Gazzeli doktorlar, koronavirüse yönelik farkındalığı artırmak için cami minberlerine geçti

Din adamlarının minberler üzerinde ders verdiği Gazze’deki camiler en büyük buluşma yeri olarak sayılıyor

Gazze Şeridi’ndeki bir camide koronavirüs hakkında vaaz veren bir doktor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka

Gazze’deki doktorlar, koronavirüsün (Kovid-19) tehlikeleri ve salgını önlemek üzere alınması gereken önlemler hakkında konuşma yapmak üzere Gazze Şeridi’ndeki bölgelerde, beyaz önlükleri ve maskeleriyle cami minberlerinde yerlerini aldı.

Doktorlar, vaazları sırasında ‘Gazze’de yayılma korkusu nedeniyle virüsü hafife almamaları ve önleyici tedbirlere kesinlikle uymaları için’ farklı sınıflardan insanlara hitap etmenin en iyi yolu olarak dini usullerle harmanlanmış bilimsel bir dile başvurdu.

Minberler tıbbi kliniklerdir

Söz konusu adım, Filistinliler Tıp Sendikası ile Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı arasındaki iş birliğiyle ‘koronavirüsün nasıl yayıldığı, salgının nasıl önleneceği, ev karantinasının faydaları, salgının belirtileri ve şüpheli vakalarla nasıl başa çıkılabileceği’ hakkında Gazze sakinlerine açıklama yapmak amacıyla atıldı.

Din adamlarının minberler üzerinde ders verdiği Gazze’deki camiler en büyük buluşma yeri olarak sayılıyor.

Gazze Şeridi’ndeki en büyük cami olan el-Huda Camii minberinden cemaate hitap eden Avrupa Gazze Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf el-Akkad, ‘dünyadaki tüm ülkeleri kasıp kavuran ciddi bir küresel salgın olarak koronavirüsün önlenmesi için’ Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarına uyulması gerektiğini vurguladı.

Dr. Akkad konuşmasında şunları söyledi:

"İslam, hanif dindir. Gereken tedbirleri almayı emreder. Bu yüzden koruma yöntemlerini takip etmeli ve ev karantinasına uymalısınız. Sizler evlerinizdeyken de Hz. Muhammed’in bizlere öğrettiği kişisel hijyen uygulamalarına uymalısınız. Aynı şekilde ebeveynler olarak oğullarının ve kızlarının koronavirüsün yayılabileceği en tehlikeli yerler olarak kabul edilen kalabalık alanlara girmesini engellemelisiniz"

Dr. Akkad, Gazze sakinlerine ‘el sıkışmama, sarılmama, kalabalık yerlerden uzak durma, sık sık duş alma, dezenfektan, eller için tıbbi alkol, burun ve ağız maskeleri kullanma’ çağrısında bulundu.

Dr. Yusuf el-Akkad ayrıca vaazı sırasında ‘virüsün ortaya çıkma nedenlerine, oluşum aşamalarına, bulaşma şekline ve halkı etkilenen ülkelerdeki yansımalarına’ da değindi.

Namaz düzenlemesi

halk sağlığı uzmanı Cemal Karmut, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, Beyt Lahya kasabasındaki Selim Ebu Muslim Camii’nin minberindeki yerini aldı. Karmut, vaazı sırasında "Salgın ve hastalıklar, evrende Allah’a bağlıdır. Varlıklarının ve yayılmalarının ayrıntıları hususunda insan müdahalesiyle bağlantı yoktur" dedi. Cemal Karmut, İslam dininin öğretilerinin ‘salgınların yayılması çerçevesinde insanların uyması gereken’ yöntemlerle dolu olduğuna dikkat çekti.

Vakıflar Bakanlığı’nın cami minberlerini sağlık kliniklerine döndürme kararı, güvenlik gerekliliklerini sağlamak ve koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla, son günlerde Gazze Şeridi’ndeki tüm camileri dezenfekte etmek üzere büyük bir kampanya başlatılmasının ardından alındı.

Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı ayrıca yaşlılara, çocuklara ve hastalara evlerinde ibadet etme ve camilere gitmeme de dahil olmak üzere çeşitli uyarılarda bulundu. Bakanlık, namazlarını camilerde kılmak isteyenlere de kendi seccadelerini getirme, abdest almak için cami şadırvanlarını kullanmama ve saflar arasında boşluklar bırakma çağrısı yaptı.

Gazze’deki vakalar ve genel felç

Filistin Sağlık Bakanlığı geçen cumartesi akşamı kuşatma altındaki Gazze’de ilk koronavirüs vakasının kaydedildiğini duyurdu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Ebu er-Riş, iki hastanın Pakistan ziyaretinden dönen vatandaşlar olduğunu, Refah’ta karantinaya alındıklarını ve Gazze’ye giremediklerini bildirdi.

İki kişinin rahatsızlandığının ilan edilmesi sonrasında Dünya Sağlık Örgütü’nden bir heyet hastaları kontrol etmek, numune almak ve modern laboratuarlara göndermek üzere Gazze’ye gitti.

Gazze Şeridi’ndeki yetkililerin virüsle birincil mücadele yöntemi olarak bölgede olağanüstü hal ilan edildi, okullar kapatıldı ve devlet kurumlarında acil durum sistemleri uygulamaya konuldu. Aynı şekilde tüm restoran ve kafelerin kapatılmasının yanı sıra bir sonraki duyuruya kadar Cuma Namazı da bir süreliğine askıya alındı. Düğünler ve törenler durduruldu, toplantılara yasak getirildi.

Filistin topraklarında koronavirüs vakalarının sayısı 53’e, Batı Şeria’da da 48’e ulaştı. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın son raporlarına göre şu ana kadar 17 kişi tedavi edildi. İsrail’de de vaka sayısı 883’e ulaşırken 1 kişi öldü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/104716

DAHA FAZLA HABER OKU