Sistematik ırkçılığa rağmen ABD senatosuna girmeyi başaran ilk Afrikalı: Hiram Revels

Amerika'da kölelik kaldırılsa da ırkçılık yok edilemedi. Sistematik ırkçılığa uğrayan birçok Afrikalı vardı. Bunlardan birisi de Hiram Rhodes Revels'di

Hiram Rhodes Revels

600 binden fazla kişinin ölümüne neden olan ve ülkede köleliğe son veren Amerikan iç savaşının bitmesinden sadece 5 yıl sonra, Amerika'da beyaz ırkın üsütünlüğüne inanan demokrat vekiller ırkçı eylemlere sebebiyet verdi.

1870 yılında, Cumhuriyetçi Parti'den Afrika kökenli Hiram Rhodes Revels, ABD senatosunda Mississippi eyaletinin milletvekili olarak seçildi.

revels.jpg
Cumhuriyetçi vekillerle Revels'in temsili resmi

 

İlk Afrika kökenli milletvekili

Bu arada, iç savaşın patlak vermesinden sonra Senato'da Mississippi eyaletine ait iki boş sandalye vardı. 1861'e kadar Demokrat Senatör Albert G.Brown'ın oturduğu sandalyeyi Revels tam 8 yıl sonra aldı.

Revels Senato'da sandalaye almak amacıyla Washington'a gitti. Ancak siyahi olduğundan yanlarında oturmasını istemeyen Demokrat Parti'den birkaç milletvekili ile tartıştı.

revels 4.jpg
Amerikan İç Savaşı'ndaki Birlik kuvvetlerine ait topçu ekip

 

Sonraki dönemde, Revels'ı görevden almak isteyen demokratlar, 1857 yılında ABD Yüksek Mahkemesi tarafından kabul edilen ve Afrikalıların vatandaşlık hakkını ellerinden alan "Dred Scott Decision" kanunun uygulanmasını istedi.

revels 3.jpg
Demokrat Senatör Albert G.Brown

 

Bu arada, demokrat vekiller, herhangi bir vatandaşın Senato'ya girebilmesi için en az 9 yıl Amerika vatandaşlığı sahip olması gerektiğine dair 1868 tarihli anayasanın on dördüncü maddesinde değişiklik yaptı.

Tarihi parlamento tartışması

Birçok tarihçiye göre, iç savaştan sonra Demokrat Parti, beyaz ırkın üstünlüğü düşüncesini koruyan çok sayıda güney milletvekili ile doluydu. Bu nedenle, ilk Afrikalı milletvekilin Kongereye girmesini engellemek için ellerinden geleni yaptı.

revels 2.jpg
Amerikan İç Savaşı'ndaki Birlik kuvvetlerinin liderleri​​​​​​​

 

Mississippi eyaletinin adayı olan Revels'i savunmak için cumhuriyetçiler Revels'in Avrupalı ataları olduğunu ve Amerika’da özgür bir şekilde doğup köle olmadığını savundu.

Ayrıca, cumhuriyetçiler, demokratların Dred Scott Decision kanunu uygulanmasını istemeleri ve anayasa maddesinin değişikliğini istemesini ırkçılık olarak yorumladı.

Bütün bu itirazlara rağmen, 25 şubat 1870 tarihinde Revels, kürsüye çıkıp yemin ederek ona oy veren Cumhuriyetçi arkadaşları sayesinde Amerika Birleşik Devletleri Senatosunda ilk Afrika kökenli milletvekili oldu.

 

Al Arabiya'dan Independent Türkçe için çeviren: Gülbahar İbeş

DAHA FAZLA HABER OKU