Kuzey Kutbu’ndaki kuş yumurtalarının içinde plastik kimyasallara rastlandı

“Yumurtaya anneden aktarılmış çok sayıda plastik kaynaklı atık madde buluyoruz. Bu gerçekten trajik”

Fotoğraf: Cornell Kuşbilimleri Laboratuvarı

Kuzey Kutbu’nun ücra noktalarında koloniler halinde yaşayan deniz kuşlarının yumurtalarının içinde plastiklerden kaynaklanan kimyasallar keşfedildi. Bu durum, çevre kirliliğinin gezegenin en uzak noktalarına dek ulaştığının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Cinsel gelişime etkisi nedeniyle çocuk oyuncaklarında kullanılması yasaklanan hormon bozucu bir kimyasal olan ftalat izlerine kuş yumurtalarında rastlayan bilim insanları durumla ilgili endişelerini dile getirdi.  

Yumurtalar, en yakın insan yerleşiminden ortalama 160 kilometre uzaklıktaki Lancaster Sound adasında yaşayan martıya benzer fulmar kuşlarından toplandı.

Yapılan bir ön araştırmada beş fulmar yumurtasını inceleyen Kanada Vahşi Yaşam Hizmeti’nden Dr. Jennifer Provencher, bu yumurtalardan birinde ftalata rastladı. Sorunun daha yaygın olma ihtimaline karşı uyarıda bulunan Dr. Provencher, “Bunlar en düşük birikmiş plastik seviyelerine sahip kuşlardan bazıları” diye konuştu. Dr. Provencher, plastik tüketimi seviyelerinin çok daha yüksek olduğu Kuzey Denizi’ndeki fulmar kolonilerinin incelenmesi halinde sonuçların çok daha dramatik olacağını belirterek şöyle devam etti:

 

“Şimdi yapılacak şey diğer popülasyonlara bakmak ve aynı ya da başka kimyasallara rastlanıp rastlanmayacağını görmek.”

 

Dr. Provencher ve meslektaşları tarafından yürütülen bir başka araştırmada ise hem fulmarların hem de kara ayaklı martıların yumurtaları incelendi. Ekip yumurtalarda UV dengeleyiciler ve antioksidanlar olarak bilinen kimyasal izlerine rastladı. Dr. Jennifer Provencher konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

 

“Yumurtaya anneden aktarılmış çok sayıda plastik kaynaklı atık madde buluyoruz. Bu gerçekten trajik.”

 

Pek çok plastik üründe rastlanan bu maddeler muhtemelen deniz kuşlarının sık sık yiyecek sanıp yedikleri şişe kapakları ya da sigara izmaritlerinden geliyor. Kuşların tükettiği plastik maddeler genellikle sindirim sistemlerinden geçebilmek için fazla büyük olduğundan, bu maddeler midelerine oturarak kimyasal sızdırıyor ve bu kimyasallar oluşum aşamasındaki yumurtalara geçebiliyor.

Dr. Provencher bu sorunun ne kadar yaygın olduğunun ve kimyasalların kuşlara zarar verip vermediğinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Araştırmayla ilgili konuşan Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden çevre koruma biyoloğu Dr. Alex Bond, bu verilerin “plastiklerin vahşi yaşam üzerindeki genellikle görünmeyen etkileri için bir başka örnek” niteliği taşıdığını belirtti. Dr. Bond, “Ölümle sonuçlanmak için yeterli olmayabilir ama kesinlikle olumlu bir şey de değil” diye konuştu.

Uzmanlar boğulmalara ya da midede yırtılmalara neden olan plastiklerin sadece ölümcül etkileri için değil, aynı zamanda öldürücü olmayan zehirleme etkileri için de endişeleniyor. Yapılan son araştırmalar plastiklerden gelen kimyasalların hayvanların davranışlarını değiştirebildiğini ve saldırı altında daha korunmasız olmalarına yol açtıklarını ileri sürmüştü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU