Ece Üner'den Ahmet Hakan'a yanıt

İki isim arasında koronavirüs üzerinden başlayan ahlak tartışması yaşanıyor

Kolaj: Independent Türkçe

Ece Üner, koronavirüs fırsatçılarına gösterdiği tepkiyi köşesinde yorumlayan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı Ahmet Hakan'a Show Ana Haber'de yanıt verdi.

Dinin ahlak kısmının akıldan çıkarılabildiğini kaydeden Üner, Ahmet Hakan'a daha önceki bir yazısını hatırlatarak "Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi birini doğru anlamak bir idrak sorunu kadar belki daha fazla bir niyet ve bir ahlak sorunu" dedi.

Bugünkü Show Haber yayınında fırsatçılara yönelik sözleri nedeniyle mütedeyyin isimlerin kendisini aradığını ve kul hakkı ve ahlak hadisleri üzerine teşekkürlerini ilettiğini kaydeden Üner, şöyle devam etti:

Zira onlar beni doğru anlamıştı. Evet namaz 5 vakit, ahlâk 24 saat farz sözüne dair kısaca vaktinizi alacağım. Sorsan hepimiz Müslümanız sözünün yüzde 98'i Müslüman olan ülkede zannediyorum anlaşılmayacak bir kısmı yok. Müslümanız diyerek kendimi de ayrı tutmadım; zira namazın farz olduğuna hepimiz gibi iman ediyorum. Hiçbir zaman da aklımızdan çıkarmıyoruz ama bazılarımız, bazı konularda dinin ahlâk kısmını akıldan çıkarabiliyor. Dolayısıyla söylediklerimden 'Namaz kılmak değersizdir' ya da 'Fırsatçılar sadece namaz kılanlardan çıkar' gibi bir sonuç çıkartmak olağanüstü çaba ve meziyet ister.

2017’deki yazısını hatırlattı

“Bu meziyete sahip sayın Ahmet Hakan'a 29 Aralık 2017'de kaleme aldığı bir yazısını hatırlatmak isterim bu vesileyle” diyen Üner, “Müslümanlar ne zaman hakiki Müslüman olur?' diye sormuş ve demiş ki, 'Müslüman iftira atmaz, Müslüman nefret ettirmez, Müslüman rant peşinde koşmaz, Müslüman haksızlık karşısında susmaz, Müslüman operasyon çekmez, Müslüman saptırmaz, Müslüman haksızlık yapmaz" diye konuştu.

Üner tepkisinde şunları kaydetti:

Sayın Ahmet Hakan, bu yazınızdan yola çıkarak toplumun kutuplaştığı bir dönemden geçerken, sözlerimi tamamen çarpıtıp, saptırıp bunu yaparken de büyük haksızlık yaparken, bu yaptığınız sizin tanımladığınız Müslümanlığa sığar mı? Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi birini doğru anlamak bir idrak sorunu kadar belki daha fazla bir niyet ve bir ahlak sorunu. Sizden de böylesi bir duruş beklerdim. Niye derseniz, kişi karşısındakini kendi gibi bilir. Çünkü ben günün adamı değil hakikatin adamı olmaya çalışıyorum. Biliyorum ki, gün değişiyor, hakikat değişmiyor. Size de tavsiye ediyorum.

Hakan ne yazmıştı?

Hakan, Üner’in ‘koronavirüs fırsatçıları’ için “Namaz beş vakit, ahlak 24 saat farzdır” dediğini söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

 Namaz kıldığı halde ahlaksızlık yapanlar var, doğru! Dinin ahlak boyutunu bir tarafa bırakıp sadece şekle abananlar var, doğru! Namaza niyaza odaklanıp yalana dolana sarılanlar var, doğru! Bir dinleri olduğu için ahlaka gerek duymayanlar var, doğru!
Bunların hepsi doğru ama benim anlamadığım husus şu:
“Namaz kılıyorsunuz ama asıl ahlaklı olmanız lazım” diyerek korona fırsatçılarına laf sokan Ece Üner’in elinde...
Fırsatçıların günde beş vakit namaz kıldıklarına dair bir veri mi var?
Ne yani?
Hem fırsatçılık yapıp hem de namazdan niyazdan uzak olmak söz konusu olamaz mı?
O korona fırsatçısı sahtekârların, dinden diyanetten uzak kimseler olma ihtimali yok mu?
Bizdeki seküler kesimlerde...
Öteden beri...
Ahlaksızlık yapanların, sahtekârlık yapanların, fırsatçılık yapanların alayının namazında niyazında insanlar olduğu yönünde...
İnsaftan, vicdandan, terbiyeden ve ahlaktan yoksun çok yerleşik bir önyargı vardır.
O çirkin önyargı, galiba Ece Üner’de de var biraz.
Ne hazin! Ne ayıp! Ne kötü!

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU