AB, terör finansmanı konusunda Suudi Arabistan’ı “kara liste”ye aldı

Bankalar bundan sonra finansal işlemlerde daha sıkı kontroller yapmak zorunda kalacak

Fotoğraf: AA 

Jon Stone - The Independent

Avrupa Komisyonu, terör finansmanı ve kara para aklama ile mücadele konusunda yetersiz kalan Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeleri kara listeye aldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Komisyon, otokrasinin hakim olduğu petrol zengini ülkeye baskı uygulamaması nedeniyle eleştiriliyordu. AB’de şimdiye dek yaşanan çekincenin arkasında, bazı üyelerin Suudi Arabistan’la yaptıkları ticaretin böyle bir karar yüzünden zarar görme endişesi yatıyordu.

Suudi Arabistan, teröristlere ve radikallere yüklü miktarda para akışını durdurma noktasında çok az adım atmakla suçlanıyor.

Daha önce 16 ülkenin yer aldığı listede son haliyle 23 yönetim bölgesi yer alırken, Komisyon bazı yerleri de kapsamdan çıkardı. Yeni eklenenler arasında Suudi Arabistan, Libya, Panama, Nijerya, Botswana, Gana, Samoa, Bahama Adaları ile ABD’ye bağlı topraklar olan Amerikan Samoası, ABD Virgin Adaları, Porto Riko ve Guam yer aldı.

Afganistan, Kuzey Kore, Etiyopya, İran, Irak, Pakistan, Sri Lanka, Suriye, Trinidad ve Tobago, Tunus ve Yemen ise listedeki yerlerini korudu. Son değerlendirmelerin ardından Bosna Hersek, Guyana, Laos, Uganda ve Vanuatu ise söz konusu listeden çıkarıldı.

AB Komisyonu Adalet, Tüketiciler ve Cinsiyet Eşitliği Komiseri Vera Jourova, “Dünyada kara para aklamaya karşı en güçlü standartlara sahibiz. Ancak diğer ülkelerden gelen kara paranın finansal sistemimize sızmadığından emin olmak zorundayız” dedi.

Kara paranın organize suçların ve terörizmin “can damarı” olduğunu belirten Jourova, “Listede adı geçen ülkeleri, eksikliklerini hızlı bir şekilde gidermeye davet ediyorum. Komisyon, ortak yararımıza olan bu sorunların üzerine gitmek için kendileriyle yakın iş birliğine hazır” ifadelerini kullandı.

AB’de hizmet veren bankalar, söz konusu karardan sonra listede yer alan ve yargı kapsamına giren bölgelerden gelen ödemeler konusunda çok daha sıkı kontroller yapmak zorunda kalacak.

Son aylarda AB’den birkaç bankanın karıştığı kara para aklama skandalları, finans alanında denetimlerin sıklaşmasına yol açtı. En son yaşanan olayda Danimarka bankası Danske Bank A/S’nin adı, Rusya’dan şüpheli fon akışının görüldüğü kara para skandalında geçmişti.

Öte yandan bazı üyelerin yaşadığı kaygılara rağmen böyle bir liste hazırlayan AB’nin yine de yeterince sert davranmadığı yönünde eleştiriler geliyor. Finansal konularda kampanyalar yürüten Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Sözcüsü Sven Giegold, “Büyük kara para aklama makinelerinden bazıları hala kayıp. Buna, Rusya, Londra şehri ve İngiltere’nin deniz aşırı topraklarının yanı sıra Azerbaycan da dahil” ifadelerini kullandı.

Şeffaflık ilkelerine riayet etmeyen, kara para aklayama ya da terörün finansmanına karşı zayıf yaptırımlar uygulayarak AB ile iş birliğinde yeterli çaba göstermeyen ülkeler bu listeye alınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komisyon’un hazırladığı listenin üye devletlerin oluşturduğu Avrupa Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor. Komiser Vera Jourova gazetecilere yaptığı açıklamada, listenin kabul edileceğinden emin olduğunu belirtti.

Söz konusu liste, geçen yıl isimlerini eklediği ülkelerde büyük öfkeye yol açan ve en az Komisyon’unki kadar tartışma yaratan AB’nin vergi cennetleriyle ilgili kara listesinden farklı. Samoa, Trinidad ve Tobago, Amerikan Samoası, Guam ve ABD Virgin Adaları, her iki listede birden yer alıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU