kişilerde görülen 705 vakanın yüzde 14 ila 21'i hastanelere kabul edildi, yüzde 2 ila 4’ü yoğun bakıma alındı ve yüzde 0,1 ila 0,2’si hayatını kaybetti.

ABD'de yaklaşık 49 milyon kişi 65 yaş ve üzerinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, bir ülke nüfusunun yaş yapısının, salgını kontrol altına alma yöntemleri belirlemede önemli etkileri olabileceğini düşünüyor.

Konuyla ilgili yeni bir çalışmaya öncülük eden Oxford Üniversitesi'nden demograf Jennifer Dowd, “Erken teşhis ve tedaviyle birlikte yaş yapısı, ayrıca Güney Kore ve Singapur'daki İtalya'ya kıyasla düşük ölüm oranlarını açıklıyor” dedi.

Güney Kore’deki salgın, kilisenin genç üyelerinde yoğunlaşmıştı. 80 yaş ve üzeri hastalar, vakaların yüzde 4’ünden azını oluşturuyordu. Singapur’daysa hiç ölüm bildirilmezken, Down’a göre 70 yaş üzeri kişilerde muhtemelen 10, 80 yaş ve üzerindeyse sadece bir vaka bildirilmişti.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki vaka sayısı bugün itibarıyla 614 bin 400’e ulaştı. yaklaşık 137 bin 300 kişi hastalığı atlatırken, 28 bin 242 kişinin de hayatını kaybettiği aktarıldı.

Independent Türkçe, STAT News

DAHA FAZLA HABER OKU