“Asıl mesele, koronavirüsten sonra”

Deniz Zeyrek: Görüştüğüm yetkililere göre bugün açıklanacak tedbirlerin özünde, duran ekonominin ayakta kalmasını sağlayacak destekler ön planda olacak

Fotoğraf: Reuters

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunları yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ücretsiz izin uygulamalarının çalışanlar için bir kabus olduğunu, kapanan işletmelerin faturalarını dahi ödeyecek nakit konusunda sıkıntı yaşadığını belirten Zeyrek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı ekonomik tedbirleri yazdı:

Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de zaten kötü giden ekonominin “pause-geçici durdurma” tuşuna basılmış vaziyette. Bu da karantina günlerinde ekonominin daha az kazanç, daha çok işsizlik, daha çok pahalılık olacağı anlamına geliyor. O nedenle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün açıklayacağı ekonomik tedbirler büyük önem kazanıyor. Görüştüğüm yetkililere göre bugün açıklanacak tedbirlerin özünde, duran ekonominin ayakta kalmasını sağlayacak destekler ön planda olacak. Önce, sektörlerin neler beklediğine bakalım: Şirketlerin ve hanelerin doğalgaz, elektrik ve su faturaları için erteleme ya da taksitlendirme. Şirketlerin kredi faizleri, vergi ve SGK prim borçları için erteleme, taksitlendirme ya da yapılandırma. Kapalı kalacak işletmelerde çalışanlar için kısa çalışma ödeneğinin devreye sokulması. İşletmelere kira desteği. Ücretsiz izin uygulamalarının etkilerini azaltmak için işsizlik fonu gibi kaynakların devreye sokulması.

Bankacılık sektörünün likidite sorunun çözülmesi, yeniden yapılandırma önlemleri ve KOBİ'lere finansal destek. Sosyal yardımlar için kaynakların artırılması.

Erdoğan'ın açıklayacağı pakette bunların ne kadarı karşılanır kestirmek zor. Ancak kesin olan şu ki karantina günlerine zaten olumsuz ekonomik koşullarda girmiştik. Korona ile mücadele ederken o koşullar daha da kötüleşecek ve mücadeleyi kazandıktan sonra da ciddi ekonomik sorunlarla uğraşacağız. Anlayacağınız, asıl mesele Koronadan sonra…

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU