"İktidara medyanın yüzde 90’ına sahip olmak yetmiyor"

Çiğdem Toker: İsterse bütün Hazine'yi bütün bankaları emrine amade kılsın, kanalları erişime kapatsın, interneti ele geçirmesi imkansız

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, son bir haftada gazetecilere yönelik yapılan operasyonları değerlendirdiği yazısında “iktidarın medyanın yüzde 90’ınını kontrol etmekle yetinemediğini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toker, bugünkü köşe yazısında geçen hafta tutuklanan gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Ferhat Çelik ve Aydın Keser’i hatırlattı. Yazısında 2008 ve 2018’in iktidar ile medya sahipliği ilişkisi arasında önemli noktalar olduğunu işaret eden Toker, şunları yazdı:

2008'de Sabah-atv grubu 1.1 milyar dolara el değiştirdi. Bu tutarın 750 milyon dolarlık kısmı (375'er milyon dolar) Vakıfbank ile Halkbank kredileri finansmanıyla sağlandı.

2018'de Doğan Medya Grubu yine 1.1 milyar dolara el değiştirdi. Bu tutarın 700 milyon dolarlık kısmı Ziraat Bankası kredisi finansmanıyla sağlandı.

Halkın çıkarları için soru sormayacak, toplumu aydınlatmayacak, vergilerinin nasıl çalındığını anlatmayacak bir medya düzeni için yapıldı bu iki büyük mali operasyon.

Onlarca gazete ve TV'nin propaganda aygıtı haline gelişinin ne büyük bir güç olduğunu hatırlamak için önceki ve şimdiki içeriklere bakmak yeterli.

Gelgelelim iktidara yüzde 90'a sahip olmak yetmiyor. Kendi medyasını inşa ederken Hazine sermayeli kamu bankalarına başvuran iktidarın, söz konusu internet olduğunda ezberi bozuluyor.

İsterse bütün Hazine'yi bütün bankaları emrine amade kılsın, kanalları erişime kapatsın: Bir iktidarın dijital gazeteleri, siteleri, sosyal medya ağları, kanallarıyla kağıt baskı gazetelere benzemeyen, etki gücü toplumun kılcallarına inen interneti bütünüyle ele geçirmesi imkansız.

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU