Filistinli işçiler, ​koronavirüs nedeniyle İsrail'de mahsur kaldı

Zor ekonomik koşullar ve Filistin topraklarındaki istihdam fırsatlarının eksikliği nedeniyle İsrail'de çalışan Filistinli çalışanların çoğu ailelerini terk ederek çalıştıkları yerde yaşamak zorunda kalacak

Askeri kontrol noktasında İsrail’e girmeye çalışan Filistinli çalışanlar (Reuters)

İsrail’deki Filistinli çalışanlar, Filistin hükümetinin koronavirüs salgınının Filistin topraklarında yayılmasını önleme çabalarının “yumuşak karnını” oluşturuyor. Zirâ salgın, Avrupalı turist grupların ve yurt dışından dönen Filistinliler aracılığıyla Filistinlilere de sıçramıştı. İsrail şehir ve kasabalarında ise yaklaşık 200 bin Filistinli işçinin çalıştığı tahmin ediliyor.

Filistin Hükümet Sözcüsü İbrahim Mulhem’in açıklamalarına göre, hükümet, çalışanlara İsrail'e girmeleri ve salgın krizi sona erene kadar Filistin topraklarına dönmemeleri için üç gün mühlet vermişti.

Filistin güvenlik hizmetlerinin hükümet kararlarını uygulama yetkisine sahip olduğunu söyleyen Mulhem, binlerce Filistinli işçiyi İsrail yerleşim yerlerine gitmemeleri konusunda uyarmış, bu yerlerin salgının odak noktası haline geldiğini vurgulamıştı.

İsrail'de çalışmak

Zor ekonomik koşullar ve Filistin topraklarındaki istihdam fırsatlarının eksikliği nedeniyle İsrail'de çalışan Filistinli çalışanların çoğu ailelerini terk ederek çalıştıkları yerde yaşamak zorunda kalacak.

Salı akşamı açıklanan kararın ardından İsrail askeri kontrol noktalarında yüzlerce işçi uzun bir süre kalacakları İsrail’e akın etti.

Bu çalışanlar, günlük ya da haftalık olarak İsrail ile Filistin toprakları arasında gidip geliyordu. Ancak bu karar ile beraber bu haklarından mahrum kalacaklar.

Öncesinde İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett’ın verdiği Filistinli çalışanların İsrail'e gidiş ve gelişini engelleme kararı, İsrailli işverenleri inşaat işçilerine iki aylık, tarım, sanayi ve hizmet alanlarında çalışanlar ise en az bir aylık süreyle konaklama sağlamak zorunda bırakmıştı.

Bu kararlar, ellerinde bulunan ruhsatlar aracılığıyla çalışanları da kaçak yolla çalışanları da kapsıyor.                                      

Filistinliler, koronavirüsün Batı Şeria ve İsrail şehirlerindeki yerleşimlere bitişik Filistin şehir ve köylerinin giriş ve çıkışlarındaki kontrol eksikliği nedeniyle İsrail'den kendilerine bulaşacağından korkuyorlar.

Diğer yandan İsrailli yetkililer, koronavirüs vakalarının 500’e yaklaşmasıyla salgının önüne geçmek için sokağa çıkma yasağı kararı almaya hazırlanıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/103516/

DAHA FAZLA HABER OKU