Bilim insanları, yapay zekaya sağduyuyu öğretmek için popüler çizim oyunu Pictionary’i kullanıyor

“İnsanlarla işbirliği yapabilecek ve aynı zamanda insanların nasıl düşündüğünü, nasıl davrandığını öğrenen bir yapay zeka sistemi yapmak istedik”

ABD’nin Seattle şehrinde bulunan, kar amacı gütmeyen bir laboratuvar olan Allen Yapay Zeka Enstitüsü’nden (AI2) araştırmacılar, AllenAI adlı yapay zekaya resimler üzerinden soyut kavramları öğretmek için oyunun Iconary adlı yeni bir versiyonunu geliştirdi.

Iconary oyunu, insanların AllenAI ile birlikte oynamasını teşvik etmek için 5 Şubat’ta halka açık hale getirildi. Araştırmacılar, AllenAI’ın insanlardan öğrenerek sağduyu muhakemesini geliştirmeye devam etmesini umuyor.  

Iconary web sitesinde konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer alıyor:

“Iconary, çok katılımcılı bir oyunda bir yapay zeka sisteminin insanlara karşı düşmanca çalışmak yerine, bir insan oyuncu ile eşleştirildiği ilk oyunlardan biri. AllenAI, Iconary oyunundaki ifadelerle temsil edilen gerçek hayat senaryolarının neredeyse sayısız bir kombinasyonunu hem anlayabiliyor hem de üretebiliyor. Bu, yapay zekanın sağduyu potansiyeli ve insan-yapay zeka işbirliğinin gücü için etkili bir örnek.”

Oyun sırasında insan oyuncular resim çizmeyi seçebilir ya da AllenAI’ın çizdiği resmin ne olduğunu tahmin etmeyi tercih edebilir. Oyunun zorluk derecesi ise “futbol oynayan kadın” gibi kolay ifadelerden, “bir festival kutlamak” gibi daha karmaşık konseptlere kadar uzanıyor.

Bu ifadeleri daha önce hiç görmediği vurgulanan yapay zekanın, bunların ne olduğunu insan oyuncunun çizimlerinden tahmin etmesi ya da onları kendi imgeler dizisi ile insan oyuncuya anlatması gerekiyor.

Yapay zekaya sağduyuyu öğretmedeki zorluğun, çok amaçlı sohbet robotu ve sesli asistan geliştirme sürecindeki ana engellerden biri olduğu biliniyor.   

Proje üzerinde çalışan bilgisayar bilimci Aniruddha Kembhavi, “Bu sağduyuyu kullanmak adına atılmış ilk adım” dedi.

Projede görev alan bir başka bilgisayar bilimci Ali Farhadi ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“İnsanlarla işbirliği yapabilecek ve aynı zamanda insanların nasıl düşündüğünü, nasıl davrandığını öğrenen bir yapay zeka sistemi yapmak istedik. Aslında bu sistemin düşüncelerimin derinliklerinde benimle bağlantıda olduğunu hissediyorum.”


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU