Kim Jong-un’dan dikkat çeken koronavirüs pozu: Yine maske takmadı

Kuzey Kore bir yandan askeri tatbikat düzenleyerek Batı’yı heyecanlandırırken, ülkenin lideri etrafındaki askerlerin aksine maske takmayarak güç gösterisi yapıyor

Kuzey Kore ülkede koronavirüs görülmediğini iddia ederken, Kim Jong-un tatbikatlara maskesiz katılıyor (KCNA)

Kuzey Kore lideri, koronavirüse karşı mücadele eden fakat henüz virüsle bağlantılı ölüm açıklamayan ülkesine önderlik yaparken maske takmamayı sürdürüyor.

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA’nın dün düzenlenen askeri tatbikattan servis ettiği fotoğrafta, etrafındaki 6 askerin aksine Kim Jong-un’un maske takmadığı görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

KCNA, Kim’in katıldığı etkinliğin "top atışı yarışması" olduğunu duyurdu. Ordunun farklı birimlerinin katıldığı yarışmanın, topçu birliklerinin ne kadar hazır olduğunu gösterdiği de bugün yayımlanan haberde ifade edildi.

Kim, topçu birliklerini “militan coşku ve yaklaşımlarından” dolayı överken, orduya bu tarz yarışmaların düzenli hale getirilmesi için emir verdi.

Bu, şubatın sonundan beri yapılan dördüncü tatbikat oldu.
 

2mart.jpg

Kuzey Kore lideri, 2 Mart’ta Japon Denizi’ne (Doğu Denizi) yönelik kısa menzilli füze ateşlemesini yine maske takan askerlerle izlemişti (KCNA)​​


Kim Jong-un pazartesi ve geçen hafta düzenlenen tatbikatlarda da maskesiz poz vermişti.

Pazartesi günü aralarında Almanya, Fransa ve İsviçre'nin de bulunduğu ülkelerin Kuzey Kore'deki diplomatik temsilcileri, koronavirüs korkusuyla temsilciliklerini kapatarak ülkeden ayrılmıştı. Diğer yandan Çin’le Güney Kore arasındaki Kuzey Kore’de sınır kontrolleri ve tecrit önlemleri artırıldı.

Pyongyang yönetimi, dış dünyayla ilişkisi devlet tarafından kısıtlanmış ülkede henüz koronavirüs görülmediğini öne sürüyor. Güney Kore merkezli haber kuruluşu Daily NK ise, yılın ilk iki ayında virüs yüzünden 180 Kuzey Koreli askerin öldüğünü hafta başında yayımladığı haberde iddia etmişti.
 

 

Kuzey Kore'yle ABD arasında, 2019’un şubat ayından bu yana aksayarak da olsa devam eden nükleer silahsızlanmaya yönelik müzakereler, İsveç'te 5 Ekim'de yapılan çalışma düzeyindeki toplantılarda kesilmişti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, müzakereleri yeniden başlatmak üzere ABD yönetimine somut öneriler sunması için yıl sonuna kadar süre tanımış, aksi halde nükleer denemeleri ve kıtalar arası güdümlü füze denemelerini sürdürecekleri uyarısında bulunmuştu.

Kim, yıl başında yaptığı açıklamadaysa ABD'yi kendilerini oyalamakla suçlamış ve dünyanın yakın gelecekte ülkesinin geliştirdiği yeni stratejik silahlara şahitlik edeceğini belirtmişti.

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore liderinin açıklamalarının ardından gazetecilere verdiği demeçte, Kim'le çok iyi ilişkileri olduğunu vurgulayarak, "Bir anlaşma imzaladı. Nükleer silahların yok edilmesini müzakere edeceğine dair bir anlaşma imzaladı. Singapur'da imzalandı bu anlaşma. Ben onun sözünün eri olduğunu düşünüyorum. Bakalım göreceğiz" diye konuşmuştu.



AP, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU