Her aileye 3 bin dolar verecek, şirketlere 500 milyar dolar ayıracak paket ABD Senatosu’ndan geçmedi

Trump hükümetinin, koronavirüsün ekonomik etkilerinin önüne geçmek için hazırladığı 1 trilyon doları aşan ekonomi paketi, “çalışanları düşünmediği” için Demokratlarca reddedildi

ABD Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Nancy Pelosi (ortada), Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın odasında düzenlenecek toplantıya katılıyor/ Fotoğraf: Reuters

Koronavirüsün ekonomik etkilerini azaltmak üzere ABD hükümetinin hazırladığı 1 trilyon dolarlık paket, pazar günü Senato’da gerçekleşen usuli oylamadan geçemedi. 

Çoğunluğu Cumhuriyetçilerin oluşturduğu Senato’ya gelen yasa teklifinde oylama 47'ye 47 oyla sonuçlanırken önlemlerin geçirilmesi için 60 oy gerekiyor. 

Paketi veto eden Demokratların gerekçesi urumların, eyaletlerin ve belediyelere verilecek desteğin altı ay uzatılması gibi maddeleri içeren paketin şirketleri düşünüp, çalışanları gözardı etmesi. 

Dört kişilik aileye 3 bin dolar

ABD Bakanı Steven Mnuchin, katıldığı bir televizyon programında paketin küçük işletmeler için kredi ve Amerikalı aileler için doğrudan nakit desteği içerdiğini açıklamıştı. 

Mnuchin, "Dört kişilik bir aile için ortalama doğrudan depozit veya çek ödemesi yaklaşık 3 bin dolar olacak" dedi. 

ABD’li Bakan, küçük işletmelere sağlanacak destekle çalışanların işten çıkarılmaması ve ödemelerinin yapılabilmesinin amaçlandığını belirterek işletmelere sağlanacak kredi desteğinin bu işletmelerin iki haftalık nakit akışını ve bazı genel masraflarını kapsayacağını, çalışanlar işten çıkarılmazsa borçların affedileceğini söyledi.

Mnuchin ayrca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomiyi desteklemeye yönelik 4 trilyon dolara yakın likidite sağlayacağını duyurdu. 

50 milyar dolar yolcu taşımacılığına 

1 trilyon doları aşması beklenen paketin yarısının şirketlere ya da kamu ve yerel yönetimlere kredi garantisi gibi yollarla harcanması bekleniyor. 

Bu miktarın 50 milyar doları havayolu şirketlerine, 8 milyar doları  havayolu kargo taşımacılığına ve 17 milyar doları milli güvenlik için kritik önemdeki şirketlere aktarılacak. 

Kalan 425 milyar doların kredi, kredi garantisi ve diğer yatırımlar için harcanması bekleniyor. 

Daha önce tedavi geliştirmesi, laboratuvar testleri, enfeksiyon kontrolü ve enfekte şahıslarla temas etmiş olabilecek kişilerin izlenmesi için kullanılması öngörülen iki paket, Senato’dan geçmişti. 


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU