Ticaret Bakanı: Bu dönemde demiryollarına ağırlık vermemiz gerekiyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında “Bakü-Tiflis-Kars demir yolu 2 bin 500 ton kapasiteyle ticaretin hizmetinde” diye konuştu

Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yönelik alınan tedbirler kapsamında yürütülen "Temassız Dış Ticaret" çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Sınır kapılarında temassız dış ticaretin devam ettiğini söyleyen Pekcan, “Bu dönemde demir yollarına ağırlık vermemiz gerekiyor. İran ile sorunumuzu da Kapıköy bağlantılı tren yoluyla çözdük” dedi. 

Pekcan, “Bakü-Tiflis-Kars demir yolu 2 bin 500 ton kapasiteyle ticaretin hizmetinde. Bunu talep halinde 6 bin tona çıkarabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Edirne’deki Kapıkule sınır kapısında gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Pekcan, şöyle devam etti: 

Türkiye'de Pendik-tuzla limanı, Ambarlı limanı, Yalova, Çeşme ve Mersin limanlarından İtalya'da Trieste ve Bari limanlarına, Fransa'da Toulon ve Sete limanlarına, İtalya'ya yılda 170 bin, Fransa'ya da yılda 50 bin civarında araç gönderiyoruz. 

Bu tedbirler alındığı andan itibaren biz bu araçları feribotlarla şoförsüz olarak gönderiyoruz. Karşı taraf da çekicisiyle, şoförüyle gelen yükü alıyor. Bu gemilerle gelen, feribotlarla gelen mürettebatın da inişine izin vermiyoruz. Boşaltma esnasında dezenfektan yapıyoruz. Gemi boşalttığı zaman tekrar dezenfekte ederek yükleme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. 

Pekcan: “Toplumsal ihtiyaçların karşılanması, tedarik zincirinin sağlanması amacıyla her türlü güvenlik önlemlerimizi alarak ticaretin akışını sağlamak için üstün bir gayret sarfediyoruz" diye konuştu. 


AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU