Londralı bilim insanları uyardı: Vahşi yaşam araştırmalarına ağırlık verilmezse daha büyük salgınlar kapıda

Uzmanlar, insanların yabani yaşam alanlarına doğru yayılmasının ve hayvanlarla diğer etkileşimlerin yeni salgınlar doğurabileceğini söyledi

Vahşi yaşamla artan etkileşimin ilerde farklı salgınlara neden olabileceği düşünülüyor (Reuters)

Londra Zooloji Derneği (ZSL), gerekli araştırmaların yapılmamasının, mevcut koronavirüs salgınından daha kötü küresel salgınlara yol açabileceği konusunda uyardı.

Kovid-19 ve Ebola'nın da aralarında bulunduğu, son zamanlarda tüm dünyayı etkileyen ölümcül salgınlarının çoğu, hayvanlardan insanlara geçen enfeksiyonlar şeklinde başladı. İnsanları etkileyen yeni hastalıklarının yaklaşık yüzde 75'i bu şekilde ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra Hayvanat Bahçesi'ni işleten ve koruma çalışmaları yürüten ZSL'deki bilim insanları, Birleşik Krallık'ın (BK) vahşi hayvanlardaki hastalıkların nasıl işlediğini anlamak için daha çok yatırım yapması gerektiğini söyledi. Bilim insanları bu tür araştırmaların, hastalıkların insan nüfusuna nasıl bulaştığını derhal öğrenmesi gerektiğini, aksi takdirde dünyanın mevcut Kovid-19'dan da kötü salgınlarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Hükümet, Kovid-19 aşısı geliştirmek için 46 milyon sterlin (yaklaşık 365 milyon TL) taahhüt etmiş olsa da bilim insanları, bunun böyle bir salgına sadece kısa vadeli yanıt sunduğunu söylüyor. ZSL, hükümetin gelecekte benzer salgınları önlemek için uzun vadeli araştırmaları da göz önünde bulundurması gerektiği konusunda uyardı.

ZSL'nin genel direktörü Dominic Jermey, "Hiç kimse yabani popülasyonlarda kaç farklı hastalığın dolaştığını veya bir sonraki salgını hangi koşullarda oluşturabileceklerini bilmiyor" dedi.

Ancak, hayvanlardan bulaşacak birçok virüsün risk faktörlerini bilirsek, virüslerin doğal olarak ortaya çıktığı vahşi hayvanlara da olumsuz etkiler yapmadan, salgının gerçekleşmesini ilk etapta durduracak güvenlik önlemleri alabiliriz. Yaban hayatı ve insan sağlığı arasındaki bu bağlantılar giderek daha fazla kabul görüyor ama yine de çok az anlaşılıyor. Genellikle halk sağlığı araştırmaları, uygulamaları ve politikaların hayata geçirilmesi, doğal sistemlerin nasıl çalıştığı ve vahşi yaşamın insan sağlığını nasıl etkilediği dikkate alınmadan gerçekleşiyor.

Uyarı, Britanya'daki hastanelerde iki ölüm daha ilan edildikten ve koronavirüs testinde pozitif çıkanların sayısı neredeyse 600'e ulaştıktan sonra geldi.

Kovid-19 testinde pozitif çıktıktan sonra BK'da 10 kişi hayatını kaybetti ve 596 kişinin virüse yakalandığı biliniyor.

En son, Londra'daki Charing Cross Hastanesi'ndeki 89 yaşındaki bir kişi ve Romford'daki Queen's Hastanesi'nde 60 yaşlarında bir kadın yaşamını yitirdi. Her iki ölümün de altında sağlık sorunları yatıyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU