Beyoğlu'nda gecenin siyahı "mor" ile delindi: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Taksim'de binlerce kadın bir araya geldi. Kadın cinayetlerinin durdurulması bu yıl da yürüyüşün en yüksek "çığlığıydı". Sıraselviler'de toplanan kadınlar bir süre sonra Karaköy'e doğru yürüyüşe geçti

Fotoğraf: AFP

İstanbul Valiliği’nin yasak kararına, Taksim Meydanı’na ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yolların ve ulaşım duraklarının kapatılmasına rağmen on binlerce kadın 8 Mart’ta yine Beyoğlu’ndaydı. 

“8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü” adı altında toplanan kadınlar önce Beyoğlu'nun ara sokaklarında bir araya gelerek İnsan Hakları Derneği önünde toplandı ve buradan Fransız Kültür Merkezi önüne yürümek istedi.
 

Görüntü: Twitter/@8MartYuruyus


Sıraselviler Caddesi boyunca yürüyen kadınlar, Taksim Meydanı girişinde polis barikatı ile karşılaştı. 

Eylemcilerin bir kısmı, "O halde İstanbul'un her yerine dağılıyoruz" diyerek önce Tophane'ye daha sonra Karaköy'e doğru yürüyüşe geçti. 

Sıraselviler Caddesi'nde sloganlarla bekleyen bir grup kadına ise polis müdahale etti. Müdahalenin ardından 34 kişi gözaltına alındı. 
 

Görüntü: Emre Orman (Twitter/@eemreorman)


Öldürülen kadınlar unutulmadı

Gecenin siyahını "mor" ile delen kadınların öncelikli gündemi yine kadın cinayetleriydi. 

Tunceli'de haftalardır bulunamayan Gülistan Doku, Ankara'da cinayete kurban giden Şule Çet, 2015'te Mersin'de öldürülen Özgecan Aslan, AK Parti milletvekili Şirin Ünal'ın evinde silahla vurulmuş şekilde bulunan Özbek çalışan Nadira Kadirova ve onlarca kadın cinayeti unutulmadı. 
 

kadın yürüyüş
Fotoğraf: AP


"Bütün kara parçalarındayız İstiklâl hariç değil", "Umutsuzluğa kapılırsan bu kalabalığı hatırla", "Her gün 8 Mart, her gün kavga", "İstismarın affı olmaz”, “İşsizlik, yoksulluk faturalar suçum değil", "Çocuk haklarını aklayan bir ülke istemiyoruz", "Yaşasın feminist mücadelemiz" pankartları taşıyan "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Erkekler evlere ütü yapmaya", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı.

"Bedenimizle ilgili kararlar bizim"

Karaköy’de toplanan kadınlar basın açıklaması yaptı. 
 

kadınlar günü
Fotoğraf: AA


"Nefes alabilmek, mutlu olabilmek, dans etmek istiyoruz. Barış istiyoruz. Savaşı besleyen, hayatlarımızın her alanında erkek şiddetini, sömürüyü ve milliyetçiliği destekleyen patriyarkal sisteme artık ‘yeter’ diyoruz” diyen basın aşıklaması şöyle devam etti:

Savaş ise sınırlar gittikçe daha da ölümcülleşirken göçmenlerin yaşamı devletlerin çıkarları için pazarlık konusu haline getiriliyor. Irkçılık ve ayrımcılık palazlanırken kadın ve lgbt+ göçmenler daha da güvencesiz koşullara, cinsel istismara, şiddete açık yaşam alanlarına itiliyor. Kabul etmiyoruz.

Kürtaj hakkımıza ulaşamıyoruz! Güvenli ve ücretsiz kürtaj, devlet hastanelerinde ya yapılmıyor ya da erkekten onay bekleniyor. Kaç haftaya kadar kürtaj yapılabileceği yasada belirtilmesine rağmen, bizim payımıza düşen keyfi uygulamalar oluyor.

Hep birlikte haykırıyoruz: Bedenimizle ilgili kararlar bizim!

 

Independent Türkçe, Tükenmez Haber 

DAHA FAZLA HABER OKU