Bilim insanları: Trump’ın sınır duvarı işe yaramayacak

“Bir duvarın ne kadar iyi olduğunun bir önemi yok, dünyadaki tüm duvarların etrafından, üstünden ya da altından geçilir”

Fotoğraf: AA 

Küresel göçmenlik üzerine araştırma yapan bilim insanları, Meksika sınırına duvar inşa etmenin göçmenlerin ABD’ye girişini engelleyeceğini düşünmenin bir “fantezi” olduğunu ifade ediyor.

Dünya genelinde halihazırda sınırların üzerine inşa edilmiş en az 70 büyük duvar var. Bu duvarların güvenlik sağlama ya da insan akışını durdurma konularında sınırlı bir rolü olduğu biliniyor. ABD Başkanı Donald Trump, Meksika’dan gelen tehlikeli insan ve uyuşturucu akışını durdurmak için duvar inşa etmenin çok önemli olduğu konusunda ısrar ediyor. Araştırmacılar ise bu fikre karşı çıkıyor ve Trump’ın başkanlık kampanyasında da öne çıkan duvar inşasının, öngörülen bu meselelerin hiçbirini çözmeyeceğini belirtiyor.

Teksas A&M Üniversitesi’nde nüfus bilimi konusunda araştırmalar yapan Profesör Dudley Poston, tarihi ve modern sınır duvarları üzerinde yapılan çalışmaların, bu duvarların bir işe yaramadığını net bir şekilde gösterdiğine dikkati çekti.

ABD açısından bakıldığında, son yıllarda bu ülkede yasadışı şekilde bulunan insanların ortalama yüzde 65’i ülkeye yasal olarak girmiş, ancak teknik olarak kalmaları gerekenden daha uzun bir süredir ülkede yaşayan kişilerden oluşuyor. Profesör Poston konuya ilişkin şunları söyledi:

 

“Ne kadar yüksek olsa da Trump’ın duvarı vizesini kendi uzatanları uzak tutamayacak çünkü onlar yasal bir şekilde ülkeye geliyorlar ve ardından yasa dışı oluyorlar.”

 

Profesör Poston’a göre, ABD’de halihazırda yaşayan 11 milyon belgesiz göçmenin ortalama 5’te 2’sinin ülkeye bu şekilde giriş yaptığı düşünülüyor. Öte yandan geri kalan kısma gelince, dünya çapındaki sınır geçişleri, insanların genişletilmiş bir duvarın bile üstünden, altından ya da etrafından geçmenin bir yolunu bulduğunu kanıtlıyor.

Profesör Poston ayrıca, Trump’ın sözlerinin aksine belgesiz göçmenlerin tecavüzcüler ve katillerden oluşmadığını, bu göçmen topluluklarının en düşük suç oranlarından bazılarına sahip olduğunu bildirdi. Poston sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bir duvarın ne kadar iyi olduğunun bir önemi yok. Dünyadaki tüm duvarların etrafından, üstünden ya da altından geçilir çünkü oraya ulaşmak isteyen göçmenler en çok istekli olanları ve genellikle en zekileridir.”

 

Araştırmasının sonuçlarını Washington’da düzenlenen Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği (AAAS) toplantısında sunan Profesör Poston, başarısız olan sınır bariyerlerinden bahsederken tarihten Çin Seddi gibi örnekler de verdi.

Meksika ve El Salvador’dan insanların ABD’ye yolculuklarını ve belgesiz bireylere yardım eden sistemleri inceleyen ve kendisi de eski bir belgesiz göçmen olan Teksas Teknik Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Nadia Flores şunları söyledi:

 

“İşgücü talebiniz var ve işgücü talebiniz ve bu sosyal ağlarla çalışanları işe alan işverenleriniz olduğu sürece, insan getirmeye devam edecekler. Duvarınızın olup olmaması önemli değil, bu işçiler sınırı geçip ABD’ye ulaşmanın bir yolunu bulacak çünkü onları çeken bir mıknatıs var.”

 

Dr. Flores ayrıca göçmenlerin, “Amerikalıların yapmak istemediği” işlere talip olması nedeniyle bu talebin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, söz verdiği duvar inşası için milyarlarca doları elde edebilmek amacıyla geçen hafta güney sınırdaki mevcut duruma ilişkin ulusal acil durum ilan etmişti. Üst düzey Demokratlar Trump’ı “gücün cidden kötüye kullanılması” ile suçlarken, Trump’ın kendi Cumhuriyetçi partisinden birçok üye de konuyla ilgili endişelerini dile getirmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 


https://www.independent.co.uk/news/world/americas

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

  

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU