Suriye Devlet Başkanı Esad: Türkiye ile ilişkilerin normale dönmesi gerekiyor

Rossiya 24 televizyonu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la gerçekleştirdiği röportajın tamamını yayınladı."Türkiye ile bağ kurmak mümkün mü?" sorusuna "Evet" yanıtını veren Esad, "Suriye halkı ile Türk halkı arasında hiçbir anlaşmazlık yoktur "dedi

Fotoğraf: SANA

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rossiya 24 televizyonuna verdiği röportajda, "Türk askerleri neden Suriye'de ölüyor, dava nedir, anlaşmazlık nedir? Dava yok. Erdoğan bile ülkesine ordusunu Suriye’de savaşmak için neden gönderdiğini söyleyemiyor" ifadelerini kullandı.

Esad'ın verdiği röportajın bir kısmı iki gün önce Rossiya 24'te yayınlanmıştı. 

Röportajın tamamı Suriye resmi haber ajansı Sana ile Suriye Devlet Başkanlığı'nın resmi Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi esnasında yayınlanması dikkat çekti.

Esad, Türkiye ile kopan bağların tekrar kurulmasının mümkün olup olmadığına yönelik soruya, "Tabiki mümkün" yanıtını verdi.

Türk tarafıyla son 2 yıldır toplantı yaptıklarını söyleyen Esad, "Ancak Erdoğan teröristleri desteklediği sürece bu sonuca ulaşamayız" değerlendirmesinde bulundu. Esad, "İlişkilerin normale dönmesi gerekir" diye konuştu.

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt güçlerle iletişim halinde olduklarını ifade eden Esad, Kürtleri Türkiye'ye karşı savaşmamakla suçladı. Esad, "Türk işgaline karşı olduklarını söyleyen ve kendileriyle savaşacaklarını belirten bu Kürt grupları, Türkler girdiğinde tek bir mermi dahi sıkmadı" açıklamasında bulundu.

"Türk askerleri neden Suriye’de ölüyor?"

Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Rossiya 24 televizyonu muhabiri Yevgeny Primakov ile yaptığı röportajın tamamı şöyle:

Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerde neler değişti? Erdoğan 2011’den önce sana kardeşim derdi. Aranızda da bir aile dostluğu vardı. İşlerin bu raddeye gelene kadar ne değişti?

Bizimle Türkiye arasında hiçbir sorun yoktu, onlara karşı hiçbir şey yapmadık. Onlara karşı hiçbir gücü desteklemedik. Onların komşu ve kardeş olduklarını zannediyorduk. Şimdi bir soru soracak olursak, Türk askerleri neden Suriye’de ölüyor? Dava nedir? Anlaşmazlık nedir? Dava yok. Erdoğan bile ülkesine ordusunu Suriye’de savaşmak için neden gönderdiğini söyleyemiyor. Türk halkına askerlerinin Suriye’de neden öldürüldüklerini açıklayamıyor.

Türkiye ile Suriye arasında kademeli bir bağ kurmak için herhangi bir umut var mı, en azından şimdi ordu ile istihbarat arasında ve gelecekte belki de diplomatik ilişkilerde?

"İlişkilerin normale dönmesi gerekir"

Türkiye’nin saldırganlığına rağmen, son iki yıl içinde Türk yetkililerle yaptığımız nadir toplantıları dikkate alırsak, Rusya ile ortak hedefimiz Türkiye’yi teröristleri desteklemekten vazgeçirmekti. Çünkü bizim için Suriye’de, sizin için de Türkiye, komşu bir ülkedir. Komşu ülke ile sağlam ilişkilerinizin olması da doğaldır. Hiçbir başlık altında veya herhangi bir koşulda ilişkilerin kötü olması normal değildir. Sorunuza gelince, mümkün mü? Tabii ki mümkün. Ama Erdoğan teröristleri desteklediği sürece bu sonuca ulaşamayız. Terörizmi desteklemekten vazgeçmeliyiz. O zaman işler geri döner. İki halk arasında düşmanlık olmadığı için. Düşmanlığın sebebi siyasi olaylar veya özel çıkarlarla ilgili politikalardan kaynaklanıyor. Suriye vatanı ile Türk vatanı arasında hiçbir anlaşmazlık, çelişki yoktur. Bu yüzden cevap; Bu ilişkilerin normale dönmesi gerekir.

"Türkiye ile ortak bağlarımız var"

Türk halkına mesajınız bu mu? Aranızda hiçbir düşmanlık yoktur, ben doğru mu anladım?

Tabi. Biz ona kardeş halk diyorduk. Şimdi de ben Türk halkına soruyorum: Suriye’yle davanız nedir? Bir Türk vatandaşının uğruna ölmesini gerektirecek dava nedir? Suriye’nin savaş esnasında veya savaş öncesinde Türkiye’ye yönelik küçük veya büyük düşmanca tavrı oldu mu? Kesinlikle yoktur. Bağlarımız vardır. Ortak ailelerimiz vardır. Suriye ile Türkiye arasında güçlü çıkar ilişkisi vardır. Türkiye’de Suriye asıllı aileler, Suriye’de de Türk asıllı aileler vardır. Bu aramızdaki bağ tarih boyunca mevcuttur. Bu yüzden aramızda anlaşmazlıkların olması mantıksızdır.

"Rusya ve İran Suriye’nin bugüne kadar hayatta kalmasına yardımcı oldu"

Savaşınız dokuz yıldır sürüyor ve 2. Dünya Savaşı’ndan iki kat daha uzun sürdü. Suriye halkının aldığı gücün kaynağı nedir, bu bir iç güç mü yoksa başka bir şey mi, Yoksa daha iyi silahlarınız mı var?

Özellikle küçük bir ülke olduğumuz için birçok faktör var, ama bizi böyle bir savaşta güçlü kılan faktörler; Birincisi ve bu en önemli şey: ulusal bilinç. Halkın bilinçlendirilmesi. Suriye halkı arasında gerçekleşmekte olan şey, ülkeye karşı Batı komplolarının sonucu olduğuna dair bir farkındalık olmasaydı, Suriye çok çabuk yok olmaya doğru giderdi. Bu popüler farkındalık farklı yönlerde ulusal birliğe yol açtı. Siyasi tutumlar farklı olabilir. Kültürel bağlantılar farklı. Sosyal bağlantılar, farklı kesimler… Etnik, dini, mezhepsel ama bu farkındalık onu terörizm karşısında devletle tek bir blok haline getirdi, bu çok önemli bir faktör. İkinci faktör, halkın esas olarak Suriye Arap Ordusu aracılığıyla gördüğümüz efsanevi kabiliyetidir. Normalde, bu fedakârlıkların sadece filmlerde veya romanlarda bulunduğuna inanıyorsunuz. Gerçek şu ki bu fedakârlıklar her savaşta mevcuttu. Ülkeyi koruyan şey budur. Ordunun fedakârlıklarına ek olarak, halkın kendisi de çok şeyi feda etti. Çok zor koşullarda yaşıyorlar. Sürekli bombalama, kuşatma, kötü ekonomik duruma rağmen yine de insanlar anavatanlarına bağlı kalıyorlar. Üçüncü faktör, ülkenin uyumunda önemli rol oynayan kamu sektörüdür. Bu nedenle, en kötü koşullarda, vatandaşların maaşları, okulları ve günlük hizmetleri devam etti ve hayatı sürdürmek için az da olsa hizmetler sağlandı. Bu faktörlere ek olarak dostlarımızın Rusya ve İran’ın bizimle birlikte durmasıdır. Bizimle birlikte politik, askeri ve ekonomik olarak durdular. Tüm bu faktörlerle birlikte Suriye’nin bugüne kadar hayatta kalmasına yardımcı oldu.

esad 2 sana.jpg
Fotoğraf: SANA

 

Suriye kendini yeniden inşa etmek için ne ölçüde hazır?

"Devletin bölgelerinde istisnasız Suriye’nin tüm renklerini göreceksiniz"

Söylediklerim bir tür abartı gibi görünebilir, ancak doğal olarak gerçek kelimeler konuşuyorum ve abartmayı sevmiyorum. Gerçek şu ki, Suriye toplumu bugün, uyum ve çeşitli bileşenleri ve bileşenleri arasındaki sosyal uyum açısından savaş öncesinden daha iyidir… Basit bir sebeple, o da herhangi bir toplum için çok önemli bir derstir: Aşırıcılığın yıkıcı olduğu dersi, aşırılığın yok olması ve diğerini kabul etmemenin tehlikeli olması, sonuç olarak bu bileşenlerin birbirine yaklaşmaya başlamasıydı. Eski şehre veya Suriye’nin herhangi bir yerine, devlet kontrolündeki bölgelere giderseniz, bu sorunu hiç görmeyeceksiniz. Aksine, eskisinden daha iyi. Sorun, devletin kontrolü dışında kalan bölgelerde, bu yüzden bu özel nokta. Suriye’deki savaşın mezhepler arasında bir savaş olduğunu gösteren Batı rivayetinden bağımsız olarak, ben bu konuda endişelenmiyorum, çünkü mezhepler arasındaki savaş, bir bölgeye geleceğiniz zaman o bölgede sadece bir renk göreceğiniz anlamına geliyor. Başka bir bölgede başka bir renk, başka bir yerde üçüncü ve dördüncü bir renk olacak. Bunlar doğru değil, devletin bölgelerinde istisnasız Suriye’nin tüm renklerini göreceksiniz. Sadece teröristlerin bölgelerinde bir renk değil, aşırılıkçı rengi olan bir rengin bir parçasını arıyorlardı… En şiddetli aşırılık onlarla birlikte yaşayabilirdi. Birçok ahali bile terörist bölgelerinden ülkenin bölgelerine kaçtı. Bu yüzden bu nokta hakkında tamamen endişelenmiyorum, ancak zorluk teröristlerin işgal ettiği bölgelerde olacak.

 

Burada af olasılığı hakkında bir soru ortaya çıkıyor. Teröristler ve aşırılık yanlıları tarafından aldatılmış birçok insan var. Propaganda ile aldatıldılar. Bazıları suç işledi, diğer bazıları korkunç eylemlerde bulunan silahlı grupların üyeleriydi. Ama silah taşımayan ya da silah almayan ve insan öldürmeyenler var. Hükümetin onlarla iletişim kurmasının temeli nedir? Affedildikleri veya affedilmedikleri tavizler bulmak mümkün müdür? Bu çok önemli bir etik sorudur. Ahlaki tarafa ek olarak, statülerinin nasıl ayarlanacağı ve topluma ve belki de orduya nasıl entegre edileceklerine dair yasal olanaklar var mı?

"Ulusal çıkarlarımız için terör örgütlerine katılan bazı kişileri affettik"

Bu savaş türünde af, iç politikanın temel unsurlarından biri olmalıdır. Yapılan hatalar için bir af yoksa istikrarı geri getiremeyiz. Savaşın ilk yıllarından beri uyguladıklarımız da bunlardır. Zaman zaman yasal af kararları vermeye başladığımızda, ulusal çıkarlara zararlı bir eylemde bulunanların hepsi affedildi. Silahlıların bulunduğu alanlarda uzlaşma dediğimiz şeyi yaptık ve bu nedenle yasal olarak "durumu çözümlemek" olarak adlandırılan şeyi yaptık. Kim silah taşıdıysa, silahını teslim eder ve devlet, devletin otoritesi ve hukukun üstünlüğü altında normal yaşama dönmesi şartıyla onu affeder. Çok başarılı olan bu süreç, birçok alana istikrarı geri kazandırdı ve bu politikayı sürdürüyoruz. Affedilemeyecek çok sınırlı vakalar var. Katliam işlemiş olan insanlar. Çoğu terörist lider olan, önceden belirlenmiş ve kararlı bir şekilde çok sayıda insanı öldürdüler. Genel duruma gelince, bu insanların çoğunun devlete geri dönmek istediğine inanıyorum, çünkü bugün gördüğümüz şey, eline silah alanların büyük bir kısmı bunu yapmaya zorlandıkları. Ya eline silah alırsın ya da ölürsün, başka seçenekleri yoktu. Mutlaka aşırılık yanlısı olacak değildir, terörist geçmişi de yoktur, sıradan bir insandır, ancak silah taşımak zorunda kaldı. Aynı nedenden ötürü teröristlerin lehine çalışan veya politik olabilecek pozisyonlar almak zorunda olan insanlar da var. Bu gerçeği biliyoruz, bu yüzden bunların çoğunun devletle olduğunu ve onlarla işbirliği yapıp iletişim kurduklarını düşünüyorum. Bu yüzden size tamamen katılıyorum, affetmek gerekiyor ve yeni alanları özgürleştirdiğimiz sürece, Suriye içindeki veya dışındaki Suriyelilerin çoğunu anavatanlarına dönmek için geri getirmek istediğimiz sürece bu sürece devam etmeliyiz.

Örneğin, silahını bana doğrultan bu adamı görürsem, şimdi benimle aynı sokakta yaşıyor ve satın aldığım aynı fırından ekmek satın alıyor… Nasıl davranacağım? Böyle bir af veya affı her zaman kabul etmeye hazır olmayan taraftarlara ne diyorsunuz?

"Af Suriye için doğru bir karar"

Savaşın başlangıcında bu durumu görüyorduk. İlk af kararnamesini çıkardığımda, sadece ülkede değil, dışında da birçok Suriyelinin kızgınlığı olduğunu hatırlıyorum. Terörizm nedeniyle ailesinin bir üyesini kaybetmiş olan bir kişi. İlk başta ona, istikrarı sağlamak için af getireceğimizi söylemek kolay değildi. Ama bu sadece ilk aylarda oldu. Bugün, devletin taraftarlarından en az birine ve onun için çalışan herkese sorduğumda, bu şey onlar için normal çünkü sonuçlarını gördüler. Aksine, genellikle bir af ve çözüm talep ederler ve bu da yardımcı olur. Dolayısıyla bu noktada artık görüş yok, çünkü zemindeki gerçekler bunun Suriye için doğru ve sağlıklı olduğunu kanıtladı.

Bu işte çıkan zorluklar nedir? Yeniden yapılanma sürecini engellemeye çalışan yatan hücreleri var mı? Önünüzde çıkan zorluklar nedir?

"Suriye’de terörizm hala mevcut ve yurt dışı kaynaklı"

Barış eylemlerinin başarılı olduğunu söylediğimde, başarının yüzde yüz olduğu anlamına gelmez, mükemmel bir şey yoktur. Bunlardan bazılarında aşırı ideolojisi ve terörist eğilimler kalıyor ve onlar başka yerlerde mevcut aşırı gruplarla işbirliğini sürdürüp terör eylemleri gerçekleştiriyor. Geçen haftalarda, arabaya yüklü el yapımı patlayıcıların kullanıldığı farklı yerlerde birkaç bombalı eylemler vardı. Bunun sonucunda şehitler düştü.

İç durumdan bahsettik, şimdi dış çevre hakkında konuşalım. 2011’den bu yana Suriye Arap Cumhuriyeti, yalnızca Amerikalılar ve Avrupalılar tarafından değil, aynı zamanda – beklenen Arap Camiası ve ülkeleri de dâhil olmak üzere üye devletler tarafından da kesin olarak tecrit edilmiş durumda. Körfez ülkeleri de dâhil. Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçiliğinin tekrar açıldığını biliyoruz. Umman da büyükelçiliğini kapatmadı ve faaliyetlerine devam etti. Arap dünyasında olumlu bir değişiklik olduğunu veya durumun hala aynı olduğunu ve izolasyonun devam ettiğini görüyor musunuz?

"Arap ülkelerinin çoğu Batı'dan çekindiği için Suriye ile ilişkilerini gizliden korudu"

Arap ülkelerinin çoğu Suriye ile ilişkilerini korudu, ancak baskı korkusu nedeniyle ilan edilmeyen bir şekilde. Bu ülkeler Suriye’ye desteklerini ve teröristlere karşı kazandığımız zafer için umutlarını dile getiriyorlardı. Ancak Batı baskısı, özellikle ABD, uzak durmaları ve Suriye’de, özellikle Körfez ülkelerinde, büyükelçiliklerini açmamaları için bu ülkeler üzerinde ağırdı.

esad 3 sana.jpg
Fotoğraf: SANA

 

Avrupa yolcusu göçmenler

Türkiye, şu anda Erdoğan’ın yaptığı gibi Avrupa’ya yerlerinden edilmiş insanlarla şantaj yapıyor.

Türkiye şimdi Avrupa’ya şantaj türüyle 2. bir mülteci grubunu Avrupa’ya göndermeye başladı. Erdoğan daha önce mülteci yollamakla tehdit etti, dün de mülteci hareketinin Avrupa’ya başlamasıyla ilgili çeşitli medya kuruluşlarında dolaşan videolar vardı.

Suriye’nin Rusya’nın kontrolü altında olduğunu iddia ediyor. Bu gerçekten doğru mu? Bizim açımızdan, bu ilişkiyi bir ittifak ortaklığı olarak görüyoruz

"Rusya’nın bugünkü görevi uluslararası dengeyi uluslararası sahneye taşımaktır"

Suriye ve Rusya arasındaki ilişki, özellikle savaştan sonra, nitelikli bir ortaklık ilişkisidir. Bu ortaklık daha güçlü ve daha güvenilir hale geldi. Ancak Rusya ile olan ilişkimize, Rusya’nın uluslararası rolü olan konuya bakmak istiyorsak, durum farklıdır. Bugün, dünyadaki birçok küçük ve hatta orta ölçekli ülkeler Rusya’ya bakıyor ve büyük ölçüde Rus rolüne dayanıyor çünkü Rusya’nın bugünkü görevi uluslararası dengeyi uluslararası sahneye taşımaktır. Suriye’deki Rus askeri üssünün varlığı, yalnızca teröristlerle savaşmakla kalmayıp, Rusya’nın rolünü geri kazanması için Güvenlik Konseyi’nde uluslararası bir siyasi denge ve çeşitli bölgelerde askeri denge bulmayı amaçlıyor.

Fırat’ın doğusundaki alanların kontrolünü yeniden ele geçirme planınız var mı, bu yönde nasıl yürüyeceksiniz?

Başkan Esad:

"Öfke giderek artacak ve işgalcilere karşı direniş operasyonları başlayacak"

Askeri açıdan, öncelik şimdi İdlib için, bu yüzden Erdoğan’ın tüm gücünü oraya akıttığını, tabii ki bu Amerikalıların yönlendirmesiyle bundan şüphe yok, çünkü İdlib’in kurtarılması demek, doğu bölgelerini kurtarmaya gittiğimiz anlamına geliyor. Askeri açıdan İdlib’in onlar için gelişmiş bir karakol olduğunu bir kereden fazla söyledim. Bu yüzden tüm güçlerini doğuya gitmememiz için İdlib’deki kurtarılmasını engellemek için koydular. Ancak buna paralel olarak, eğer doğu bölgesinde bir savaş başlatmamış olsaydık, vatandaşlarla iletişim halindeyiz ve Amerikan işgaline karşı normal ve Amerikalılar için çalışan gruplara karşı ahaliden büyük bir kızgınlık ve öfke var.Bence bu öfke giderek artacak ve işgalcilere karşı direniş operasyonları başlayacak.

 

"Kürt gruplarla iletişim halindeyiz ama…"

Ülkenin doğusunda ve kuzeydoğusunda yaşayan, Amerikalılar ve Türklerden, özellikle de Türklerden memnun olmayacak Kürtler hakkında konuşursak, bu zor konuya gelmemiz iyi, aralarında eski bir düşmanlık var Şam’ın da ayrılıkçı olmaları açısından onlarla ilişkisi de zor. Bir noktada Amerika Birleşik Devletlerinin yanında durarak müttefiki oldular. Buradaki soru Suriye Arap Cumhuriyeti’nin yeniden birleşmesi ve topraklarının yasal sınırları içinde yeniden bütünleşmesi ile ilgilidir. Kürtlerle ilgili politikanızı nasıl oluşturacaksınız? Şam’ın onları neredeyse ihanetle suçladığını bilerek Amerikalılarla bir anlaşma imzaladılar. Bunun için bir planınız var mı? Bunları entegre etmenin bedeli nedir? Kürtlere ne sunabilirsiniz? Onlara sunulamayacak şey nedir?

Suriye’nin kuzey bölgesinde bulunan Kürt siyasi gruplarıyla iletişim halindeyiz, fakat sorun şu ki, bu grupların hepsi olmasa da bir kısmı Amerikan otoritesi altında faaliyet gösteriyor. Biz Kürtler demiyoruz, çünkü Kürtlerin büyük bir kısmı Suriye ulusal gruplarından ya da devletle birlikte duran gruplardan geliyor, ama bu grupların sesi yok. Bölgeyi kontrol edenler Amerikalılarla çalışan küçük gruplardır.

Bazen "Kürt meselesi" olarak adlandırdıkları şeye gelince, basit bir nedenden ötürü Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yoktur. Tarihsel olarak Suriye’de yaşamış Kürtler var, ancak kuzeye gelen gruplar geçtiğimiz yüzyılda sadece Türkiye’nin baskısı nedeniyle geldi ve biz onları Suriye’de ağırladık. Kürtler, Ermeniler ve daha başka muhtelif gruplar Suriye’ye geldi. Sorun da yoktu. Mesela Suriye-Ermeni sorunu yok ve Suriye’de büyük bir çeşitlilik var. Onlarla bir sorunumuz yok, o zaman Kürtlerle olan sorun neden? Sorun, birkaç yıl önce, özellikle 1980’lerin başında ayrılıkçı teklifler sunmaya başlayan gruplarla ilgili. Ancak Türk devleti, çeşitli aşamalarda Türkiye’deki Kürtleri bastırıp öldürdüğü zaman, biz onlarla birlikte durduk, eğer bir dava olarak adlandırıyorlarsa bizler davalarına karşı çıkmadık.

Röportajın başında bahsettiğimiz İdlib’de neler olduğunu düşünürsek, Türkiye’nin de Kürtlerin ana hasımlarından biri olduğunu düşünürsek, bu zeminden hareketle Kürtlerle uzlaşma fikri sizi çekiyor mu? İsterseniz bu soruya cevap veremeyebilirsiniz.

"Kürt grupları Türkler girdiğinde tek bir mermi dahi sıkmadı"

Aksine, bu mantıklı bir soru. Türk işgaline karşı olduklarını söyleyen ve kendileriyle savaşacaklarını belirten bu Kürt grupları, Türkler girdiğinde tek bir mermi dahi sıkmadı, neden? Çünkü Türklerin nereye gireceğini Amerikalı belirledi. Ulaşacağı bölgenin sınırlarını kendisi belirledi. Bu grupların nereye çıkacağını da. İfadeler üzerinde mi anlaşıyoruz yoksa eylemler üzerinde mi? Bizler eylemler üzerinde anlaşmak istiyoruz. Beyanlarda Türklere karşı olduklarını kendileri söylediler, ama şimdi ona karşı hiçbir şey yapmıyorlar. Tarafsızlar, Amerikalıya ve Türklere ayak uyduruyorlar. Sadece bizler Suriye hükümeti olarak ve diğer Suriye halkının diğer kesitleri olarak her gün Türklerle savaşıyor ve şehitler veriyor. Ama bunun dışında size katılıyorum. Eğer Türklere karşı sizinle aynı fikirde olacaklarını söyleseler, onlara hazır olduğumuzu söyleyeceğim, birlikte savaşmak ve topraklarımızı savunmak için savaşçılarınızı gönderin.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Independent Türkçe, Rossiya 24

DAHA FAZLA HABER OKU