Uçuşları iptal edilen yolcular, paralarını nasıl geri alabilir?

Koronavirüs nedeniyle iptal edilen uçuşların bilet bedelleri uçuş yasağından kalmasından iki ay sonra ödenecek. Ertelenen kredi kartı ekstrelerine de faiz var

Koronavirüs nedeniyle birçok ülkeye seferler iptal edildi / Fotoğraf: AA

Koronavirüs’e karşı önlemler kapsamında birçok ülkeye uçuş seferleri iptal edildi. Seferleri iptal olan yolcuların paralarını nasıl alacakları merak konusu oldu.

Bunun dışında koronavirüse karşı alınan bazı önlemlere yönelik de kimi eleştiriler var.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, alınan tedbirlerin bazılarının tüketicileri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Tedbirler havayolu firmalarını rahatlattı ama tüketiciyi üzdü

Ağaoğlu, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından uçuşları iptal edilen havayolu şirketlerine yeni haklar tanındığını ancak bunların yolcuların haklarının ellerinden alınmasına sebep olduğu görüşünü dile getirdi.

Ağaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Koronavirüs nedeniyle SHGM Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelikte değişiklik yaparak, uçuşları iptal edilen havayolu şirketlerini, yolculara karşı yükümlülüklerinden muaf tuttu ve bilet bedellerinin iadesini de uçuş yasağının kalkacağı tarihin iki ay sonrasına kadar öteledi. Yani uçuşunu gerçekleştiremeyen tüketiciler, bilet bedelini ne zaman sona ereceği bilinmeyen uçuş yasağının kalkmasından itibaren 2 ay sonra geri alabilecek.

Uçuşu iptal edilenler ne yapabilir?

Ağaoğlu bu karara itiraz ediyor ve mağdur olan insanlara şöyle bir yol gösteriyor:

Oysa uçuşunu mücbir sebeple yapamayan tüketiciler, Tüketici Hakem Heyeti'ne (THH) başvurarak daha kısa sürede sonuç alabilirler. Bunun için kaymakamlıklardaki THH bürolarına gidebileceği gibi ayrıca Ticaret Bakanlığı'nın Tubis sistemiyle e-devlet üzerinden de başvurularını yapabilirler.

kredi kartı.jpg
Kredi kartı ekstrelerinin ödenmesi de ertelendi / Fotoğraf: AA

 

Kredi kart ekstre ödemeleri erteleniyor ama faizle

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankalara talep halinde tüketici kredilerini ve kredi kartı ekstre ödemelerini faiz uygulamak suretiyle 3 ay erteleyebileceklerini belirtti.

Ağaoğlu, bu düzenlemeyi şöyle yorumladı:

Kredi kart borçlarını, bu şekilde faiz uygulayarak ötelemek bankaların işine gelen ve eskiden beri uyguladığı bir sistem. Çünkü yüksek faizle para satmış oluyorlar. Yaklaşık 14 yıldır yürürlükte olan 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununa göre kredi kartlarına uygulanabilecek azami faiz oranı Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Şu an için kredi kartlarına uygulanan faiz oranı aylık yüzde 1,4'tür. Bankalar bu faizi uygulayarak tüketicinin beş bin liralık kart borcunu 3 ay ötelediğinde tüketiciye 255 lira faiz yansıtacaktır. Tüketici kredilerinde öteleme yapıldığında da sözleşmede belirlenmiş olan akdi faiz hesaplanarak tüketicinin borcuna eklenecektir.

[

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU