Türkiye’nin SİHA'ları dünya basınında

Türkiye'nin Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında Suriye ordusuna karşı kullanıldığı Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), birçok dünya basınında geniş yer buldu. Fransız basını, Türkiye’nin bu alanda Fransa’yı geçtiğini belirtti

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin İdlib'de Esad güçlerine karşı yürüttüğü operasyon kapsamında kullanılan İnsansız Hava Aracı (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), ABD ve Fransız basınında geniş yer buldu.

Amerikan dergisi Forbes'da, İHA ve SİHA'lardan bahsedilen yazıda "Türk yapımı İHA'lar ve topçu atışları, İdlib'de Esad rejimini yıkıma uğratıyor" başlığına yer verdi.

Yazıda 1 Mart'ta rejime ait Su-24 tipi uçakların düşürülmesinden bahsedilirken, "Sadece 3 gün içinde Türk drone'ları ve topçu atışları 100'den fazla zırhlı aracı ve düzinelerce topçu sistemini imha etti ve yüzlerce rejim yanlısı askeri öldürdü" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Türkiye bu alanda dünya lideridir”

Yazıda "Türk saldırıları neden Esad'ın güçlerine bu kadar kısa sürede çok zarar vermeyi başardı ve neden bu kadar yıkıcıydı?" ifadeleri kullanılırken açıklamada, operasyon kapsamında kullanılan İHA ve SİHA'ların başarısına dikkat çekildi.

Yazının devamında ise "Türkiye, Çin ile birlikte silahlı insansız hava araçları ve insansız hava araçları üretiminde dünya lideri" denildi.

Fransız L'Opinion gazetesi: Türkiye SİHA alanında Fransa'yı geçti

Fransız L'Opinion gazetesi haberinde, "Bir haftadır, Türk ordusu SİHA konusundaki kapasitelerini çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Türkiye on yıldır ulusal sanayi kapasitesini geliştirdi. Türkiye net olarak bu alanda Fransa gibi ülkeleri geçti" ifadelerini kullandı.

Haberde, bu SİHA'ların Fransız ordusunun kullandıklarından daha küçük ancak maliyetinin daha düşük ve etkili olduğu kaydedildi

Fransız haber ajansı AFP (Agence France-Press), "Türk yapımı İHA'lar Suriye'de Türk ordusunun yardımına uçtu" başlığı ile kaleme alınan haberinde İHA'ların güçlü performansından bahsetti.

Haberde "Suriye'de ölen askerlerinin intikamını almak için ve bölgede güçleri dengelemek için dünyada öncü üreticilerinden olan Türkiye, silahlı drone sürüsünü kullanıyor" ifadelerine yer verildi.

İHA'ların İdlib'de rejim güçlerine büyük kayıp yaşattığını yazan AFP, İHA'ların pilotların hayatını tehlikeye atmadan Suriye'yi vurmayı sağladığını kaydetti.

İdlib'de İHA kullanımının aynı zamanda Türkiye'nin ürettiği bu araca reklam sağladığını söyleyen AFP, Türkiye'nin bu alanda öncü ihracatçı olmak istediğini ifade etti.

Polonya basını: "Türk drone'ları pençelerini gösterdi"

Polonya'da yayın yapan Gazeta.pl adlı haber sitesi, Türkiye'nin insansız hava araçlarından (İHA) övgüyle bahsetti.

"Türk drone'ları pençelerini gösterdi. Rusya'nın zafer yerine baş ağrısı var Avrupa'nın da" başlığıyla servis edilen haberde Türk ordusunun harekatının Suriye rejim güçlerinde büyük hasara yol açtığı belirtildi.

Türkiye hangi insansız hava araçlarını kullanıyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde farklı tip ve modellerde İHA ve SİHA’lar bulunuyor.
 

Akıncı İHA.jpg
Baykar tarafından üretilen Akıncı isimli silahlı insansız hava aracı/ Fotoğraf: İHA

 

Envanter’de, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’nin (TUSAŞ/TAI) ürettiği ANKA-S, ANKA-A, ANKA-B, ANKA-I araçları yer alıyor.
 

ANKA AA.jpg
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş tarafından üretilen ANKA / Fotoğraf: AA

 

Ayrıca Baykar firması tarafından üretilen Bayraktar TB-2’nin hem silahlı hem de silahsız modelleri kullanılıyor.

Bayrakyar İHA AA.jpg
Baykar firması tarafından üretilen Bayraktar TB-2 / Fotoğraf: AA

 

Çok yakın zamanda envantere, Baykar’ın ürettiği Akıncı isimli yeni bir silahlı insansız hava aracının da girmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU