Suriye: Batı’nın koronavirüsten mustarip ülkelere yönelik yaptırımları insan hakları ihlalidir

Koronavirüs nedeniyle ölen her kişinin sorumluluğunu ABD ve Avrupa Birliği'ne atan Suriye Dışişleri, bazı ülkelere uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını istedi

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ve Avrupa Birliği’nin koronavirüs salgınından mustarip ülkelere yönelik "yasadışı yaptırımları" sürdürmesinin insan haklarının açık bir ihlali olduğu belirtildi.

Hükümete bağlı resmi haber ajansı SANA’ya konuşan dışişlerinden bir kaynak, şunları söyledi:

Koronavirüs salgınıyla mücadele konusunda uluslararası seferberlik nedeniyle, virüsün yayılması dahil ortaya çıkan riskler göz önüne alındığında, ABD ve Avrupa Birliği’nin virüsten büyük ölçüde mustarip olan ülkelere yönelik tek taraflı yaptırımları devam ettirmesi, insan hakları ve en temel insani değer ve ilkelerin açık bir ihlalidir

Kaynak, koronavirüsten nedeniyle hayatını kaybeden her kişinin sorumluluğunun, virüse karşı mücadele eden ülkelere yaptırım uygulayan Washington ve müttefiklerinde olduğunu ifade etti.

ABD yönetimi, dün İran’a yönelik atılan adımlar kapsamında petrokimya alanında faaliyet gösteren İran, Çin, Hong Kong ve Güney Afrika merkezli 9 kuruluş ve 3 kişiyi yaptırım listesine almıştı.

Listeye alınan kuruluş ve kişilerin, Irak'taki Taci Üssü'ne düzenlenen roket saldırısı da dahil İran'ın "terörü fonlama ve diğer istikrarı bozucu eylemlerine" gelir sağladığı vurgulanan açıklamada, söz konusu yaptırımlarla İran'a daha çok baskı amaçlandığı kaydedilmişti.

Çin’den ABD’ye: Yaptırımlar insanlıkdışı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuan ise, dün yaptığı açıklamada, "Çin, İran ekonomisi ve halkının daha fazla zarar görmesinden kaçınmak için müdahil ülkelerden İran'a yönelik ilgili yaptırımları derhal kaldırmasını talep ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

'İran'da koornavirüsle mücadelenin kritik bir aşamaya girdiği dönemde yaptırımları yürürlükte tutmanın insanlıkdışı olacağı' uyarısını yapan sözcü, yaptırımların Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer kuruluşların İran'a yardım sağlamasını da sekteye uğrattığını belirtmişti.

Şu ana kadar 17 bin 361 vakanın görüldüğü İran’da ölü sayısı bin 284 olarak açıkladı. İran, Çin ve İtalya’dan sonra en çok vaka sayısına sahip üçüncü ülke konumunda.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU