Hafter’in Mısır’a teslim ettiği Aşmavi idam edildi

Libya'da yakalanarak Hafter tarafından Mısır’a teslim edilen eski subay Aşmavi hakkında verilen idam kararı infaz edildi

Fotoğraf: Twitter / @EgyArmySpox

Mısır, Mayıs 2019'da Libya’da Halife Hafter güçleri tarafından yakalanarak kendilerine teslim edilen eski ordu mensubu Hişam Aşmavi hakkında verilen idam cezasının infaz edildiğini duyurdu.

Ordu Sözcüsü Tamir er-Rifai, Kahire Ceza Mahkemesi'nin Aşmavi hakkında verdiği idam kararının sabah saatlerinde infaz edildiğini açıkladı.

Silahlı saldırılarla suçlandı

Sanıklara yöneltilen 54 ayrı suçlama arasında, Temmuz 2014'te ülkenin batısındaki bir askeri kontrol noktasına saldırarak, burada aralarında subayların da yer aldığı 28 askeri öldürmek, Kahire'deki İtalyan Konsolosluğu'na bombalı saldırı, ulusal güvenlik binasına saldırı, üst düzey bir yargı yetkilisine suikast girişimi de yer almıştı.

Aşmavi'ye ayrıca "terör örgütü kurarak buna liderlik etmek, Hamas ile istihbarat paylaşmak, kamu binalarına zarar vermek, kasten ve planlayarak cinayet işlemek" suçlamaları da isnat edilmişti.

İdam hükmü verilmeden önce mahkeme heyetinin müftüye danıştığı, söz konusu kararın nihai olduğu ve temyiz edilemeyeceği vurgulanmıştı.

Derne’de yakalanmıştı

Libya’da Ekim 2018'de ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisler tarafından Derne kentinde yakalandığı duyurulan Mısırlı eski subay Hişam Aşmavi, Mayıs 2019'da Mısır'a teslim edilmişti.

Kahire Ceza Mahkemesi, 2 Mart'ta görülen ve kamuoyunda "Ensar Beyt-i Makdis" olarak bilinen davada aralarında eski ordu mensubu subay Aşmavi'nin de yer aldığı 37 kişi hakkında idam kararı vermişti.

Mısır’da özellikle Sina yarımadasında faaliyet gösteren Ensar Beyt-i Makdis isimli silahlı örgüt, Kasım 2014’te IŞİD’e bağlılığını açıklamıştı. Bunun üzerine örgütten ayrılan Aşmavi, El Murabitun örgütünü kurmuştu. El Murabitun, El Kaide’ye yakınlığı ile biliniyordu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU