Koleranın bitiremediği iç savaşı koronavirüs mü bitirecek? Yemen’de savaşan taraflardan ateşkes mesajları

Dünyada 21 binden fazla ölümün sebebi olarak kaydedilen koronavirüs, Yemen’de altıncı yılına girerek 200 binden fazla kişinin ölümüne neden olan iç savaşı bitirebilir

Yemen’in başkenti Sana’da koronavirüse karşı önlem alınmaya başlandı (AFP)

Şu ana kadar kayıtlı vakanın bulunmadığı Yemen’de, iç savaşı bitirebilecek adımları atmaya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vesile oldu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ve koalisyonun desteklediği Yemen yönetiminin yanı sıra, savaştıkları İran destekli Husilerden de Birleşmiş Milletler’in (BM) ateşkes çağrısına destek geldi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Kovid-19'un yayılmasıyla mücadele etmek ve ülke genelindeki gerilimi düşürmek" amacıyla, dün ülkede savaşan taraflara ateşkes çağrısında bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yemen hükümeti tarafından yapılan yazılı açılamada, Antonio Guterres'in ateşkes çağrısından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat, Husilere ait haber ajansı SABA'da yer alan açıklamasında, "BM ve BM Yemen Özel Temsilcisi'nin (Martin Griffiths) Yemen'de savaşı sona erdirmeyi hedefleyen çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesine yer verdi. Meşat, kapsamlı bir sükunet için tüm girişimlere açık olduklarını belirtirken, bu girişimlerin somut sonuçları olması gerektiğini söyledi.

Geç saatlerde açıklama yapan Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu Sözcüsü Turki el-Maliki de, Yemen’de ateşkes, gerilimi düşürme, güven artırıcı hamleler ve koronavirüsle mücadeleyi desteklediklerini vurguladı. 

Son olarak, Husilerin üst düzey yöneticilerinden Muhammed Ali el-Husi, gece sosyal medyadan verdiği mesajla, koalisyonun açıklamasını iyi karşıladıklarını fakat pratikteki yansımalarını görmeyi beklediklerini ifade etti. 
 

yemen-afp.jpeg
Yemen’de milyonlarca kişi insani yardım muhtaç (AFP)


Yemen’de altıncı yılına giren iç savaş, BM’nin geçen sene yaptığı tahminlere göre, 100 binden fazla kişi doğrudan çatışmalar yüzünden, yaklaşık 130 bin kişinin de açlık ve hastalıktan ölmesine neden oldu. 30 milyona yakın kişinin yaşadığı ülkede, milyonlarca kişi hala açlığa mahkum.

Sağlık konusunda yeterli görülebilecek bir altyapıdan mahrum olan ülke, 2016‘dan bu yana kolera salgınıyla da boğuşuyor. 

25 Mart 2015’te başlayan Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyonun müdahalesi, 2014 sonlarında yönetimi deviren Husileri yenilgiye uğratmaya yetmedi. Pek çok önemli merkezi hala Husiler kontrol ediyor.

En son 2018 yılının sonlarında düzenlenen barış görüşmelerinin devamı gelmemişti. Ancak geçen sene sonlarında Suudi Arabistan ve Husiler arasında yürütülen gayriresmi diplomasiyle, ülkedeki çatışmalar büyük oranda durdu. Son dönemlerde artan şiddet eylemleri, kırılgan ateşkesi tehdit ediyor. 

 

 

Independent Türkçe, RT, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU