"Cemevlerinde dansöz oynatılıyor" dediği iddiasıyla yargılanan doktor: Öyle demedim, 'Dersimliler Atatürk'ü sevmez' dedim

Prof. A.Ş.D. "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlamasıyla yargılanıyor

Fotoğraf: AA

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kendisine tedavi olmak için gelen hastasına "Aleviler Cemevi'nde dansöz oynatıyor, şarap içiyor" dediği iddia edilen ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanan Prof. Dr. A.Ş.D. hakim karşısına çıktı. A.Ş.D. mahkemedeki savunmasında, yargılanmasına neden olan sözleri söylemediğini belirterek, "Dersimli Alevilerin Atatürk'ü sevdiğini zannetmiyorum dedim" ifadelerini kullandı.

8 Temmuz 2015 yılında Çapa'daki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne giden İ.K., Prof. A.Ş.D.'yi muayene olduğu sırada kendisine "Aleviler Cemevi'nde dansöz oynatıyor. Şarap içiyor, buralar cümbüş evidir. Böyle bir din mi olur? Hepsi teröristtir. Aleviler ve Kürtler DHKP-C ve PKK’lıdır. Alevilerin hepsi teröristtir” dediği iddiasıyla şikayetçi oldu. 

2019'da yürütülen soruşturma sonucunda, Prof. A.Ş.D.'ye "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu işlediği gerekçesiyle dava açıldı. Açılan davanın ilk duruşması dün İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanık: Gezi olaylarında Alevi gençliği kullanıldı

Sanık A.Ş.D. savunmasında, İ.K.'nın iddia ettiği sözleri söylemediğini ifade ederek, "Personelle oda içinde sohbet ederken ben Gezi olaylarında Alevi gençliği kullanıldı dedim. Bu sırada şikayetçi içeri girdi, 'Öyle bir şey yok, Aleviler böyle şey yapmaz' dedi. Nerelisin diye sordum. Yanlış hatırlamıyorsam 'Sivaslıyım, biz Atatürkçüyüz' dedi. Ben Dersimli Alevilerin Atatürk'ü sevdiğini zannetmiyorum dedim" diye konuştu. Sanık savunmasına şu sözlerle devam etti: 

Bana parmağını uzatarak Berkin Elvan terörist mi diye sordu. Ben anlamam dedim. PKK da önce kadınları ve çocukları kullanıyordu dedim. 'Biz çok mağdur edildik' dedi. Neyiniz var, bypass olmuşsun sağlık açısından gayet iyisin, dini açıdan da yarın bir gün bunu siyasetçiler halleder dedim. Aramızdaki diyalog bundan ibarettir. İddianamedeki sözleri söylemedim, buna haddim ve hakkım yoktur.

Müşteki: "Cemevi'nde rakı içiliyor, cümbüş yapılıyor, bayan getirip oynatılıyor" dedi

Sanık A.Ş.D.'nin savunmasının ardından müşteki İ.K.'ya söz verildi. İ.K. şunları söyledi:

Memleketimi sordu, sonra Alevi misin diye sordu, ben de Alevi olduğumu söyledim, Aleviler Cemevi'nde rakı içiyor cümbüş yapıyor bayan getirip oynatıyor dedi, beni tahrik etti, ben Gezi olaylarınada katılmadım, bana hitaben Berkin Elvan terörist dedi, bana git o teröristin şeylerini oku gel sana ilaç yazacağım dedi, Gezi olaylarını Kürtler, Aleviler ve DHKP-C'lilerin düzenlediğini söyledi, kendisi bana muayene etti, profesördür, ben kendisine niçin kötü bir şey söyleyeyim, böyle bir şey olamaz, yüzde 70 raporum var, hastane çalışanı Nazlı Aksoy diyalog sırasında yanımızdaydı.

Mahkeme, N. A. adlı hastane çalışanının tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Prof. A.Ş.D.'nin yargılandığı davada bir duruşma 9 Haziran'da görülecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU