Karantinaya uymayanlara 2 aydan 1 yıla kadar hapis

TCK'nın 195. Maddesine göre karantina altına alınmasına karar verilen biri alınan tedbirlere aykırı davranırsa 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya gelebilir. Savcılığın işlem yapması için şikayete bile gerek yok

Karantina kararına uymayanlara TCK'ya göre hapis cezası verilebilir / Fotoğraf: AA

Koronavirüs kapsamında birçok ülke karantina dahil olmak üzere sert önlemlere başvuruyor.

Hastalığın yayılma riski bulunursa karantina uygulaması Türkiye’de de gündeme gelir.

Bu arada Umre başta olmak üzere yurtdışından gelen kimi kişiler için karantina uygulaması şimdiden başlatıldı.

Ancak Umre’den gelip Konya’da karantinaya alınan bazı kişilerin bu karara uymamaya çalıştıkları bu nedenle güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldikleri görüldü.

Peki karantina başta olmak üzere koronavirüse karşı alınan tedbirlere uymamanın kanuni olarak cezası nedir?

Avukat Cengiz Hortoğlu, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 195. Maddesi'nin bu konuda düzenlemeler getirdiğini belirtti.

TCK’da yer alan Madde 195’in hükmü ise şöyle:

Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Hortoğlu, bu maddedeki düzenlemenin sadece bir kurumda karantinaya alınanları değil, evde de karantina altına alınmasına karar verilen kişileri de kapsadığını kaydetti.

cengizhortoğlu.jpg
Cengiz Hortoğlu / Fotoğraf: Kişisel sosyal medya hesabı

 

İzin almadan çıkarsa ihlal etmiş sayılır

Hortoğlu, karantina altına alınan bir kişinin yetkililerden izinsiz dışarı çıkması veya alınan tedbirlere aykırı davranması durumunda bu maddeyi ihlal etmiş sayılacağını ve 1 yıla kadar hapis cezası alabileceğini söyledi. Hortoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Ayrıca karantina altında alınanlar, bulunduğu yerden ayrılmamalarının yanında alınan diğer tedbirlere de uymak zorundalar. Örneğin; maske takması gerekiyorsa takmak zorunda... Belirlenen hijyen kurallarına uymak zorunda.

“İşlem yapmak için şikayet gerekmiyor”

Bu suçlar için şikâyet koşulunun geremediğini, savcılığın doğrudan soruşturma açabildiğini belirten Hortoğlu, bu konuda yasal düzenlemenin Madde 195 ile düzenlendiğini belirtti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU