31 Mart seçimi siyasetteki "Partimin verdiği her göreve hazırım" klişesini yerle yeksan ediyor

Aday gösterilmeyen onlarca isim partisinden istifa etti. Aralarında CHP'den AK Parti'ye geçip siyasi duruşunu temelden değiştirenler de var

31 Mart öncesi istifası en çok konuşulan isim Mustafa Sarıgül oldu. CHP'nin Şişli adayı olmayı bekleyen Sarıgül, beklediğini bulamayınca eski partisi DSP'ye döndü. DSP'nin Şişli adayı olarak "ak güvercin"lerle sokaklara çıktı. Sarıgül daha önce de DSP'den Şişli Belediye Başkanlığı'na seçilmişti. Siyasete ideolojik olarak CHP ile aynı temelden gelen bir partide devam ediyor. 

Ama istediği adaylığı elde edemeyince siyaset yolculuğunda "keskin dönüş" yapanlar da var. AK Parti'nin Milas adayı Barış Saylak onlardan biri. Saylak, halen Milas'ın belediye başkanı. CHP'den seçilmişti. Yeniden aday gösterilmeyince AK Parti'ye katılma kararı aldı. Yeni Genel Başkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinin video kaydı sosyal medyaya düştü. Saylak, videoda Erdoğan'a "reisim" diye hitap ediyordu. 

Erdoğan, Saylak arasındaki o konuşma:

 

Bazı adaylar için ise seçim öncesi parti değiştirmek bir rutin. Demokratik Sol Parti'nin (DSP) Buca adayı İsmail Bekiroğlu onlardan biri. Bekiroğlu, 1994'te Doğru Yol Partisi'nden (DYP) Buca başkan adayı oldu, kazanamadı. 1999'da MHP’ye geçti yine olmadı. 2004 seçiminde şansını Genç Parti’den denedi, yine olmadı. 2009'da AK Parti’nin Buca aday adayıydı. Aday gösterilmeyince CHP listesinden Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi seçildi. Ocak ayında İYİ Parti İlçe Binasını ziyaret edip, yönetim kurulu toplantısına katılınca İYİ Parti’ye geçeceği konuşuldu. Şimdi ise DSP'nin Buca adayı. 

31 Mart yerel seçimleri için alınan ittifak kararlarının, siyasi partilerde tetiklediği istifa eğilimi en fazla Cumhuriyet Halk Partisi’nde yaşandı. CHP’den kopuşlarda ana istikamet DSP’ye doğru olsa da, istifanın ardından İYİ Parti, MHP hatta AK Parti’ye katılanlar da var.

Uzun yıllar Gaziantep'te belediye başkanlığı yapan, bir dönem de HDP milletvekili olarak Meclis'e giren Celal Doğan, DSP'den aday oldu. Öncesinde ise CHP adayı olacağı konuşulmuş, ancak İYİ Parti itirazı nedeniyle bu gerçekleşmemişti.

1999-2004 yılları arasında Çankaya Belediye Başkanı olarak görev Yapan CHP’li Haydar Yılmaz, CHP ve İYİ partinin Ankara’da ortak aday olarak Mansur Yavaş’ı belirlemesinin ardından partisinden istifa ederek DSP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı oldu.

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ali Fatinoğlu, Bakırköy’den belediye başkan adayı gösterilmeyince istifa ederek DSP’ye katılan isimler arasında yer aldı. CHP’nin eski Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ise partisinden istifa ederek İyi Parti’ye geçti.

CHP Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, ilçede DSP adayı oldu. Aynı durum Marmaris’te yaşandı. CHP’li Belediye Başkanı Ali Acar, DSP'den aday oldu. CHP’den DSP’ye geçen bir başka isim CHP’nin Silivri Belediyesi için aday göstermediği Selami Değirmenci. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli de CHP’den DSP’ye geçen partililer arasında yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP’li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne; Ortaca ilçesinin CHP'li Belediye başkanı Hasan Karaçelik ise aynı ilçeye Demokrat Parti'den aday oldular.

CHP'nin aday göstermediği Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, CHP Kırklareli Belediye Başkanı ve eski milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, Aydın Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Denizli Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay ve Orhangazi’nin İYİ Partiye bırakılmasının ardından CHP tarafından adaylığı geri çekilen Çetin Çoklar da CHP’den istifa eden isimler arasında yer aldı.

Ülkücü adaylarda değişim MHP ile İYİ Parti arasında

MHP Bursa Karacabey İlçe Başkanı Hüseyin Erol partisi tarafından aday gösterilmeyince istifa edip İYİ Parti’den aday oldu. Manisa Selendi Belediye Başkanı Yasin Dumlupınar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da MHP’den istifa edip İYİ Parti’ye geçenler arasında…

Kocamaz’ın istifasının ardından, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan ile çeşitli belediyelerdeki 8 meclis üyesi MHP'den istifa ederken, Tufan basın mensuplarına yaptığı açıklamada istifaya gerekçe olarak “MHP'den ayrılarak İYİ Parti'ye geçen Kocamaz'a destek oldukları gerekçesiyle partiden ihraçlarının istenmesi”ni gösterdi.

MHP’nin Gümüşhane adayı ise AK Parti il kurucuları arasında yer alan ve AK Parti’de 22.dönem Gümüşhane Milletvekili olarak görev yapan Sabri Varan oldu.

AK Parti’den istifalar

2009 ve 2014 yerel seçimlerinde AKP’den Şanlıurfa Akçakale Belediye Başkanı seçilen Abdulhakim Ayhan AKP’den istifa ederek Saadet Partisi’ne katıldı. Ayhan, 31 Mart yerel seçimlerinde Saadet Partisinin Şanlıurfa’dan Belediye Başkan Adayı oldu.

Antalya Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Ali İrban da Saadet Partisi’ne geçen bir başka AKP’li oldu.

Tokat’ta aday gösterilmeyen 3 AKP’li ilçe başkanı BBP’ye geçti. Pazar Belediye Başkanı Şerafettin Pervanlar ile Reşadiye Belediye Başkanı Cemil Kılıç ve merkeze bağlı Emirseyit Belediye Başkanı Ertuğrul Ağıl 31 Mart seçimlerinde Büyük Birlik Partisi’nden aday. Turhal ilçesinin AK Parti'li aday adayı olan İlçe Kadın Kolları eski Başkanı Ayla Bedirhan Çelik ise partisi tarafından kabul edilmeyince Milliyetçi Hareket Partisi'nin adayı oldu.

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise, aday belirleme sürecinde önce CHP sonra İYİ Parti ile anıldı. Şahin sonuçta Saadet Partisi'nin Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

DAHA FAZLA HABER OKU