CHP’li Yeren: Habur’da tır kuyruğu 210 kilometreyi aştı, parayı veren sırayı geçiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Şırnak Merkez İlçe Başkanı Yeren, Habur Sınır Kapısı’nda tır kuyruğunun Mardin’in Kızıltepe ilçesine ulaştığını söyledi. Yeren’e göre sınır kapısında yeterli önlem alınmıyor

Habur Sınır Kapısı'nda araç kuyruğu uzadı / Fotoğraf: AA

Türkiye koronavirüs salgını ile ilgili önleyici tedbirler kapsamında birçok ülkeye uçak seferlerini durdurdu.

Önleyici tedbirler kapsamında birçok sınır kapısında da iki yönlü geçişlere kapatıldı.

1 Mart’ta iki yönlü geçişlere kapatılan sınır kapılarından biri de Türkiye’den Irak’a açılan tek gümrük kapısı olan Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı oldu.

 

Sınır kapısında yeterli önlem alınmıyor mu?

İddialara göre sınır kapısında 210 kilometreyi aşan tır kuyruğu oluşmuş ve ülkeye girişlerin olduğu sınır kapısında yeterli tedbirler alınmadığı gibi parası olanın transit geçiyor ve olmayan bekletiliyor.

İddianın sahibi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şırnak Merkez İlçe Başkanı Osman Yeren.

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Yeren, sınır kapısında insanların kaderine terk edildiğini ve yeterli dezenfekte çalışmasının yapılmadığını söyledi.

Cumartesi ve pazar Habur Sınır Kapısı’na gittiklerini belirten Yeren, “Hafta sonu bölgeyi dolaştık. Her yer inşaat halinde ve işçiler ne maske ne de eldiven kullanmıyor. İnsan sağlığına ilişkin çalışma çok yetersiz ve neredeyse kaderlerine terk edilmiş durumda” dedi.

Kimi şoförlerin yaklaşık 15-20 gündür kuyrukta beklediğini aktaran Yeren, 200-300 dolar para veren şoförlerin transit geçtiğini ileri sürdü.

 

“300 dolar karşılığında araçlar sınır kapısına kadar götürülüyor”

Sınır kapısında bekleyen şoförlerin sorunlarını yerinde görmek için onlarla bir araya geldiklerini kaydeden Yeren, şu ifadeleri kullandı:

“Parası olan şoförlerin transit geçtiğine dair haberler kulağımıza geliyordu. İşin doğruluğunu öğrenmek için bizzat şoförlerle konuştuk. Konuyu etraflıca araştırdık. Muhtemelen şoförler arasında oluşmuş bir çete grubunun işidir. Böyle bir şey olamaz dediysek de kimi şoförler 300 dolar karşılığı araçların sınır kapısına kadar götürüldüğü iddiasında ısrarcılar.”

Şoförlerin başlarına geleceklerden korktuğu için isim vermekten kaçındıklarını ifade eden Yeren, sınır kapısından bazı firmaların geçişinin sağlandığı ve bazılarının ise geçişine izin verilmediğini aktardı.

Devlet yetkililerine hem salgın hem de iddia edilen para karşılığı transit geçiş için önlem alınmasını isteyen Yeren, “Salgın geçene kadar durumu iyi olmayan insanlara yardım edilsin. Burada günlük yevmiye ile çalışan insanlar ve evde yemek bekleyen aileleri var. Ne kadar sokağa çıkmayın denilse de insanlar karınlarını doyurmak için çıkmak zorunda kalıyor. Durum normalleşene kadar devlet yardım etsin” diye konuştu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU