“İnfazda indirimden önce ‘erken yaşta evlilik’ düzenlemesi yapılacak”

Hande Fırat: Maddelerin yazımının partiler arası uzlaşı çerçevesinde yapılması planlanıyor

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, infazda indirimi öngören yasa tasarısından önce “erken yaşta evlilik” ile ilgili yasanın Meclis’ten geçeceğini yazdı.

Hande Fırat, köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında infaz indirimleriyle ilgili toplantıda “erken yaşta evlilik” konusunun görüşüldüğünü, düzenlemenin bugün Meclis’e getirileceğini belirtti.

Fırat, yazısının devamında şunları yazdı:

AK Parti, infaz düzenlemesiyle ilgili tartışmalar başlamadan da önce bu konuda bir düzenleme yapılması gereği üzerinde duruyordu.

Virüs yasakları başlamadan önceki son grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına üç çocuğuyla gelen bir kadın, bu konu nedeniyle yaşadığı mağduriyeti anlatmış. Cumhurbaşkanı, grup başkanvekillerini bir kere daha görevlendirmiş.

Erdoğan başkanlığında yapılan son toplantıya katılan üst düzey bir isim, “Evlenmişler bitmiş. Zaten getirdiğimiz cezalarla artık erken evlilik olmaz. Ancak ortada bir mağduriyet var, özellikle çocuklar açısından” dedi.

Düzenleme yasalaşırsa yaklaşık 300 kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Yüzde 80’inin Roman olduğu bilgisi var. Romanların hem AK Parti hem CHP milletvekillerinden düzenli olarak bu konuyla alakalı talepte bulundukları ifade ediliyor.

Düzenlemede çiftler arasında 15 yaş olmasının göz önünde bulundurulabileceği, cezaevinden çıkan kişinin kusuru nedeniyle beş yıl içinde bir boşanma yaşanırsa kişinin cezasının geri kalanını tamamlamak üzere yeniden cezaevine gönderilmesi üzerinde duruluyor.

Maddelerin yazımının partiler arası uzlaşı çerçevesinde yapılması planlanıyor.

Ancak burada hassasiyeti dile getirmek lazım. Tecavüzcüsüyle evlenen ya da zorla evlendirilenlerin bu kapsamda olmayacağının kamuoyuna açık bir şekilde duyurulması lazım.

Geçmişte de “erken yaşta evlilik” konusu Meclis’e gelmiş ancak AK Parti tepkilerin ardından geri adım atmıştı. Kulislerde infaz düzenlemesinin yer alacağı teklife “tecavüz” nedeniyle ve “zorla” yaptırılan evlilikler dışında kalmak şartıyla “erken yaşta evlilik” mağdurlarına ilişkin düzenlemenin de girebileceği belirtiliyordu. 

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU