İtalya, İran, ABD ve Fransa’da ölü sayısı yükseldi, Irak ve İspanya’da ilk ölümler gerçekleşti

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsten ölümler sürüyor. Ölü sayısı İtalya’da 79’a İran’da 92’ye yükseldi. Irak ve İspanya’da koronavirüsten ilk ölümlerin gerçekleştiği açıklandı

Fotoğraf: AP

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınında 3 bin 203 kişi hayatını kaybetti. Çin ana karasında 2 bin 981, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İtalya'da 79, İran'da 77, Güney Kore'de 33, Japonya'da 12, ABD'de 9, Fransa'da 4, San Marino, İspanya, Irak, Avustralya, Tayland, Tayvan ve Filipinler'de de birer kişi koronavirüs yüzünden öldü.

 

afp5.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Hastaların yüzde 3,4'ü öldü, yüzde 54,7'si iyileşti

Salgın, enfekte vaka sayısı, can kaybı ve yayılma hızı bakımından son 20 yılda etkili olan diğer küresel koronavirüs salgınlarını geri bırakmakla birlikte, ölüm oranı bakımından daha düşük bir seyir izliyor. 93 binden fazla insanı etkileyen hastalığa yakalanan 50 bin 690’ının iyileştiği açıklandı.

Çin'den 2002-2003 yıllarında dünyaya yayılan Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS), 8 bin 96 kişiye bulaşmış ve 774 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Suudi Arabistan'da 2012'de ortaya çıkan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ise 2 bin 506 kişiye bulaşmış ve 862 kişi hayatını kaybetmişti. Ölüm oranı SARS'ta yüzde 9,6, MERS'te ise yüzde 34 olmuştu.

 

ap iran1.jpg
Fotoğraf: AP

 

Bir bakan daha hastalığa yakalandı

Koronavirüs salgının en çok can aldığı ülkeler arasında bulunan İran’da ölü sayısı 92’ye yükseldi Ülkede hala tedavi altında bin 968 hasta bulunuyor. İran Sağlık Bakanlığı 291 kişinin ise iyileştiğini duyurdu,

İran’daki üst düzey hastalar arasına bir bakan daha katıldı. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani'nin yeni tip koronavirüse yakalandığı açıklandı.

Tedavi altına alındığı Tahran İmam Humeyni Hastanesi'nden başka bir hastaneye sevk edilerek yoğun bakım ünitesine alınan Rahmani'nin durumunun önceki günlere kıyasla, daha iyi olduğu belirtildi.

Ülkede koronavirüse yakalananlar arasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi ve 23 milletvekili de bulunuyor.

İran'ın önde gelen din adamlarından, eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

 

afp ırak.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Irak ve İspanya’da ilk ölümler yaşandı

32 vakanın kaydedildiği Irak’ta da koronavirüsten ilk ölüm gerçekleşti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sağlık Bakanlığı, Süleymaniye vilayetinde bugün virüs taşıdığı tespit edilen 63 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybettiği açıklandı..  

Hayatını kaybeden hastanın imam olduğu ve sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine bugün hastaneye gittiği ifade edildi. Yerel medyada ayrıca, ismi paylaşılmayan Iraklı imamın kalp rahatsızlığı olduğu ve daha önce 3 defa ameliyat geçirdiği bilgisine yer verildi.

İspanya'da da Valencia bölgesindeki erkek bir hastanın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Virüs kaynaklı ilk ölümün yaşandığı ülkede, 162 hasta bulunuyor.

Ölü sayısı Fransa’da 4’e ABD de ise 9’a çıkmıştı.

 

afp italya.jpg
Fotoğraf: AFP

 

İtalya'da ölümler sürüyor

Salgının İtalya’daki bilançosu ağırlaşmaya devam ediyor. Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, Roma'da düzenlediği günlük basın toplantısında, enfekte olan hasta sayısının 2 bin 263'e, hayatını kaybedenlerin sayısının ise düne göre 27 kişi daha artarak 79'a yükseldiğini söyledi. 

Borrelli, hastalık bulaşan ve iyileşenlerin sayısının ise 160'ı bulduğunu aktardı.  İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, sabah saatlerinde Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nde, Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve diğer yetkililerle görüştü.

Conte'nin akşam saatlerinde parlamentoda grupları bulunan siyasi parti temsilcileriyle son durumu ve yeni önlemleri görüşmek üzere bir araya geleceği ifade edildi.

Koronavirüsün hızlı yayılmasında ilk karantinaya alınan hastanenin önleyici talimatları uygulamamasını gerekçe gösteren hükümet, insanların el sıkışmaması, 65 yaş üstündekilerin evde kalması, tüm spor faaliyetleri ve kongrelerin durdurulması gibi yeni önlemler getirmeyi planlıyor. Ülkede lk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerin mart ortasına kadar kapatılmasına karar verildi. 

 

afp şili.jpg
Fotoğraf: AFP

 

77 ülke koronvirüsle tanıştı

Virüsün dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 93 bin 160’a yükseldi. Çin dışında salgının ulaştığı ülke sayısı ise, Şile ve Arjantin’in de listeye eklenmesiyle 77’ye ulaştı.

Şili Sağlık Bakanlığı ülkede ilk koronavirüs vakasına rastlandığı duyurdu. Hastanın başkent Santiago'nun güneyinde yer alan Talca şehrinde yaşayan 33 yaşında bir erkek olduğu belirtildi.

Arjantin de hastalığın görüldüğü ülkeler kervanına katıldı. Sağlık Bakanı Gines Gonzalez Garcia, ülkedeki ilk korona virüsü vakasını doğruladığını açıkladı. Virüs bulaşan hastanın 43 yaşında bir erkek olduğu, 1 Mart'ta İtalya'dan Arjantin'e döndüğü ifade edildi.

 

kapak afp6.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Avrupa’da da salgın büyüyor

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Avrupa genelinde Kovid-19'un yayılmasıyla alarm düzeyini "orta" seviyeden "yüksek" seviyeye çıkardı

Fransa Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede 13 vaka daha tespit edilmesiyle yeni tip koronavirüs taşıyanların sayısının 204'e yükseldiği belirtildi. 

Açıklamada, ülkenin kuzeybatısındaki Morbihan bölgesinde 92 yaşında bir hastanın daha hayatını kaybetmesiyle ülkede Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısının 4'e çıktığı bildirildi. 

Almanya'da Robert Koch Enstitüsünden yapılan açıklamada, ülkede Kovid-19 vaka sayısının 196 olduğu kaydedildi. 

İsviçre'de de 26 kantonun 13'ünde virüs tespit edilirken, toplam teyitli vaka sayısı 55'e ulaştı. Aargau kantonundaki bir anaokulunda 44 öğrenci ve 8 öğretmen karantinaya alındı. Ülkedeki futbol maçları da ertelendi.

 

ap1.jpg
Fotoğraf: AP

 

Kenya’da yalan habere 2 yıl hapis

Afrika kıtasında hastalık Cezayir, Mısır, Nijerya, Senegal, Tunus ve Fas’ta görüldü. Toplam hasta sayısının ise 12 olduğu belirtildi.

Kenya, koronavirüsle ilgili yalan habere karşı savaş açtı. Hükümet Sözcüsü Cyrus Oguna, siber suçlar biriminin tüm çevrimiçi mecralarda yayımlanan bilgi akışını kontrol ettiğini ve yanlış bilginin önüne geçmeye çalıştıklarını kaydetti.

Oguna, ülke yasaları uyarınca bu tarz yalan haber yayanların 2 yıl hapis ya da 50 bin dolar para cezasıyla karşı karşıya kalacağını vurguladı.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU