Ürdün Sağlık Bakanı'nın koronavirüs çözümü: Maske yerine peçe takın

Peçe, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor

Fotoğraf: Reuters

Ürdün Sağlık Bakanı Saad Cabir, vatandaşlara koronavirüs salgınından korunmak için "maske yerine puşi takma" çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Cabir’in çağrısına verdiği cevapta, virüse karşı kullanılan maskenin kıyafet üretiminde kullanılan kumaşlardan üretilmediğini, bu yüzden de etkisinin görülmeyeceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peki kadınların kullandığı peçe, bazılarının iddia ettiği gibi virüsün bulaşmasını engeller mi?

Peçe, koronavirüsten korur mu?

Peçenin veya yazın güneşten, kışın ise soğuktan korunmak için takılan puşinin koronayı kesinlikle engellemeyeceğini belirten Suudi Doktor Safuk el-Anzi, zirâ bunların solunum damlacıklarını engellemeyen, giysi kumaşlarından yapıldığını vurguladı. Safuk el-Anzi "Tıbbi maske takılması, ellerin düzenli olarak güzelce yıkanması ve yemeklerin iyice pişirilmesi gerekiyor" dedi.

Suudi Arabistan her ne kadar henüz herhangi bir koronavirüs vakası bildirmemiş olsa da sıkı tedbirler almaya devam ediyor. Söz konusu tedbirlerden sonuncusu, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri vatandaşlarının Mekke ve Medine’ye girişinin yasaklanmasıydı.

Parmak izi sistemi bir virüs taşıyıcısıdır

Dr. Anzi, koronanın patlak vermesiyle Kuveyt’in kaldırdığı parmak izi uygulamasıyla çalışan sistemler hakkında "Hastanın parmak izi ve kişisel eşyaları da virüs taşıyıcısıdır" dedi.

Koronavirüse bağlı ölümlerin önceki virüslerin bilançosunu geçmemiş olması, söz konusu virüsü daha ez tehlikeli bir sınıfa sokuyor. Anzi konuya dair yaptığı açıklamada "SARS’a bağlı ölümler yüzde 9, domuz gribine bağlı ölümler ise yüzde 16’yı aşarken koronavirüste bu rakam yüzde 2’yi aşmadı" ifadesini kullandı.

WHO’nun tanımı göre koronavirüs, soğuk algınlığından ağır akut solunum sendromu gibi daha ciddi hastalıklara neden olan bir virüs ailesine üye.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/98721

 

DAHA FAZLA HABER OKU