Tedavisi süren yaklaşık 54 bin koronavirüs hastasından 5 binin durumu kritik

Çin’den dünyaya yayılan ve 123 ülkede görülen koronavirüs salgınında 54 bine yakın hastanının tedavisi sürüyor. Bu hastalardan 5 bin 708’inin sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Yunanistan ve Bulgaristan'dan ise ilk ölüm haberleri geldi

Çin'de salgın yüzünden hastaneye çevrilen binalar boşalıyor / Fotoğraf: AFP

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 126 bin 625’e ulaştı. 68 bin 325 kişi hastalıktan kurtuldu. 53 bin 662 hastanın ise 5 bin 708’inin durumu sağlık durumu ciddi.

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

34 ülkede ölüm yaşandı

Salgında bugüne kadar ölenlerin sayısı ise 4 bin 713’e çıktı.

Salgının merkezi Çin’de hastalığın öldürme hızı düştü. Ülkede son 24 saat içinde 11 yeni ölüm olayı meydana gelirken, yeni 18 vaka tespit edildi. Toplam ölü sayısının 3 bin 169’a çıktığı Çin’de 14 bin 814 hastadan 4 bin 257’sinin sağlık durumunun kritik olduğu açıklandı.

7 bin 470 hastanın bulunduğu Güney Kore’de son 24 saatte 6 hastanın hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 66’ya yükseldi.  34 ülkede can kaybına neden olan salgında ölüm olayı görülen ülkeler ve ölü sayıları ise şöyle  

Çin 3 bin 169, İtalya 827, İran 429, Güney Kore 66, İspanya 55, Fransa 48, ABD 38, Japonya 23, Irak 8, Birleşik Krallık 8, Hollanda 5, İsviçre 4, Avustralya 3, Almanya 3, Belçika 3, San Marino 2, Lübnan 3, Filipinler 2, Kanada 1, İsveç 1, Panama 1, Fas 1, Endonezya 1, Mısır 1, Taylan 1, Tayvan 1, İrlanda 1, Arnavutluk 1, Bulgaristan 1, Yunanistan 1, Cezayir 1, Avusturya 1, Guyana 1 ve Arjantin 1

 

afp3.jpg
Fotoğraf: AFP

 

2 komşudan ölüm haberi geldi

İran ve Irak’ın ardından Türkiye’nin iki komşusunda daha ölüm olayı yaşandı.  

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, Patras Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 66 yaşında bir erkek hastanın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamada, hayatını kaybeden hastanın, bir süre önce 56 kişilik kafileyle İsrail’e seyahat ettiği ve 2 Mart'ta koronavirüs teşhisiyle tedavi altına alındığı belirtildi.

Ülkede virüsün yayılmasını engellemek için birçok önlem alınırken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, televizyonlardan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkeyi daha zor günlerin beklediğine dikkati çekerek, salgınla mücadelede kamu ve özel sektöre hükümete yardımcı olmaları çağrısı yaptı.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

Bulgaristan'da da tespit edilen 7 vakadan 62 yaşındaki bir kadın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Yetkililer, koronavirüs nedeniyle ülkede ilk kez can kaybı yaşandığını belirtirken, kadının 74 yaşındaki eşinin de durumunun ağır olduğu açıklandı.

Cezayir ve Avusturya'da listeye eklendi

Cezayir Sağlık Bakanlığı, virüse yakalanan 24 hastadan birisinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Vaka kayıtlara Cezayir’de ilk koronavirüs ölümü olarak geçti.

Cezayir'de salgına yakalananlardan çoğunun El-Buleyde ilindeki bir ailenin fertleri olduğu belirtilmişti. Virüsün aileye 14-21 Şubat'ta Fransa'dan kendilerini ziyarete gelen bir akrabalarından bulaştığı kaydedilmişti.

Cezayir'de ilk Kovid-19 vakası, 25 Şubat'ta ülkedeki bir İtalyan vatandaşında görülmüş ancak söz konusu kişi daha sonra sınır dışı edilmişti.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yeni tip koronavirüs nedeniyle 69 yaşında bir kişi hayatını kaybetti.

Viyana Belediyesi Tıbbi Kriz Birimi tarafından yapılan açıklamada, geçen ay İtalya tatili dönüşü virüs bulaştığı tespit edilen Avusturyalı kişinin Kaiser Franz Josef Hastanesi'nde karantina için  hazırlanan özel bölümde tedavi altına alındığı bildirildi.

Çeşitli hastalıkları da bulunan 69 yaşındaki kişinin gece geç saatte yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, bu hastanın ülkede koronavirüs nedeniyle ölen ilk kişi olduğu kaydedildi.

Avusturya Sağlık Bakanlığı, ülkede virüs bulaşan kişi sayısının 302’ye yükseldiğini, taburcu hasta sayısının ise 4 olduğunu bildirdi.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Küba’da da virüs görüldü

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak kabul etmeye başladığı salgın, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 123 ülkeye sıçradı.

Karayipler'de bir ada ülkesi Küba'da ilk kez yeni tip koronavirüs vakaları tespit edildi.

Küba Sağlık Bakanlığı, başkent Havana'ya 9 Mart'ta turist olarak gelen 3 İtalya vatandaşının yapılan testler sonucunda Kovid-19 virüsü taşıdığını açıkladı.

Virüsü taşıyanların temasta bulunduğu kişilerin belirlenip gözlem altına alındığı belirtilen açıklamada, hastaların durumlarının iyi olduğu bildirildi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU