Bankalara uyarı: Koronavirüs krizi sırasında siber saldırılarda artış olabilir

Avrupa Merkez Bankası büyük çaplı personel eksikliklerinin yaratacağı zayıflıklara karşı plan yapılmasının "acil ihtiyaç" olduğu konusunda uyardı

Bankalara "siber güvenlikle ilgili dolandırıcılıkta" artışa hazır olmaları söylendi (Pixabay)

Suçluların koronavirüsün neden olduğu olası kaostan yararlanmaya çalışması nedeniyle bankalara siber saldırılarda yaşanabilecek artışlara hazırlanmaları çağrısı yapıldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) finansal kurumlara, geniş çaplı personel eksikliği nedeniyle şirketleri daha yüksek risk altında bırakabilecek bir salgının etkisine karşı plan yapmalarının “acil ihtiyaç” olduğu yönünde uyarı yazısı gönderdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ECB Denetleme Kurulu Başkanı Andrea Enria bu hafta gönderilen mektupta şu ifadeleri kullandı.

Etkilenen alanlardaki personelin rutin görevlerini tamamlayamaması nedeniyle bankaların operasyonel kabiliyetleri zorlanabilir.

Mektupta, siber saldırılarda görülebilecek olası artışın yanı sıra, oltalama e-postaları gibi yöntemlerle hem müşterileri hem de bankaları hedef alan “siber güvenliğe ilişkin dolandırıcılıkta bir artış yaşanması” tehlikesine karşı uyarılar da mevcut.

Enria “uzaktan bankacılığa duyulacak daha yüksek bir güven olasılığı”  şirketlerin bilişim sistemlerini zorlayabilir" diye de ekledi.

Koronavirüs salgını şirketleri şimdiden daha fazla çalışanından evden çalışmasını istemeye veya çalışanlarını farklı ofislere dağıtmaya teşvik etti.

Perşembe günü HSBC, bankanın araştırma bölümündeki bir çalışana koronavirüs teşhisi konduktan sonra Londra'daki merkezinin bir katını tahliye etmişti.

Bankalar son yıllarda bilgisayar korsanlarına karşı savunmalarını geliştirmiş olsa da, ECB siber suç ve teknoloji yetersizliklerini bu yıl sektörün karşısındaki en büyük risklerden bazıları olarak nitelendirmişti.

Loughborough Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri okutmanı Dr. Asma Adnane, uzaktan çalışan personelin açık ve güvenli olmayan ağlardan yararlanmayı amaçlayan siber suçlular karşısında "yüksek saldırı riski altında" olduklarını söyledi.

Adnane şu ifadeleri yer verdi:

Evden çalışmak sizin için rahat ve daha güvenli olabilir fakat bu, özellikle hassas veya kişisel verileri işliyorsanız, uzaktan eriştiğiniz hizmetler ve veriler için daha güvenli olmayabilir. Siber güvenlik tehditleri, günlük kullanımda karşılaşmadığınız ağ filtreleme, güvenlik duvarı ve verilerin şifrelenmesi gibi yeterli güvenlik önlemlerine sahip güvenli işyeri ağları aracılığıyla bağlanmadığınız zaman genellikle daha yüksektir. Gerçekten de, hassas verilere güvenli olmayan ağlar üzerinden erişirseniz, bağlantılarınıza müdahale edilebilir ve verilerin güvenliği tehlikeye girebilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) "Yeni koronavirüs acil durumundan yararlanmaya çalışan şüpheli e-posta iletilerinden" haberdar olduğunu söylemişti.

Bir DSÖ çalışanından geldiği iddia edilerek alıcılardan hassas bilgiler vermesi veya kötü amaçlı bağlantılara tıklaması istenen e-postalara dair haberler mevcut.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU