Koronavirüste ölü sayı 4 bini geçti, salgın 115 ülkede görüldü, dünya alarmda

Çin’in Vuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını dünyanın neredeyse 192 ülkeden 115’inde görüldü. 24 ülkede 4 binden fazla insan hayatını kaybetti

Fotoğraf: AFP

Çin dışında 113 ülkede görülen virüs 115 bine yakın insana bulaştı. Virüs nedeniyle şimdiye kadar dünya genelinde 4 bin 31 kişi öldü.

Çin’de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 139’a çıktı. Ulusal Sağlık Komisyonu’nu son 24 saatte 17 kişi yaşamını yitirdiğini ve yeni 19 vaka tespit edildiğini açıkladı.

Can kayıplarının tamamı virüsün en yoğun olarak görüldüğü Hubey eyaletinde gerçekleşti.

 

rrrr.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

18 ceset çıkartıldı, göçük altında 12 kişi var

Ülkenin güneyindeki Fucien eyaletine bağlı Çüencou kentinde cumartesi akşamı çöken ve koronavirüs vakalarının karantina merkezi olarak kullanılan Şincia (Xinjia) Express Hotel’in enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarında 59 kişi çıkarıldı. Bunlardan 18’i yaşamını yitirdi. 

Yerel yetkililer, 12 kişinin göçük altında olduğunu belirtirken, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Lübnan’da ilk ölüm açıklandı

Lübnan da yeni tip koronavirüs nedeniyle ölüm görülen ülkeler arasına katıldı.

Sağlık Bakanı Hamad Hasan, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Mısır'dan geldikten 5 gün sonra koronavirüse yakalandığı tespit edilen Can Huri isimli vatandaşın yaşamını yitirdiğini söyledi. Ölen hastanın tedavi gördüğü başkent Beyrut'taki Refik Hariri Hastanesi'nde tedavi altında olğunu ve düne kadar sağlık durumunun iyi göründüğünü vurgulayan Hasan, virüs nedeniyle ölenlerin toprağa verilmesi konusunda yeni birtakım uygulamaları devreye sokacaklarını ifade etti. 

Refik Hariri Hastanesi'nden dün yapılan yazılı açıklamada, 9 yeni vakayla birlikte salgına yakalananların sayısının 41'e yükseldiği aktarılmıştı. Açıklamada ayrıca virüs tespit edilen 4 kişinin sağlık durumunun kritik olduğu belirtilmişti.

Fas'ta da ilk ölüm meydana geldi

Fas Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kasablanka kentinde solumun sorunu, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkları olan 89 yaşındaki Faslı bir kadının yaşamını yitirdiği ifade edildi. 

Uzman ekip tarafından gözetim altında tutulan hastanın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı aktarıldı.

Sağlık Bakanlığı, gün içinde yaptığı açıklamada, cumartesi günü Marakeş'e gelen Fransız bir turistte Kovid-19 görüldüğünü ve ülkedeki vaka sayısının 3'e yükseldiğini bildirmişti.

Virüsün Çin dışında ölüme neden olduğu ülkeler son duruma göre şu şekilde sıralandı:

İtalya 463, İran 291, Güney Kore 54, ABD 27, Fransa 30, İspanya 30, Japonya 16, Irak 7, İngiltere 5, Hollanda 4, Avustralya 3, İsviçre 2, Almanya 2, San Marino 2, Kanada 1, Mısır 1, Tayland 1, Tayvan 1, Filipinler 1, Lübnan 1, Fas 1 ve Arjantin 1

 

afp3.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Üç ülkeye daha sıçradı

Virüsün bugüne kadar enfekte ettiği hasta sayısı ise 114 bin 641’e ulaştı. Hastalığa yakalananlardan 64 bin 277’sinin iyileşerek sağlığına kavuştuğu açıkladı. 2 ülkede daha virüsün görülmesiyle salgının ulaştığı ülke sayısı 115’e çıktı.

Burkina Faso Sağlık Bakanı Claudine Lougue, 24 Şubat’ta Fransa’dan dönen bir çiftin koronavirüs testinin pozitif çıktığını belirtti. Bakan Lougue, 50 yaşın üstündeki çiftin hastanede karantinaya alındığını, yolculuklarında çifte eşlik eden bir kişinin ise evinde karantinada tutulduğu kaydetti.

Afrika kıtasında Burkina Faso’nun yanı sıra Mısır, Cezayir, Nijerya, Senegal, Kamerun, Tunus, Güney Afrika ve Fas’ta koronavirüs vakaları görüldü. Şimdiye kadar sadece Mısır’da bir kişi hayatını kaybetti.

Orta Amerika ülkesi Panama’da, ülkeye İspanya'dan gelen bir kişide koronavirüs  tespit edildiğini duyurdu. Sağlık Bakanı Rosario Turner, İspanya’nın başkenti Madrid’in Barajas bölgesinden geldikten sonra öksürük ve ateş şikayetleriyle hastaneye başvuran 40 yaşındaki bir kadında Kovid-19 tespit edildiğini açıkladı.

Çin'in komşusunda da virüs görüldü 

Evine gönderilen hastanın durumunun ağır olmadığını belirten Turner söz konusu kişinin hangi ülke vatandaşı olduğuna dair detay paylaşmadı.

Moğolistan'da ilk kez yeni tip koronavirüs vakasına rastlandığı bildirildi.  Ülkeye geçen hafta giriş yapan bir Fransız vatandaşında koronavirüs vakası tespit edilidi. Hastayla temas kuran 120 kişi karantina, 500'den fazla kişi de gözetim altına alındı.

Devlet Olağanüstü Durumlar Komisyonu, ülkeye tüm giriş ve çıkışların yarından başlayarak 28 Mart'a kadar durdurulması kararı aldı. Ülkede tüm toplu faaliyetlerin yasaklandığı, tüm eğitim kurumlarının tatil edildiği belirtildi.

Şehiriçi ve şehirler arası ulaşıma kısıtlama getirildiği ve toplu mekanlarda maske kullanımının zorunlu hale getirildiği ifade edildi. Moğolistan'ın hastalığın merkezi durumundaki Çin ile 5 bin kilometreye yakın sınırı bulunuyor.  

 

lübnan afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

İspanya'da 31, Fransa'da 30 ölü var

Salgın Avrupa’yı da sarstı. Ölü sayısında İtalya’yı İspanya izliyor. 31 kişinin hayatını kaybettiği salgında, kayıtlara geçen bin 235 vakadan 32’si ise sağlığına kavuştu

Bin 412 vakaya rastlanan Fransa'da ise ölü sayısı 30 olarak açıklandı. Virüs bulaşan hastalardan şimdiye kadar sadece 12 kişi tedavi edilebildi. 

Virüs şimdiye kadar Birleşik Krallık’ta 5, İsviçre’de 3, Almanya ve San Marino’da ise 2’şer can aldı.

 

thumbs_b_c_84ced005f258dd1903d8dfc0a482ca22.jpg
Fotoğraf: AA

 

AP Başkanı Sassoli, kendisini evinde karantinaya aldı

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, hafta sonunu çok sayıda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının görüldüğü İtalya'da geçirmesi nedeniyle, tedbiren kendini evinde karantinaya aldı.

Yazılı bir açıklama yapan Sassoli, "Geçen hafta sonunu İtalya'da geçirmemden dolayı önlem olarak, başkanlık görevimi Brüksel'deki evimden yürüteceğim" dedi.

İki hafta boyunca evinde kalacağını belirten Sassoli, koronavirüs dolayısıyla herkesi sorumlu ve dikkatli olmaya çağırdı.

AP, salgına karşı alınan önlemler çerçevesinde 100'den fazla etkinliğin iptal edildiğini, Virüsten etkilenen ülkelere yakın zamanda ziyarette bulunan AP üyelerinin de dönüşlerinden itibaren 14 gün boyunca AP binalarına girişinin yasaklanacağını duyurmuştu.

Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) kurumu olan Avrupa Savunma Ajansı (EDA) ve AB Konseyinde de koronavirüs vakaları tespit edilmişti.

 

thumbs_b_c_3e6be2e171ccfccccbf20edb0c625e2e.jpg
Fotoğraf: AA

 

Avrupa Merkez Bankası'nda virüs çıktı 

Avrupa Merkez Bankası'nda (ECB) da ilk yeni tip koronavirüs vakası tespit edildi.

ECB'den yapılan yazılı açıklamada, bir personelde virüs tespit edildiği, hastanın uygun olan tıbbi bakımı almaya başladığı belirtilerek, söz konusu kişiyle diğer 100 ECB çalışanının yakın mesafede çalıştığı, önlem olarak bu çalışanların da geçici olarak evden çalıştırılacağı bildirildi. 

ECB'nin, 3 bin 500 çalışanının çoğunluğunun evden çalışması için uzaktan çalışma sistemini dün başarıyla test ettiği de bildirildi. 

Almanya'nın önemli bankalarından Deutsche Bank, başkent Berlin'de düzenlenmesi planlanan 150. yıl kutlamalarını koronavirüs salgını nedeniyle iptal ettiğini duyurdu. 

23-27 Mart'ta Berlin'de düzenlenecek "2020 Enerji Dönüşüm Diyaloğu Konferansı" da salgın nedeniyle iptal edildi.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Balkanlar da iki ülkede virüs görülmedi

Avrupa'da koronavirüsten en fazla etkilenen İtalya'nın komşularından Slovenya'da virüs tespit edilen kişi sayısı 25'e yükseldi. İtalya'nın bir diğer komşusu Hırvatistan'daki vaka sayısı da 13'e çıktı. 

Dün ilk koronavirüs vakalarının tespit edildiği Arnavutluk'ta ise vaka sayısı 2'den 6'ya yükseldi.

Bir diğer bölge ülkesi Bosna Hersek'te de tespit edilen vaka sayısı 5'e çıktı. Zenica-Doboj Kantonu Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, virüs tespit edilen kişinin bir süre önce ailesiyle İtalya'ya seyahat ettiği belirtilirken, bu kişiyle yakın olanların da bir süre gözetim altında tutulacağı ifade edildi.

Sırbistan Sağlık Bakanlığı da ülkedeki vaka sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu.

Kuzey Makedonya'daki vaka sayısı da 7'ye yükselirken, yetkililer yüksek katılımlı toplu organizasyonların düzenlenmemesi tavsiyesinde bulundu.

Bölge ülkeleri Kosova ve Karadağ'da henüz Kovid-19 vakası görülmedi.

Daha önce Bulgaristan'da 4, Romanya'da 17, Yunanistan'da ise 84 vaka tespit edildiği açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU