Vanlı depremzedeler için önce konteyner kent, sonra kalıcı konut yapılacak

İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat’ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme 10 can veren Van’ın Başkale İlçesi’ne bağlı Özpınar Köyü sakinleri, kurulan çadır kentte zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor

Van’ın Başkale İlçesi’ne bağlı Özpınar Köyü, İran sınırına sadece 3 kilometre mesafede.

185 haneli Özpınar Köyü, İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat Pazar günü meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremle yerle bir oldu.

Tamamı kerpiç olan evlerin yüzde 50’si tamamen yıkıldı, geriye kalanlar ise ağır hasar gördü.
 

DSC_0212.JPG
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


Betondan yapılmış sağlık ocağı ve okul binasında ise tek bir çatlak oluşmadı.

10 kişinin hayatını kaybettiği, dördü ağır olmak üzere 18 kişinin de yaralandığı deprem, bin nüfuslu Özpınar Köyü’nde derin izler ve korku bırakmış durumda.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden sonra köyün 500 metre uzaklığındaki ovalık alanda 113, köy içindeki tehlikesiz alanda da 45 çadır kurdu.

158 çadırda toplam 760 kişi kalıyor. Geriye kalan 200’ü aşkın kişi ise ağır kış koşulları ve yaşadıkları travmanın etkisiyle köyü terk etti.

Hayvanların çoğu telef olduğu için köyün tek geçim kaynağı olan hayvancılık da yapılamaz halde.
 

DSC_0256.JPG
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


Köylüler, şu ana kadar zararların tazmini konusunda kendilerine herhangi bir ödeme yapılmadığını söylüyor.

Bu nedenle köylüler, zararların bir an evvel tespit edilip kendilerine ödenecek afet yardımını bekliyor.
 

DSC_0187.JPG
Fotoğraf: Veysi Polat - Independent Türkçe


“Önce konteyner kent, sonra kalıcı konut yapılacak”

Independent Türkçe’ye konuşan Özpınar Köyü Muhtarı Cezmi Aslan, Başkale Kaymakamlığı tarafından yol paraları karşılanan depremzedelerin İstanbul, Bursa, Van ve Başkale merkeze göç ettiklerini belirtti.
 

ÖZPINAR KÖYÜ MUHTARI CEZMİ ASLAN.JPG
Özpınar Köyü Muhtarı Cezmi Aslan / Fotoğraf: Independent Türkçe


Depremden sonra devletin ilgili birimlerinin her türlü yardımı yaptığını ifade eden Cezmi Aslan, şöyle konuştu:

Evleri yıkılanlar ve sağ kalan hayvanlar için çadırlar kuruldu. Devletimiz sağ olsun her türlü yardımı yaptılar, yapıyorlar. Burada hayat normale dönmüş durumda.

Yakın tarihte konteyner kent kurulacak. Daha sonra da çelik konstrüksiyonlu kalıcı konut yapılacağı söylendi. Köyümüze yakın bir yerde Hazine arazisi var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri geldi, görüşmeler yapıldı.

Bu konutlar için 102 bin TL isteniyor. İlk iki yıl ödeme yapılmayacak. Geri kalan 18 yıl boyunca aylık 370 TL karşılığında evler verilecek. Köylülerin bir kısmı kendi mülkiyetinde evlerin yapılmasını istiyor. Bu talepleri yetkililere ileteceğiz.


Köydeki ağır hasarlı evlerin AFAD ekipleri tarafından yıkılacağını ifade eden Muhtar Aslan, “Enkaz çalışmaları devam ediyor hala. AFAD ekipleri 2-3 gün içerisinde ağır hasarlı evleri tamamen yıkacak” dedi.
 


AFAD Müdürü Akın: Yaşam normale döndü

Independent Türkçe’ye konuşan AFAD Van Şube Müdürü ve Özpınar Köyü Çadırkent Koordinatörü Mehmet Nazım Akın, depremden kısa bir süre yaraları sarmaya başladıklarını, şu an itibariyle köydeki yaşamın normale döndüğünü ifade etti.  
 

AFAD VAN ŞUBE MÜDÜRÜ MEHMET NAZIM AKIN.JPG
AFAD Van Şube Müdürü Mehmet Nazım Akın / Fotoğraf: Independent Türkçe


158 adet çadır kurduklarını belirten Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada yaşam normale döndü. Ufak tefek sıkıntılarımız hala mevcuttur. Banyo sorununu da çözmeye çalışıyoruz. Konteyner kent kuracağız. Belirlenen alanda şu an çalışmalar var. Önümüzdeki hafta alt yapı hizmetlerine başlayacağız.

Bu alanda 150 adet konteyner kurulacak. Geçiş işlemi bittikten sonra çadırlarımızı kaldıracağız. Geceleri aşırı soğuk. -15 ve -20’leri bulan soğuk hava nedeniyle tuvalet ve banyolarda donma oluyor.

Günde üç öğün yemek veriyoruz. Sağlık ekiplerimiz 24 saat burada hazır vaziyette. Ayrıca telef olan hayvanlar toplu halde gömülmüştü. Veteriner ekiplerimiz burada ilaçlama çalışmalarına düzenli olarak devam ediyor.

 
“Mağduruz, devlet bizden konut parası almasın”

10 kişinin hayatını kaybettiği depremde evi ağır hasar görenlerden biri de Hasan Arslan.
 

HASAN ARSLAN-001.JPG
Hasan Arslan / Fotoğraf: Independent Türkçe


Arslan, eşi ve beş çocuğunu İstanbul’a gönderdiğini belirterek, “Evim kullanılamaz halde. Yaşadığımız travma ve ağır kış şartlarından dolayı eşimi ve beş çocuğumu İstanbul’a, ağabeyimin yanına gönderdim” ifadelerini kullandı.

Her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını söyleyen Arslan, şöyle konuştu:

Günde üç öğün yemek veriliyor. Sadece banyo yapamıyoruz. Komşu köylerde akrabası olanlar gidip banyo ihtiyacını gideriyor. Bize konut yapacaklarını söylediler. İlk iki yıl ödeme almayacaklar. 20 yıl boyunca bizden toplam 100 bin TL istiyorlar. İş yok, güç yok. Biz nasıl ödeyeceğiz? Biz devlete muhtacız. Devlet bize muhtaç değiliz ki. Mağduruz, devlet bizden konut parası almasın.


Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU