Soylu: Miçotakis'in tüm sınırları tutma kabiliyeti yok, siz bundan sonra olacaklara bakın

Miçotakis'in "Türkiye mülteci kaçakçısı konumuna geldi" açıklamasına yanıt veren İçişleri Bakanı,"En temel hak sığınma hakkıdır. Bu insan haklarının birinci kuralıdır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in "Türkiye resmen mülteci kaçakçısı oldu" sözlerine yanıt verdi.

Elazığ ve Malatya'daki depremlere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Soylu, "Miçotakis'in bunu tutma gibi bir kabiliyeti yok. Siz bundan sonra olacaklara bakın" şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yunanistan halkının Miçotakis yönetimine tepkili olduğunu dile getiren Soylu, "Oradaki insanlık dışı davranışları kınadıklarını Yunan halkı söylüyor. Geri itmelerden kaynaklanan insanlık dramlarını, insanları çırılçıplak soyup, ceplerindeki paraları alıp işkence yapmayı kendilerine yakıştırmadıklarını söylediler" ifadelerini kullandı.

"21. yüzyılda böyle bir tablo ile karşılaşacağımızı söyleselerdi herhalde şaka yapıyorsunuz derdik" diyen Soylu, şöyle devam etti

"Bu olay bir vesilenin de anlaşılmasına vesile oldu. Maskeler düştü. İnsanlık nutukları atanların ne kadar acımasız olduklarını ortaya koydu"

Yunanistan'da 115 bin mülteci olmasına karşın Türkiye'de bu sayının 4 milyon olduğunu hatırlatan bakan, "İnsan söz söylerken önce boyuna bakar. Avrupa İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin, AB’nin göç ve mülteci konusunda ortaya koyduğu süreçleri, Cenevre Sözleşmesi’ni defalarca ihlal ettiler" açıklamasını yaptı.

Şu ana kadar 143 göçmenin Yunanistan sınırına geçtiğini aktaran Soylu, şöyle devam etti:

"Bu daha başlangıç. Biz geçen sene 450 bin kaçak göçmen yakaladık. Havalar sıcak, gittikçe sıcaklaşıyor. 200 kilometrenin biraz üzerinde bizim Yunanistan’la sınırımız var. Balkanlarda bu sene kurak geçti. Bazı yerlerde su 40 santime düştü. Bu şu demektir. Ayaklarınızla karşıya geçebilirsiniz. Miçotakis’in bunu tutma gibi bir kabiliyeti yok. Siz bundan sonra olacaklara bakın"

Miçotakis ne demişti?

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Türkiye resmen mülteci kaçakçısı oldu. Mülteci krizi Avrupa ve Yunanistan sınırlarını sürekli tehdit ediyor. Avrupa'nın Yunanistan'a mülteci krizinde yardım etme görevi var ve bunu yapacak" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU