Araştırmacılardan Vuhan uyarısı: Kısıtlamalar kaldırılırsa Ağustos'ta ikinci dalga gelir

Araştırmacılar, "Fiziksel mesafe önlemlerini vaktinden evvel kaldırmamak için, şehir şimdi çok dikkatli olmalı" diyor

Vuhanlılar, iki ay önce olduğu gibi, yakında daha rahat gezebilir (AP)

Araştırmacılar, Vuhan'da hastalığı önlemeye yönelik tedbirler bu ay kaldırılırsa, Ağustos sonlarında koronavirüs vakalarında ikinci dalganın görülebileceğini öne sürdü.

The Lancet Public Health isimli akademik dergide yayımlanan yeni modelleme araştırmasında yazarlar, kontrol önlemlerini Nisan'da kaldırmanın ikinci zirveyi Ekim'e kadar erteleyebileceğini, böylece de sağlık hizmetlerinin üzerindeki baskıyı önümüzdeki aylarda azaltabileceğini öngördü.

Mevcut önlemlerin gevşetilmesi ya da daha ileri tarihe kadar sürdürülmesinin etkilerinin simülasyonu için matematiksel modelleme kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vuhan'daki okullar ve işyerleri, salgını kontrol altına almak için aylardır kapalı. Araştırmaysa, geçenlerde Çinli yetkililerin, halkın yeniden seyahat edebilmesini sağlamak için, tecridi hafifletebileceğini açıklamasından sonra yayımlandı.

London School of Hygiene and Tropical Medicine'dan (LSHTM-Londra Hijyen ve Tropik Tıp Koleji) baş araştırmacı Dr. Kiesha Prem şunları söyledi:

Okul ve işyerindeki sosyal temasları azaltmak için Vuhan şehrinde uygulanan eşi görülmemiş önlemler, salgının kontrolüne yardım etti.
Bununla birlikte, fiziksel mesafe önlemlerini vaktinden önce kaldırmamak için şehrin şimdi çok dikkatli olması gerekiyor çünkü bu, vakalarda ikinci zirvenin daha erken görülmesine yol açabilir. Fakat kısıtlamaları kademeli olarak hafifletirlerse, bunun hem zirveyi geciktirmesi, hem de zirveyi grafikte daha yassı göstermesi muhtemel.

Koronavirüs salgınının kontrolü üzerindeki etkilerini değerlendirmek için, farklı yaş gruplarından ve yerlerden kişilerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğine dair bilgiler kullanılarak bir bulaşma modeli geliştirildi.

Araştırmacılar üç olası senaryo üzerinde çalıştı: Müdahalelerin ve tatillerin olmadığı bir model, sosyal mesafelenmenin uygulanmadığı ve Çin Yeni Yılı tatilleriyle okullardaki kış tatilinin olağan şekilde devam ettiği bir model ve okulların kapalı olduğu, sadece temel işleri yapanların çalışmasına izin verilen, enfeksiyonu kontrol için yoğun önlemlerin alındığı bir model.

Modeli ayrıca, kontrol önlemlerini kademeli bir şekilde ve salgının farklı aşamalarında kaldırınca ne olacağını görmek için de test ettiler.

Fiziksel mesafelenme tedbirlerinin zorunlu kılınmaya devam ettiği, işe dönüşlerin Nisan başı itibarıyla kademeli olarak başladığı senaryo, en etkili senaryoydu.

Bu senaryoyu uygulamak, yeni enfeksiyonların ortanca değerini 2020'nin sonuna kadar yüzde 24 azaltarak ikinci zirveyi ekime kadar geciktirebilir.

Araştırmanın ortak yazarı, yine LSHTM'den, Dr. Yang Liu sonuçların ülkeden ülkeye farklılık göstereceğini fakat bir şeyin her yerde geçerli olacağını söyledi:

Fiziksel mesafelenme önlemleri çok faydalı. İşçiler ve okul çağındaki çocuklar normal rutinlerine dönerken yaşanabilecek enfeksiyon dalgalarını önlemek için, bu önlemleri kaldırırken dikkatli olmalıyız.
Bu dalgalar çok hızlı gelirse, sağlık sistemlerini alt edebilir.


Model, çocuklar arasındaki bağışıklık farklılıklarını veya olağanüstü mesafelenme önlemlerinin Vuhan'daki evlerin içinde koronavirüsün bulaşmasını artırma ihtimalini hesaba katmıyor.

Ayrıca, temas oranındaki bireysel farklılıkları da göz önünde bulundurmuyor.

Ama yine de uzmanlar, fiziksel mesafelenmeyle yapılan kontrol önlemlerinin etkisini saptamaya çalışan, dünyanın dört bir yanındaki politika belirleyiciler için, çalışmanın "kritik önemde" olduğunu söyledi.

Warwick Tıp Fakültesi'nde fahri klinik öğretim üyesi Dr. James Gill şunları söyledi:

Bilinmeyenleri hesaba katmak için çalışma verileri içinde bir dizi varsayım yapıldığını bilsek bile (…) bu model bazı cesaret verici sonuçlar çıkardı.
Burada öne çıkan öneriler, mevcut uygulamalarla uyumlu ve sağlık altyapıları üzerindeki vaka yükünü azaltmak için karantina çabalarının sürdürülmesini destekliyor.
Devletin halk sağlığı için gösterdiği mevcut tepkinin devletin bu konudaki mevcut varsayımlarına dayalı olduğu, bu varsayımların da mevcut hipotez düzeylerine dayandığı göz önüne alınırsa, politika belirleyicilere daha fazla rehberlik edebilecek gerekçeli bir model görmek memnuniyet verici.
Umarım bu çalışma, buradaki gücü de göz önüne alındığında, nüfusa getirilen kısıtlamalarla onların ekonomik etkilerini dengelemeye çalışan hükümetler için daha fazla netlik sağlayacaktır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU