Çin salgının önüne geçti, son bir haftada sadece 6 yeni vaka bulundu

Dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüsün ilk çıktığı ülke olan Çin’de, son 24 saatte tespit edilen 78 vakanın 74’ü yurt dışı kaynaklı çıktı. Ülkede son bir haftada sadece 6 yurt içi kaynaklı vaka belirlendi

Fotoğraf: Reuters

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ilk kez tespit edilen yeni tip koronavirüs, dünyayı etkileyen bir salgına dönüştü.

Salgının merkez üssü olan Çin başta Vuhan kenti olmak üzere virüsün görüldüğü yerlerde sert karantina tedbirleri uyguladı. Vuhan dış dünyaya kapatıldı. Sert bir sokağa çıkma yasağı uygulandı. Oteller, spor salonları karantina merkezlerine dönüştürüldü, 10 günde bin yataklı yeni bir hastane inşa edildi.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Yeni vakalar yurt dışından

Bütün bu çabalar salgının merkezi durumundaki Çin’de virüsün yayılmasını önledi. Salgınla ilgili son durumu açıklayan Ulusal Sağlık Komisyonu, son 24 saatte tespit edilen 78 yeni vakanın 74'ünün yurt dışından seyahat eden kişiler olduğunu belirti.

Komisyonun verilerine göre, son bir haftada ortaya çıkan 135 yeni vakanın ise 129'u yurt dışına seyahat eden ve virüsü orada kapan kişilerde görüldü

Ülkede en son 15 Mart'ta yeni vakaların çoğunluğu ülke içinde ortaya çıkmıştı. 

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Ülkeye gelenler karantinaya alınacak

İthal vakaların artması üzerine ülkenin birçok bölgesinde bu yolculara sıkı karantina tedbirleri uygulanmaya başlandı. Başkent Pekin'e uçuşlar testler için başka bölgelere yönlendirilirken, son 14 günde yurt dışından Çin'in diğer şehirlerinden aktarmayla Pekin'e gelmiş kişilerin zorunlu testten geçirilip karantina altına alınacağı bildirildi.  

Vuhan özgürlük için gün sayıyor

Hastalığın ilk görüldüğü Vuhan kenti de iki aylık acımasız karantinadan kurtulmak için gün sayıyor. Karantinanın kaldırılması için hedeflenen tarih 8 Nisan. Virüsün izinin hala sürüldüğü şehirde yeni vakalarla karşılaşılmaması durumunda kent yeniden kapılarını dünyaya açacak.  

Sert sınırlandırmalar ise yumuşatılmaya başladı. İnsanların kent içinde hareket etmelerine ve işe gitmelerine izin veriliyor. Vuhan’lılar yetkililer tarafından verilen "yeşil" bir sağlık koduna sahip oldukları sürece eyalet içinde seyahat edebiliyor. Özellikle yurt dışı kaynaklı ikinci bir enfeksiyon dalgası yaşanmaması için ise önlemler alınmaya devam ediyor.

7 kişi daha öldü

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

Salgının pik noktasında 3 basamaklı sayılarla ifade edilen kayıplar da tek haneye düştü. Son 24 saatte ülkede 7 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.  Ölü sayısı 3 bin 277’ye ulaştı.

Şu ana kadar 81 bin 171 vakanın tespit edildiği ülkede, virüsü kapan 73 bin 159 insan ise sağlığına kavuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU