Amerikalı doktor: Koronavirüs sağlık çalışanlarını daha çok hasta ediyor

“Henüz anlamadığımız nedenlerden dolayı sağlık çalışanları genç yaşlarına rağmen büyük risk altında”

(AFP)

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan yeni koronavirüs, tüm önlemlere rağmen etkisini sürdürüyor.

Dünya çapındaki vaka sayısının bugün itibarıyla 187 bini geçtiği bildirilirken, iyileşenlerin sayısının 80 bine ulaştığı, 7 binden fazla kişinin de virüs yüzünden hayatını kaybettiği kaydedildi. Sağlık görevlilerinin henüz pandeminin başında olduğumuza dair uyarılar göz önüne alındığında bu rakam artabilir.

Öte yandan virüse dair cevaplanamayan sorulara bir yenisi eklendi. Teksas’taki Baylor Tıp Fakültesi’nden Dr. Peter Hotez, yeni koronavirüsün görünürde sağlık çalışanlarını hastalardan daha fazla etkilemesinin nedenini hala bilmediklerini söyledi.

Hotez, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Yaşlılarda ölüm oranının daha fazla olduğunu biliyoruz. Ama henüz anlamadığımız nedenlerden dolayı sağlık çalışanları genç yaşlarına rağmen büyük risk altında.

CNN International’a konuşan Hotez’e göre sağlık çalışanlarını diğer vakalarda daga hasta eden faktörün tespiti zaman alabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hotez'in sözleri, Amerikan Acil Doktorları Okulu’nun (ACEP) koronavirüs hastası iki doktorun kritik durumda olduğunu duyurmasının ardından geldi. Doktorlardan birinin 40’lı yaşlardaki Washingtonlı bir pratisyen, diğerininse New Jersey’de yaşayan 70’li yaşlarda bir hekim olduğu bildirilmişti.

Doktorların virüsü görevde mi yoksa dışarıda mı kaptıkları henüz belli olmadığını aktaran ACEP’in yöneticisi Dr. William Jaquis, “Bu haber beni derinden üzdü ama doğrusu şaşırmadım” demiş ve eklemişti:

Acil doktorları olarak bizi bekleyen riskleri biliyoruz. Meslektaşlarımızın yanındayız.

Koronavirüse dair uyarmaya çalıştığı için polisin “söylenti yaymakla” suçladığı Vuhan Merkez Hastanesi doktoru Li Wenliang, enfekte olduktan haftalar sonra hayatını kaybetmişti.

Hotez’in iddiasına göre sağlık çalışanlarının durumu, aldıkları yüksek dozda virüsle de ilgili olabilir:

Gerçekten bilemiyoruz. Bunu çalışmak zaman alacak.

Hotez ayrıca, sağlık çalışanlarının hasta olması ve hastalarla ilgilenememesinin koronavirüsle mücadeleyi B planının bulunmadığı bir noktaya sürükleyebileceğini söyledi:

Ön saflardaki sağlık çalışanlarına ekstra konfor sağlamak için bir şeyler yapmalıyız.

 

Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU