7 vekil İngiliz İşçi Partisi’nden istifa etti

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin yedi üyesi, Jeremy Corbyn liderliğindeki partinin “antisemitik ve Brexit politikalarına” tepki olarak istifa ettiklerini açıkladı

İngiliz İşçi Partisi'nin Corbyn'e tepkili sağ kanat politikacıları istifa ederek 'Bağımsız Grup'u oluşturdu. Fotoğraf: Reuters

Shebab Khan, Benjamin Kentish - The Independent
 
İşçi Partisi milletvekilleri Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Mike Gapes, Ann Coffey ve Chuka Umunna, Pazartesi günü düzenledikleri basın toplantısıyla partilerinden istifa ettiklerini duyurdu.
 
Wavertree milletvekili Luciana Berger, “İşçi Partisi’nde kalmak benim için utanç verici bir hale geldi,” dedi.  
 
İşçi Partisi’nin, ulusal çıkarları partinin çıkarları önüne geçirmeyi reddettiğini ifade eden Berger, kendilerinin “sürekli kuyusu kazılan ve saldırılan” kişiler haline geldiklerini ileri sürdü.  
 
Berger, “kurumsal olarak antisemitik bir partiye dönüşen” partinin başkanlığının Musevilere yönelik nefret söylemi ve onların haklarının korunması noktasında gereken çabayı göstermediğini savundu.
 
İstifa kararının “zor ama gerekli” olduğunu vurgulayan Berger, bundan sonra parlamentoda ‘Bağımsız Grup’ olarak yer alacaklarını kaydetti.
 
“Britanya siyaseti tamamen bozuldu”
Doğu Nottingham milletvekili Chris Leslie partisinin “aşırı solun seçmenlere menfaat dağıtılmasına dayanan politikalarıyla yönetildiğini” iddia etti.
 
Britanya siyasetinin artık “tamamen bozulduğunu” ileri süren Leslie, Corbyn tarafından yönetilen bir partide siyasete devam edemeyeceğini dile geçirdi. 

Luton South milletvekili Gavin Shuker de, Corbyn yönetimindeki partinin “Britanya halkına, onların ümitlerine ve isteklerine sırtını döndüğüne” vurgu yaptı.  
 

Corbyn cephesinden yanıt: Kitleler 'sağduyulu sosyalist' hattı destekliyor
Öte yandan Jeremy Corbyn, milletvekillerinin istifasıyla “hayal kırıklığına” uğradığını belirtti. İstifalara sol kanattan asıl tepki ise Corbyn’in seçilmesinde büyük pay sahibi olan kampanya grubu Momentum’un ulusal koordinatörü Laura Parker’dan geldi. Parker özetle şöyle konuştu:


“İşçi Partisi’nin sağduyulu sosyalizmi halkta geniş destek buldu ve binlerce insanın partiye katılmasına ilham verdi. (...) İşçi Partisi’nin Britanya’yı yeniden inşa etmek için bir planı var. Bu milletvekilleri bizi geçmişin politikalarına geri götürmek istiyor. Blair yıllarının özelleştirme, zenginlerden vergi kesintileri ve bankaların denetim dışı kalmasına dayanan politikaları, hiçbir somut çözüm sunmuyor, yeni fikirler içermiyor ve halk içinde bir desteği yok. Bütün Avrupa’da orta yolcu politikalar kendi görüşlerinin karşılığını oy pusulasında göremeyen gençlerin aşırı sağa meyletmesine neden oluyor. Şu anda onbinlerce gönüllü İşçi Partisi için çalışıyor. Bugünkü azınlık çıkışının böyle bir seferberliğin yanından bile geçmesi mümkün değil.”
 

İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 
 
Independent Türkçe için çeviren Ayşe Yıldız

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU