Britanyalı doktor bir kişinin koronavirüsü 59 bin kişiye nasıl bulaştırabileceğini anlattı

Uzman, kıyaslama yapıldığında normal gribe yakalanan birinin bunu yaklaşık 14 kişiye bulaştırdığını söyledi

Sağlık yetkilileri virüsün yayılmasını önlemek için sosyal mesafe tedbirleri alınması gerektiğini belirtiyor (Reuters)

Yoğun bakım uzmanı, gribe yakalanan birinin hastalığı 14 kişiye bulaştırmasına kısayla koronavirüse yakalanan birinin nasıl 59 bin kişiyi hasta edebileceğini açıkladı.

Londra Üniversitesi'nde (University College London) yoğun bakım tıbbı profesörü Hugh Montgomery, Kovid-19’un normal gripten nasıl üç kat daha bulaşıcı olduğunu ve hastalığın yayılmasını önlemek için sosyal mesafenin önemini anlattı.

Montgomery, Channel 4’un Dispatches programında şunları söyledi:

Eğer böyle bir ayrım yapılacaksa, normal gribe yakalanırsam bunu ortalama 1.3, 1.4 insana bulaştırırım. Ve bu 1.3, 1.4 kişi de bir sonraki gruba bulaştırırsa, virüs ikinci kez bulaşmış oluyor. Virüs 10 kez bulaştığında, yaklaşık 14 grip vakasından sorumlu oluyorum. Koronavirüs çok ama çok bulaşıcı, bu nedenle virüse yakalan her bir kişi diğer üç kişiye bulaştırıyor. Böyle bakınca çok fark yok gibi görünse de virüsün bulaştığı her üç kişi diğer üç kişiye bulaştırdığında ve bu 10 katman halinde gerçekleştiğinde virüsün 59 bin kişiye bulaşmasından sorumlu oluyorum.

Bu sayılar, 1.4'ün ve 3'ün 10. kuvvetleri üzerinden hesaplanıyor.

Dr. Montgomery ayrıca hükümetin sosyal mesafe konusunda tavsiyesine aldırış etmeyen ve görmezden gelenlere karşı uyarıda bulundu.

Montgomery, “Meseleyi önemsizleştirmeyeceğim” dedi.

İşler çirkinleşecek, çok sayıda insan için korkunç olacak.  Fakat yine de az sayıda kişi ciddi şekilde hastalanacak ve bunların da az bir kısmı yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyacak ve bu insanların pek çoğunun hayatını da kurtarabiliriz. Fakat lütfen şunu unutmayın, eğer yeterince yatak, personel ve kiti sizin için hazır bulundurabilirsek, hastalananlara en iyi olanağı sunabiliriz. Ve eğer gribin size bulaşmasını önemsemeyecek kadar sorumsuzsanız, bunun sizi değil herkesi ilgilendirdiğini unutmayın.

Uzman doktor, hastalığa yakalanan çoğu insanın iyileşmeden önce kötü hissedeceğini fakat bu kişilerin kendilerini karantinaya almadığı takdirde virüsü etrafa yayacağını söyledi.

Öte yandan Montgomery şunları ekledi:

Bazıları hastalığın neredeyse 10. gününde rahatsızlanacak ve hastaneye gitmeleri gerecek. Hastanedeki kaynakları tüketecek ve zaman alacaklar. Çalışanlar gerektiği gibi bakımlarını yapacak ve gerçekten hasta olup olmadıklarını görmek için kontrol edilecekler. Bu kişiler daha sonra yoğun bakım ünitesine gelir ve kritik bir hastaysanız burada hayatınız kurtarılır ya da kurtarılmaz, mesele bu. Eğer sınırlı sayıda kaynağımız varsa ki öyle, sınırlı sayıda solunum cihazı, doktor, hemşire var… eğer çok fazla yığılma olursa, bu kişilere olması gerektiği gibi sağlık hizmeti sağlayamayız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanın açıklamaları, sağlık bakanının iki metre uzakta durulması tavsiyesine kasten uymayanları "çok bencil" diye nitelemesinin ardından geldi.

Matt Hancock, hafta sonu ülke genelindeki plajlara ve parklara kalabalıkların akın etmesinin ardından hükümetin koronavirüsün yayılmasını önlemek için gerekirse “daha fazla adım” atmaya hazır olduğu konusunda uyardı.

Kovid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından 46 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Birleşik Krallık’ta ölenlerin sayısı pazartesi 355’e yükseldi.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) hayatını kaybeden hastaların 47 ile 105 yaşları arasında olduğunu ve altta yatan başka sağlık sorunları bulunduğunu belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU