Suudi Arabistan: Kadın profilinde "köklü değişimler"

Kadınlar Günü, kadınların ve genç kızların her alanda daha çok ilerlemesini sağlayan bir yol haritası çiziyor

2020 Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Suudi Arabistan'daki kadın liderler için düzenlenen ulusal platformun açılış töreninden bir kare / Fotoğraf: İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı

"Ben Eşitlik Nesliyim. Kadın Haklarının Farkına Varmak" sloganı ile 1995 yılında Çin'in başkenti Pekin'de 4. Dünya Kadın Konferansı Dünya Kadın Emekçiler Gününde gerçekleştirilmişti. Konferansta kabul edilen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformunun da 25. Kuruluş yıldönümü.

Kadınlar Günü, kadınların ve genç kızların her alanda daha çok ilerlemesini sağlayan bir yol haritası çiziyor.

Cinsiyet eşitliğine vurgu yapmak adına çok önemli bir gün sayılan Kadınlar Günü dünyanın dört bir yanında kutlanıyor.

Bu çerçevede 2020 yılında Suudi Arabistanlı kadınlar, dünyadaki diğer tüm kadınlar gibi kendilerine adanan bu günü sevinçle karşılıyor ve Riyad 2020 yılı için Arap kadınlarının başkenti gibi görünüyor.

Suudi kadınlar bu günü yakın bir zamana kadar yasak sayılan bir takım haklarını elde etmiş şekilde kutluyor.

Hükümet, her alanda kadınların sorunlarıyla ilgilenerek köklü reformlara imza attı. Artık kadınların çeşitli faaliyetlere ve alanlara katılmasını engelleyen sınırlamalar bulunmuyor. Kadınların kariyerlerini desteklemek ve erkeklerin tekelinde bulunan sektörlerde kadınların varlığını güçlendirmek adına bir dizi karar alındı. Bu süreçte kadınların güçlendirilmesi konusunda büyük sıçramalar gerçekleştirildi. Artık kadınlar devlet dairelerinde yönetici pozisyonunda, büyükelçilik de dahil olmak üzere diplomatik alanlarda çalışabiliyor. Bunun yanında bilim insanı ve mucit olarak çalışıp çeşitli alanlarda rol sahibi olabiliyor. Kadınların toplumsal kültür, çağın getirdiği değişiklikler, sonuçları ve çeşitli aşamaları ile uyumlu adımlar attığı söylenebilir.

Suudi Arabistan kadınlarının güçlendirilmesi

2017 yılı ‘Suudi Arabistan kadınlarının güçlendirilmesi’ için atılım yılı olarak tanımlanabilir ancak asıl 2018 yılı kadınların yeni alanlarda güçlendirilmesine olanak sağladı. Bunlar arasında en göze çarpan yenilikler; araba sürme, normatif değer olarak kadınların korunmasını öngören taciz yasasının onaylanması, kızların okullarda spor yapma ve ailelerin futbol maçlarına girmesine izin verilmesi, kadınların olimpiyat oyunlarına katılması sayılabilir. Aynı zamanda ülke tarihinde ilk kez kadınlara pilotluk lisansı alabilme imkanı tanındı.

2019 yılında ise Suudi kadınların her alandaki yetenekleri ve yetkinliklerini yansıtan ‘büyükelçilik’ makamına gelmesine izin verilmesi kadınların güçlendirilmesine yönelik kararların arttığını gösteriyor.

Suudi Arabistan devam eden arzuları gerçekleştirmek için çaba harcamaya devam ediyor.

Hükümet 2030 Vizyonu kapsamında, işgücü piyasasında kadınların katılım oranını yüzde 30’a çıkarmayı, Şura meclisi ve güvenlik sektöründe aktif rol almalarının yanı sıra siyasi makamlarda yer almalarını, eğitim sektöründe üst düzey pozisyonlarda çalışmalarını ve belediye başkanlığına adaylığını koymalarını hedefliyor.

Kadınların güçlendirilmesi, eğitimle yeteneklerinin artırılması ve kendilerine fırsatlar sağlanması gibi adımların, ülkenin yapılandırılması ve kalkınmasında kadınları önemli ve etkili birer ortağa dönüştürdüğü söylenebilir.

Eşit haklar

2019 yılı kadınların güçlendirilmesine katkı sağlayan büyük değişikliklere sahne olmuştu. Bu dönemde kadınların kanun önünde erkeklerle eşit olmasını sağlayan birçok karar alındı. Bunlardan en öne çıkanları tek başına pasaport alabilmeleri ve 21 yaşını dolduran kadınların ‘velisinin’ izni olmadan seyahat edebilmesiydi.

Suudi Arabistan kadınları kendilerini yargı önünde güçlendiren birçok hak kazandı. Bunların içerisinde çocuklarının yasal vasisi olabilme, aile mahkemelerinde eşler arasında bir dava olması durumunda anne ve çocuklara maddi destek sağlanması için nafaka verilmesi, nikah belgesinin bir kopyasının verilmesi, 21 yaşın altındaki gençlerin işlerini üstlenme, babanın hayatını kaybetmesi durumunda seyahatlerini onaylayıp onaylamama ve eğer çocukların vasisi ise onlara pasaport çıkarabilme hakkı sayılabilir.

Suudi kadınları desteklemek için alınan kararlar arasında adalet binalarında parmak izlerini etkinleştirme de yer alıyor bu da ‘kimlik’ olarak bilinen şeyi kaldırmış oluyor. Hukuk alanlarındaki yenilikler arasında kadınlara savcılıkta müfettiş olarak çalışmanın yanı sıra, noter olarak çalışma hakkı da tanındı. Bu reformlar ile erkek ve kadın avukatlar arasında da eşitliğin sağlanması hedefleniyor.

Diğer taraftan şiddet mağduru kadınların korunması için oluşturulan sistem, kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele edilmesine etkili bir şekilde katkıda bulundu. Bunun yanı sıra hükümet tarafından kadına yönelik şiddet vakalarının derhal incelenmesiyle yükümlü merkezler kuruldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

independentarabia.com/node/100676

DAHA FAZLA HABER OKU