İtalyan doktor salgının merkezi haline gelen Bergamo'dan aktardı: Burada yaşananlar tüm dünyaya ibret olmalı

Uzmanlar salgın konusunda önlem almak için geç kalınmasının pek çok kişinin hayatına mal olabileceğini belirtiyor

İtalya'da koronavirüsün merkezi haline gelen Bergamo bölgesindeki San Francesco Hastanesi direktörü Silvia Bignamini, salgının bölgede adeta "infilak ettiğini" söyledi. Kendisi de koronavirüse yakalandığı için evden çalıştığını ve meslektaşlarını evden yönlendirdiğini belirten Bignamini, Channel4'dan Jackie Long'un sorularını yanıtladığı programda, "Bergamo deneyimi İtalya'nın ve dünyanın geri kalanına örnek olmalı" ifadelerini kullandı.

Bignamini ayrıca hastanesinde ve bölgede yaşananları şu şekilde aktardı:

Neden özellikle bu şehirlerde bu kadar çok vakanın görüldüğünü anlamak zor. Şubat’ın ortasından bu yana vakaların Bergamo bölgedesinde arttığını biliyorduk fakat buna rağmen yine de insanların hareketlerini kısıtlayacak kurallar yoktu. Bu nedenle insanlar etraflarında hareket etmeyi sürdürdü ve vakalar da böylece artmaya devam etti. Tedbirlerin alınması İtalya’nın geri kalanı için iyiydi fakat ne yazık ki Bergamo bölgesi ve çoktan enfekta olmuş diğer şehirler için her şey için çok geçti. İtalya’nın geri kalanı ve dünya için, bu deneyim acilen daha erken harekete geçilmesi gerektiğini gösteriyor. Çünkü virüsü sınırlamanın yolu, insanların hareketlerini kısıtlamaktan geçiyor. Bizim hastanemizde dahi sadece acil vakaların hastaneye gelmesi konusunda insanları sınırladık, hasta ziyaretlerini sınırladık. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ancak virüs yerleşkenin her yerine yayıldığından gerçekten onu kontrol altına alamıyorsunuz.

Kendi hastanesinde ilk vakanın 26 Şubat'ta bir hemşirede tespit edildiğini belirten Bignamini, daha sonra hemşirenin çalıştığı departmandaki hastaların da belirtileri göstermeye başladığını aktardı.

Durumun Şubat'ın sonlarına doğru burada infilak ettiğini söyleyebilirim. İlk testi yaşlı hastalarla ilgilenen bir hemşireye yaptım 26 Şubat’ta ve 5 gün sonra sonucu aldık ve pozitifti. Hemşirenin çalıştığı klinikteki 6-7 yaşlı hasta belirtileri göstermeye çoktan başlamıştı. Virüs o noktadan sonra her yere yayıldı. Hazır olma konusunda yeteri kadar zamanımız yoktu. Birkaç gün içinde infilak eden olağanüstü koşullarla baş etmek durumundaydık. Vakalar geçen iki haftada arttı. Fakat haftaya durumun yükselme sonrası durağan bir noktaya geleceğini umuyorum.

Koronavirüs virüs kendisine de bulaştığı için evden çalıştığını ifade eden Bignamini, belirtilerin fark edilmesiyle birlikte yapılacak en iyi şeyin evde kalmak olduğunu söylüyor. 

Elbette bu aşamada yapılacak çok fazla şey var, kişisel korunma ekipmanları kullanıyoruz. Virüsü kapan ilk kişilerden biriydim, bunu nasıl kaptığımı bilmiyorum çünkü insanları ziyaret ederken eldivenlerden maskelere kadar pek çok ekipman kullanıyoruz. Fakat belirtileri göstermeyen veya çok az gösteren insanlarla bir aradayken kendinizi gerçekten tam olarak koruyamıyorsunuz. Çünkü güvende hissediyorsunuz. Bu yüzden yapılabilecek tek şey hasta hisseder hissetmez evde kalmak.

İtalya neden salgının merkezi haline geldi?

Uzmanlar pek çok gerekçe sıralasalar da, cevaplarda hiçbiri ölüm sayılarının İtalya’da neden bu kadar fazla olduğunu tam olarak açıklamıyor. Fakat diğer ülkeler bu gerekçeleri incelemek ve İtalya gibi olmamak için önleyici tedbirler almak istiyor. Öne çıkan nedenlerden ilki istatistiklere bakan herkesin işaret ettiği gibi İtalya’daki ortalama yaş. Bu sayı hayli yüksek. 

Bütün bir nüfustaki ortanca yaş geçen yıl 45,4’tü. Bu Avrupa’nın geri kalanından daha yüksek. İtalya’daki ortanca yaş ayrıca Çin’deki ortanca yaştan da 7 yıl daha fazla ve Güney Kore’dekinin de biraz üstünde. 

 

sky.jpg
Bergamo'da sağlık çalışanların çok yoğun çalıştığı aktarılıyor (SkyNews/Stuart Ramsay)

 

Cuma yayımlanan verilere göre İtalya’da Kovid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaşlarının ortalaması 78,5. Bu kişilerin neredeyse yüzde 99’unun halihazırda başka hastalıkları da bulunuyordu. 

İtalya’da hastalığa yakalananların ölüm oranları yüzde 8,6 ve bu sayı nispeten yüksek. Oxford Üniversitesi’nden Prof. Jennifer Dowd Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Yaşlı insanlar için Kovid-19 daha ölümcül” ifadelerini kullanmıştı.  

Fakat Japonya’daki ortanca yaşın 47,3 olması  ve sadece 35 ölümün kaydedilmesi, yaş faktörünün o kadar etkili olmayabileceğine işaret ediyor. 

 

sky1.jpg
Uzmanlar tedbir almakta geç kalmanın pek çok kişinin hayatını etkilediğini ifade ediyor (SkyNews/Stuart Ramsay)

 

Uzmanlar İtalya’yla ilgili acı gerçeğin sağlık sistemi doyum noktasına ulaştığında hastalığın çok daha hızlı biçimde yayılmaya başlaması olduğunu belirtiyor. CBC’e konuşan John Hopkins Üniversitesi’nden Yascha Mounk, “Diğer ülkeler doğru anda hareket etmezlerse, İtalya gibi olacaklar” diye belirtiyor.

Doktorlar artık kimin yaşayacağına veya kimin öleceğine karar vermek gibi çok zor seçeneklerle karşı karşıya kalıyor. 

Koronavirüsten en çok etkilenen bölgelerden biri olan, İtalya’nın kuzeyindeki Bergamo’daki hastanelerin durumunu aktaran Sky News muhabiri Stuart Ramsay, sağlık personelinin çok yoğun biçimde çalıştığını belirtiyor. 

Ramsay hastanelerdeki durumu betimlerken, “Tıbbi ekip burada bir savaş veriyor ve kaybediyorlar” ifadelerini kullanıyor. 

 

Independent Türkçe, Channel4, SkyNews, AFP

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU