Cuma hutbesinde koronavirüse karşı çözüm önerisi: Secdede nefesinizi tutun

Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede Ortadoğu bölgesine yayılan koronavirüs nedeniyle birçok ülke acil tedbirleri peş peşe aldı. Bazı ülkelerde ilginç tedbirler ortaya çıktı

Fotoğraf: WAM

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bugün binlerce camide koronavirüse karşı çeşitli uyarılar yapıldı.

Tüm camilerdeki ortak cuma namazı hutbesinde, virüse karşı alınacak önlemler anlatıldı.

Khaleej Times'ta yer alan habere göre hutbede el sıkışma, burundan buruna öpüşme (BAE'de bir selamlaşma geleneği), gibi hareketlerden kaçınma uyarısı yapıldı.

Yapılan uyarılardan biri de "virüsün yayılımını önlemek için secde ederken nefesinizi tutmaya çalışın" şeklinde oldu. Hutbede yapılan uyarılar şu şekilde sıralandı:

  • Birbirinizi selamlarken alışılmış el sıkışmalarından ve burun buruna öpüşmekten kaçının.
  • Virüs kapmamak için secde ederken nefesinizi tutmaya çalışın.
  • Mikroplardan arınmış olduğunuzdan emin olmak için camiye gitmeden önce abdest alın.
  • Kendinizi hasta hissediyorsanız camiye gitmekten kaçının.
  • Böyle zamanlarda zorunlu olmadıkça evden çıkmamaya çalışın
  • Öksürürken ya da hapşırırken kollarınızı kullanın.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve şu ana kadar 3 binden fazla kişinini ölümüne neden olan koronavirüs, BAE'de şimdiye kadar 27 can aldı.

Virüs, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde ortaya çıktığından beri ilginç gelişmeler de peşi sıra geldi. Birçok ülkede eğitim, eğlence ve dini faaliyetler yasaklandı.

Suudi Arabistan İslam İşleri Bakanı Abdullatif Al Şeyh, bugünkü cuma hutbesi konusunun bulaşıcı hastalıklara yönelik olacağını açıklamıştı.

 

Mekke kentinde bulunan ve her yıl milyonlarca Müslümanın hac ve umre için ziyaret ettiği Kabe ziyarete kapandı.

Suud makamları, temizlik ve dezenfekte çalışmaları için geci olarak Mescid-i Haram'ın boşaltılmasını sağladı.

Medine'de Hz. Muhammed'in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi'de ziyaretler geçici süreyle kapatıldı.

 

"Koronavirüsün yayılmasından İran sorumlu"

Suudi Arabistanlı bir yetkili yaptığı açıklamasında, dünya genelinde artan koronavirüs vakalarından ve salgının yayılmasında İran’ın sorumlu olduğunu söyledi.

Yetkili İran’ın, COVID-19 salgını devam ederken Suudi Arabistan vatandaşlarının pasaportları damgalanmadan ülkeye girmesine izin vermek gibi "sorumsuzca hareketlerde" bulunduğunu iddia etti.

suud.png
Suudi Arabistan'da koronavirüs önlemleri artırıldı / Fotoğraf: SPA

 

Suudi yetkili, "Bunlar, İran’ın COVID-19 vakalarının artması ve dünya genelinde salgının yayılmasının doğrudan etkili olduğunun kanıtı. Bu davranış, uluslararası toplum için ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturuyor ve COVID-19 ile mücadele etme konusundaki uluslararası çabaları baltalayarak dünyadaki birçok toplumu riske atıyor" ifadesini kullandı.

Filistin’de koronavirüs alarmı

Filistin Sağlık Bakanlığı, örnekleri incelenmek üzere İsrail'e gönderilmesinin ardından, Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, 7 Filistinli’de yeni tip koronavirüsün tespit edildiğini açıkladı. Bu kişilerden çoğu, Yunan turistlerin bulunduğu bir otelin çalışanlarıydı. Otel ise hiç vakit kaybetmeden karantina alanına dönüştürüldü. Nitekim Yunanistan’da İsrail ve Filistin’den dönen 21 vatandaşa koronavirüs teşhisi konduğu biliniyor.

Ramallah merkezli Filistin Yönetimi, koronavirüs salgın riskinin artmasının ardından Batı Şeria'da acil durum ilan ederek okulları, üniversiteleri, kilise ve camileri kapattı; yetkililerin seyahatlerini iptal ederek yabancı turistleri ülkeye kabul etmeme kararı aldı. Bu önlemler sonrası Beytüllahim kentinde bulunan otel çalışanlarında Kovid-19 teşhis edildi.

korona filistin.png
Fotoğraf: AP

 

Beytüllahim tecrite alındı

Filistinli yetkililerin iki hafta boyunca turist girişini yasaklaması ve Doğuş Kilisesini kapattıklarını açıklamasının ardından yayılan koronavirüs korkusu nedeniyle İsrail, Beytüllahim kentini tecrite aldı.

Filistin Turizm Bakanı Rula Maayah verdiği demeçte, "14 günlük bir süre için turistlerin girişini ve bütün şehirlerde bulunan otellerin yabancı konuk almasını durdurmak istedik" diye konuştu.

Etkinlikler iptal edildi

Yerel sağlık müdürlüğü başkanı Imad Shahadeh, bir grup Yunan turistin Şubat ayı sonlarında oteli ziyaret ettiğini ve iki tanesine daha sonra virüs teşhisi konulduğunu söyledi.

Sağlık Müdürlüğü başkanı, otel çalışanlarının da bazı şüphelenilen vakalar arasında olduğunu ifade etti.

Hükümet yetkilileri, işgal altındaki Batı Şeria’da gerekli önlemlerin alındığını ve bu önlemler arasında büyük spor etkinlikleri ile diğer kitlesel etkinliklerin iptalinin de olduğunu söyledi.

Okul, cami ve kiliseler kapatıldı

Yapılan duyuruda, Beytüllahim’deki bütün okulların, üniversitelerin ve camilerin Perşembe gününden itibaren kapatıldığı ve 27 Mart’ta yapılması planlanan Maraton’un da ertelendiği belirtildi.

netanyahu.png

Başbakan Benjamin Netanyahu ve Sağlık Bakanı Ya'acov Litzman koronavirüs salgını konusunda ulusa seslendi / Fotoğraf: Channel 12

 

100 bin İsrailli tecrit altında

İsrail’in seyahat karantinasını genişletmesi nedeniyle yaklaşık 100 bin İsrailli tecrit altında kaldı.

Başbakan Benjamin Netanyahu "Geçtiğimiz yüz yılın en tehlikeli salgınlarından birinin söz konusu olduğu küresel bir salgının ortasında olduğunu anlamamız gerekiyor" dedi.

En az 50 bin kişinin karantinada olduğu İsrail’de, ülkenin sağlık bakanlığı, binlerce İsrailliyi daha evde tecride götürecek olan kısıtlayıcı talimatlar listesini genişlettiğini açıkladı.

dubai.png
Fotoğraf: WAM

 

Dubai'de termal kamera önlemi

Dubai Emniyet Müdürü Tümgeneral Abdullah Halife el-Merri, yüksek ateşli herhangi bir yolcunun tespit edilebilmesi için tüm seyahat noktalarının termal tarayıcı cihazlarla donatıldığını duyurdu. Ayrıca, virüsten etkilenen ülkelerden gelen ve potansiyel tehdit oluşturan yolcular için özel tıbbi önlemlerin uygulandığını fakat alınan önlemlerin transit yolcular için geçerli olmadığını sözlerine ekledi.

yemen.jpg
Fotoğraf: WAM

 

BAE, Yemenli öğrencileri tahliye ediyor

Yemenli onlarca aile ve öğrenci, koronavirüs salgını kapsamında yürütülen acil tahliye kapsamında, BAE'ye ait bir uçakla Vuhan'dan Abu Dabi'deki havaalanına götürüldü.

Çin’deki Yemen Öğrenci Birliği Akademik Komitesi Başkanı Edip el-Ceidi, Yemenli öğrenciler arasında bugüne kadar herhangi bir vaka kaydedilmediğini bildirdi. 

necef afp
Koronavirüse karşı bir camide yapılan dezenfekte çalışması / Fotoğraf: AFP

 

Okullar tatil edildi

BAE resmi ajansı WAM'a göre, Eğitim Bakanlığı ülkede normal şartlarda 29 Mart ile 12 Nisan arasında yapılan bahar tatilinin virüs salgını ile mücadele kapsamında 8 Mart Pazar günü başlaması yönünde karar aldı.

12 Nisan'da sona erecek tatilin son iki haftasında ise uzaktan eğitim sisteminin uygulanacağı kaydedildi.

Mağrip bölgesi alarma geçti

Cezayir'in ülkede 12 koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıklamasının ve Tunus’un 90'dan fazla kişiyi karantinaya almasının ardından Cezayir, Tunus ve Fas’ta virüsün yayılmasını önlemek için ihtiyati önlemler alındı.

Tunus’ta, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yeni Hastalıklar Gözlemevi Başkanı Nassaf bin Aliya, 3 Mart itibariyle 996 kişinin halen tıbbi gözlem altında olduğunu ve 623 kişinin iki haftalık izolasyon döneminin sona erdiğini açıkladı.

mağrip.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Tunus Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ekonomi Kontrol Genel İdaresi, 25 Şubat'ta başkentin yakınında yer alan rastgele bir depoda yaklaşık 30 bin tıbbi maske ele geçirdi. Yapılan ön araştırmalarda, teftiş ve gözlemlerden sonra ele geçirilen kaçak maskelerin sayısının 40 bin civarında olduğu ortaya çıktı ve diğer 10 bin maskenin muhtemelen iki kat fiyatla Tunus pazarına sürüldüğü kaydedildi.

Tunus makamları, bir dizi komşu ülkede salgının yayılmasının duyurulmasından bu yana çabalarını iki katına çıkardı ve tüm sağlık kuruluşları ile kara, hava ve deniz sınır geçişlerindeki alarm düzeyini artırdı.

Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 44’e çıktı.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre ülkede son 24 saatte 30 kişi yaşamını yitirdi, 143 yeni Kovid-19 vakası saptandı.

 

Independent Türkçe, Arabnews, Şarku'l Avsat, The National

DAHA FAZLA HABER OKU