İtalyan doktor koronavirüsle mücadeleyi anlattı: Sağlık hizmetini paylaştırırken zor seçimler yapıyoruz

The Independent Özel Haber: İtalyan doktor "Kovid-19, İtalya'daki herkesin hayatını değiştiriyor... Bütün ülke beklemede" dedi

Bologna'daki Sant'Orsola-Malpighi Hastanesi'nde çalışan danışman anestezist Maria, koronavirüs hastalarını tedavi etmek için savaşıyor

İtalya'daki bir doktor, The Independent'a konuştu ve koronavirüs salgını sonucunda sağlık görevlilerinin tedavi hizmetini önceliklerle göre paylaştırmak zorunda kaldığını ve yaşlı hastaların bakımının yaşlarına ve başka hastalıklara sahip olup olmadıklarına dayanarak reddedildiğini söyledi.

Bologna'daki Sant'Orsola-Malpighi Hastanesi'nde çalışan danışman anestezist ve yoğun bakım uzmanı Maria, durmak bilmez koronavirüs hastası akınıyla gün boyu çalışmak ve zor kararlar almak zorunda kalan sağlık çalışanlarını anlattı.

Maria, Birleşik Krallık hastanelerini hasta akını için şimdiden planlama yapmaları yönünde uyardı ve hastalanıp bakıma muhtaç hale gelen bazılarının genç ve sağlıklı kimseler olduğunu vurguladı.

The Independent'ın gördüğü, İtalya'daki doktorlara yönelik resmi kılavuz, yalnızca “yoğun bakıma layık bulunan” hastalara yoğun bakım uygulanması ve bakım talebini mevcut kaynaklara göre değerlendiren “dağıtım adaleti” yaklaşımına dayalı kararlar alınması gerektiğini belirtiyor.

Dr. Maria, "Kovid-19, İtalya'daki herkesin hayatını değiştiriyor. Doktorlar kanıta dayalı protokol eksikliği, kaynak eksikliği ve gerçek bir virüs kapma riskiyle çalışıyor. Evdeki sağlıklı insanlar dışarı çıkamıyor, okula gidemiyor ve akrabalarıyla bile buluşamıyor. Okullar da değişiyor, yeğenlerim derslere Skype aracılığıyla evden katılıyor. Bütün ülke beklemede" dedi.

Maria, hasta bakımındaki zorlukları da anlattı: "Zor seçimler yapıyoruz.

İtalya'nın en çok etkilenen bölgesi Lombardiya'daki meslektaşlarımla konuşmalarımdan, önceden eştanısı bulunan 65 yaş ve üzeri kişilere tedavinin sonlandığını biliyorum. Bologna'da sınırımız 80 yaş ama yine de 65 ile 80 yaşlar arasında da eştanıları değerlendiriyoruz.

Maria, insanların koronavirüsün sadece yaşlıları ve zaten hasta insanları etkilediğini varsaymasının yanlış olduğunu söyledi ve Lombardiya bölgesindeki meslektaşlarının nefes almasına yardımcı olmak için solunum cihazına bağlanması gereken 38 yaşında bir Kovid-19 hastası teşhis ettiklerini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maria, ilk birkaç vakadan sonra Milano ve Venedik'in de dahil olduğu bölgelerde vaka sayısının günler içinde yüzlere tırmandığını söyledi.

Başlangıçta Maria'nın hastanesi yardım etmek için diğer şehirlerden hastaları kabul ediyordu ama Maria, "Birkaç gün sonra solunum durmasıyla acil servise gelen ya da elektif prosedürler için önceden kabul edilmiş pozitif hastaları almaya başladık.

Bu noktada tüm elektif operasyonları ve tüm klinik faaliyetleri durdurduk” dedi. Maria ayrıca, tüm koğuşların Kovid-19 alanlarına dönüştürüldüğünü ekledi:

Bu erken karar bizi kurtarıyor... Elektif operasyonları durdurma kararı ve sayılar kontrolden çıkmadan koğuşları ve yoğun bakım odalarını hemen hazırlamamız sayesinde Kovid-19 hastaları için hâlâ yerimiz var.

Bu, Ulusal Sağlık Hizmeti'yle (NHS) zıt bir durum. Doktorlar, virüsle ilgili hasta girişlerinde beklenen artışa hazırlanmak için bu süreye ihtiyaçları olduğunu söylese de NHS henüz operasyonları iptal etmedi.

Koronavirüs hastalarını tarif eden doktor, birçok hastanın hiç semptom taşımadığını veya hastalığı çok hafif geçirdiğini ancak bazılarının aşırı hastalandığını söyledi.

Endişe verici semptom göstermeyen ama 28 gibi düşük bir oksijen parsiyel basıncıyla (normal kabul edilebilir aralık 80-100'ün üzerinde)  giriş yapan genç hastalarımız vardı. Deneyimlerimize göre, “erken entübasyon” yapmak ve invaziv olmayan ventilasyonla zaman kaybetmemek daha iyi çünkü hastalar bununla iyileşmiyor.

Maria, solunum cihazına bağlanan hastaların iyileşmek için iki haftaya ihtiyacı olduğunu, şu anda entübe edilen 35 ve ECMO uygulanan iki hasta bulunduğunu söyledi. ECMO'da, ventilasyonun yeterli olmadığı hastaların kanı yapay olarak oksijenleniyor.

“Çok çalışıyoruz” diyen Maria sözleirni şöyle sürdürdü:

Elektif operasyonları durdurduk, tüm tıp ve bakım personeli eğitildi ve Kovid koğuşlarıyla yeni Kovid yoğun bakım ünitelerinde yeniden görevlendirildi. Yöneticilerimiz, rollerimize ve yetkinliklerimize saygı duymak ve bizi deneyimlerimize göre yeniden görevlendirmek için ellerinden geleni yapıyor ancak bu her zaman mümkün olmuyor ve bazı anestezistler yoğun bakımda çalışıyor.

Maria; Milan, Lodi, Cremona, Bergamo'da ve bölge genelinde ameliyathanelerin geçici yoğun bakım servisleri olarak kullanıldığını, bazı hastaların askeri uçaklarla ülkenin başka yerlerindeki hastanelere nakledildiğini söyledi.

Maria'ya göre İtalyan ordusu ve ordunun tıbbi ekipleri, şimdi askeri hasteneleri koronavirüs servislerine dönüştürerek salgının en kötü olduğu bölgelerdeki doktorları rahatlattı.

Kovid hastalarını yoğun bakım üniteleri dolu şehirlerden hâlâ boş yatağı olan şehirlere askeri ambulanslar ve uçaklarla naklediyorlar. Bologna'da şanslıydık, hazırlanmak için Milan ve Lombardiya'dan daha fazla zamanımız vardı. Yeterince besleniyor ve dinleniyorum. Süpermarket hâlâ açık ama ailenin sadece bir üyesinin dışarı çıkma izni var. 500 vakamız olduğundan okullar, üniversiteler, spor salonları, sinemalar, restoranlar geçici olarak kapatıldı. İtalya genelinde düğün ve cenaze törenleri düzenlemiyoruz. Süpermarketler hâlâ süren tek normal etkinlik.

Maria NHS'yi, salgın gelmeden önce en büyük şehirlerdeki tüm elektif faaliyetleri durdurması için uyardı ve tüm hastane personelinin koruyucu ekipman giymesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca virüsün hastalar arasında yayılmasını sınırlamak için hastanelerin “Kovid-19” hastaneleri ve temiz hastaneler olarak ayrılması gerektiğini vurguladı.

Maria, insanları güvende kalmak için evde kalmaya çağırdı:

Ben yapamıyorum: Tutkulu ve görevime bağlı bir doktorum ama diğer herkes, lütfen evde kalsın. İnsanlar artık halk sağlığı adına birkaç haftayı feda etmeye hazır olmalı. Tatil yok, restoran yok, okul yok, spor salonu yok. Birkaç haftalık kısıtlamalarla binlerce hayat kurtarabiliriz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU